V ohrožení je „strýček Ben“ na oblíbených omáčkách a rýži Uncle Ben‘s. České republice se volání po přezkoumání „korektnosti“ obalů vyhýbá. Tyčinka z olomoucké čokoládovny Zora tak zřejmě nepřijde o mouřenína vychutnávajícího si šálek kávy od malíře Zdeňka Rykla, autora hvězdy Orion.

„Postava na obalu nemá návaznost na rasové stereotypy a je vnímána jako vzácné designérské dědictví a přirozená součást této původní československé značky,“ sdělil Deníku mluvčí společnosti Nestlé Česko Robert Kičina.

Hněvotín
Beton místo černozemě? Hněvotín podává žalobu kvůli záboru 44 hektarů půdy

„V kontextu současné globální diskuse analyzujeme možnost modernizace designu obalu tak, aby co nejlépe odpovídal dlouhodobým očekáváním spotřebitelů. Jakékoliv projevy rasismu a diskriminace jsou v přísném rozporu s posláním a hodnotami společnosti Nestlé,“ dodal.

Kofila se svým tradičním obalem je jednou z nejznámějších značek v Česku a na Slovensku. Design obalu vytvořil v roce 1923 legendární český malíř Zdeněk Rykr, autor stejně ikonické hvězdy Orion.

O sympaťáka v modrých kalhotách, bílém svetru s červenými kružnicemi a nezbytným turbanem už Kofila v minulosti přišla, ale ne na dlouho.

Čokoládovna se s mouřenínem rozloučila v roce 1965. Místo něj přivítala cvičence - při příležitosti konání spartakiády v tehdejším Československu.

V olomouckém podniku se každoročně vyrobí přibližně 1000 tun tyčinek Kofila, na níž si pochutnávají zákazníci v Česku a na Slovensku.

Chutná pořád stejně

„Kofila se vyrábí od roku 1923; nejprve se vyráběla v Orion, továrně na čokoládu, a. s., v pražské části Královské Vinohrady. V roce 1952 byl závod přestěhován do Modřan. Na konci roku 2004 byla výroba přesunuta do závodu Nestlé v Olomouci, kde se pod značkou Orion vyrábí dodnes,“ přiblížil mluvčí.

Kouzlo originální Kofily spočívá podle jejích znalců ve spojení mléčné čokolády a jemné kávové náplně. I když se receptura během téměř staleté historie této tyčinky měnila, chuť zůstala stále stejná.

Čedok zavřel pobočku na Náměstí Hrdinů, po 25 letech.
Čedok zavřel letitou pobočku, převálcovala ji mladší v Šantovce

„Když si koupím Kofilu, vzpomenu si na babičku, která už dávno nežije. Dostala jsem od ní tyčinku pokaždé, když jsem za ní přijela,“ zavzpomínala například Jana Ptáčková z Olomouce.

„Jestli by se měl měnit obal? Nevím, komu by mohl panáček libující si v kávě vadit,“ reagovala.

V roce 2013 přibyla ke klasické Kofile ještě tyčinka Kofila Latte, která je obohacena o kousky rozpustné kávy.