Godlovi původně hrozilo šest měsíců až tři roky vězení. Podle zjištění Deníku se v kauze jednalo o neoprávněné pobírání sociálních dávek. Godla měl úřadům zamlčet přesné informace o všech svých příjmech a změně majetkových poměrů, které by přiznanou výši vyplácených příspěvků ovlivnily. Manželku herce, která je invalidní důchodkyně, soud uznal vinnou za obdobnou trestnou činnost.

Manželé několikrát v posledních letech zatajili Godlovo příjmy, kterými jim zanikal nárok na příspěvky na bydlení, živobytí a na dítě. Podle obžaloby tak konali úmyslně. „Obviněná v době od 1.9.2016 do 30.9.2016 jako žadatelka, v úmyslu opatřit si neoprávněný majetkový prospěch neoprávněně pobírala dávku příspěvek na živobytí, která jí byla přiznána a zasílána na základě žádosti o příspěvek. Nesplnila oznamovací povinnost a neoznámila poskytovateli příspěvku veškeré informace mající přímý vliv na vyplácení výše této dávky,“ stojí mimo jiné v dokumentu státního zastupitelství.

Desítky tisíc korun

„Nárok na příspěvek zanikl a i přes tuto skutečnost si nechala obviněná vědomě předmětný příspěvek neoprávněně vyplácet,“ doplňuje žaloba. Manželé si tak počínali opakovaně od září 2016 až do jara 2018, čímž si neoprávněně přišli na téměř šedesát tisíc korun.  

„Obviněný byl shledán vinným a odsouzen na sedm měsíců vězení s podmíněným odkladem na zkušební lhůtu patnácti měsíců,“ okomentoval rozhodnutí mluvčí chomutovského soudu Petr Vaněk. „Obviněná byla odsouzena na dvanáct měsíců podmíněně se zkušební lhůtou osmnáct měsíců,“ doplnil Vaněk k případu Jany Godlové. Rozsudek je pravomocný, dvojice odvolání nepodala.

Godla se k případu nechtěl vyjadřovat

Godla ani jeho manželka se k případu nechtěli vyjadřovat. „Nebudu nic říkat, bez komentáře,“ reagoval herec.

Soud se konal s vyloučením veřejnosti i novinářů, kteří měli do budovy zakázaný přístup kvůli bezpečnostním opatřením spojeným se šířením koronaviru. Podle informací mluvčího Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiřího Barče k takovému opatření přistoupil chomutovský soud v Ústeckém kraji jako vůbec první.

Zdeněk Godla, který se proslavil rolí popeláře Franty z veleúspěšného seriálu Most!, se dlouhodobě potýká s finančními problémy. Je proti němu vedeno několik exekučních řízení, na konci loňského roku mu byl schválen osobní bankrot a oddlužení. Pro Godlu není čtvrteční rozsudek prvním trestem. V minulosti byl odsouzen k pěti a půl letům vězení za loupežné přepadení.

„Šel jsem s kamarádama, mělo se pít na Josefa a my to slavili už tři dny dopředu se čtyřma Josefama… Kamarád řekl, že někam vlezeme, že je tam plno chlastu. Nevěděli jsme, že tam někdo je. A bylo to,“ popsal Godla čin v rozhovoru pro server E15.

Eva Poláčková
Epidemioložka Poláčková: Nepodléhejte panice a důsledně dodržujte hygienu