Benešov, Slavia Praha B, Bohemians Praha 1905 B, Viktoria Plzeň B, Táborsko a Písek. To je šest mužstev, které zasáhnout do soutěže, která má po ukončení letošního ročníku ČFL zacelit velkou mezeru do začátku ročníku následujícího. I proto nabídne dohromady třicet utkání.

Co vás přivedlo na nápad zorganizovat Letní ligu?
Bylo jasné, že nám fotbal bude chybět. Proto jsme už od rozhodnutí o předčasném ukončení všech neprofesionálních soutěží, které bylo rozhodnutím správným, jsme přemýšleli, co dál. Zamysleli jsme se nejen nad sportovní stránkou věci, ale myšlenka na zorganizování soutěže vznikla i pro fanoušky a naše partnery. I obě tyto strany, které se též podílejí na chodu našeho klubu, byly o fotbal ochuzeny, my jsme jim chtěli zajistit alespoň nějakou náhradu.

Inspirovali jste se někde?
Žádná přímá inspirace na začátku nebyla. V Benešově se ale dříve hrál zimní turnaj O štít města, navíc spolupořadatel Letní ligy, firma Sports Lovers, má zkušenosti s pořádáním soutěže firemních týmů. My jsme pak v posledních letech obnovili jednodenní turnaj přípravek pod názvem BENECUP, jehož patronem byl minulý rok Alex Král. S pořádáním podobnch akcí tedy máme zkušenost a věříme, že Letní ligou přineseme výkonnostnímu fotbalu atraktivní soutěž.

Jak náročné bylo, je a bude, soutěž zorganizovat?
Jak jsem již uvedl, máme zkušenosti, abychom to zvládli, ale samozřejmě to velice komplikovala současná koronavirová situace. V základu jsme se museli vyznat ve stále se měnících opatřeních, jejich dopadech na sport a možnosti pořádání podobných akcí. Nejsložitější bylo dát dohromady termíny jednotlivých zápasů, protože některé týmy jsou limitovány.

Můžete být konkrétní?
Slavia má naplánovanou rekonstrukcí domácího hřiště. Táborsko má zase v příštím ročníku předpoklad startu ve vyšší soutěži, čemuž musí uzpůsobit termín přípravy.

Co si od Letní ligy slibujete?
Očekávám kvalitní fotbalovou přípravu. Měla by být atraktivnější formou přípravných zápasů. Bude se hrát hlavně o prestiž. Zároveň ale i o znovuzískání přízně diváků a zájem sponzorů, což bude věc v „pokoronavirové“ době velice důležitá.

Jak vznikl formát soutěže?
Jde o výsledek dohod s jednotlivými týmy, které jsme oslovili. Jedná se o nejvhodnější model, který splňuje naše základní kritéria. Aby soutěž byla atraktivní pro hráče, média i sponzory. Nebyla příliš krátká, ale zároveň ani moc dlouhá.

Byly ve hře i jiné varianty?
Nebýt aktuální situace, tak bychom uvažovali spíše o jednodenním turnaji s méně týmy. A pro více diváků, což ovšem není možné.

Utkání Fobalové národní ligy mezi FK Pardubice (ve červenobílém) a FC Sellier & Bellot Vlašim ( v modrobílém).
Vlašim v prvním zápase po pauze obstála. S favoritem odehrála vyrovnanou partii

V čem vidíte hlavní plusy?
Vyplňuje mezeru, která vznikla po předčasném ukončení amatérských soutěží, zejména tedy ČFL. Tomu odpovídá i zájem, který vzbudila ze všech stran.

Bylo složité přemluvit zúčastněné týmy k účasti?
Nebylo, účast všech mužstev byla jen otázkou jednoho telefonátu a následně jednoho e-mailu.

Jaké byly ohlasy jednotlivých mužstev na celou akci?
Velice pozitivní. Dokonce si myslím, že bychom dokázali do soutěže zapojit i více mužstev, ale shodli jsme se, že šest je ideální počet. I s přihlédnutím na termín, kdy by mělo dojít k započetí dalšího ročníku ČFL.

Jak se rodila účast Slavie, Bohemians nebo Plzně. Můžete to přiblížit?
S ohledem na výše uvedené to bylo velice jednoduché a kluby naši aktivitu uvítaly. Vše je i o tom, že máme ve fotbalovém hnutí dobré jméno a své kontakty. Se Slavií navíc spolupracujeme jako partnerský tým. Sice v oblasti mládeže, ale naše dobré vztahy se přenáší i do dospělého fotbalu.

Byly ve hře i jiné týmy?
Ano, jeden klub nám účast bohužel odřekl. A to druhé pražské „S“, což nás mrzelo. Důvody však chápeme. Se Spartou, ať už s B týmem nebo A týmem, jsme se za poslední dobu utkali celkem čtyřikrát, navíc s pozitivní bilancí. Těšili jsme se tedy opět na vzájemnou konfrontaci. Mě osobně pak trochu mrzí, že se soutěže nemůže zúčastnit Mladá Boleslav, se kterou rovněž spolupracujeme. V jejím kádru se totiž objevuje náš bývalý hráč Petr Hampl.

Co říkají hráči? Berou Letní ligu prestižně?
U nich platí, že soutěž, kde se hraje o body, je pro více, než přípravné zápasy. Zájem médií, včetně vašeho Deníku, tomu samozřejmě přidává. Navíc ve hře je i přímý přenos vybraného zápasu na ČT sport a v něm se budou chtít určitě předvést ještě více. Hlad po fotbalu ale máme určitě všichni.

S čím půjde do soutěže váš tým?
Jako v každých přípravných zápasech se bude hrát o místo v sestavě na příští sezonu. Konkrétně v našem případě, kdy máme mužstvo hodně postavené na vlastních odchovancích, vhodně doplněné zkušenými hráči, kteří dříve hráli vyšší soutěž, půjde i o zapojení nových hráčů z dorostu.

Těm nabízí Letní liga ideální možnost adaptace na dospělý fotbal, souhlasíte?
Určitě, v běžné situaci bychom je zkoušeli v mistrovských zápasech, následně zapojili do letní přípravy, případně pak některé zařadili do kádru A týmu natrvalo. Nyní máme nejen dostatek času, ale vzhledem k účasti velice kvalitních týmů si můžeme rovněž patřičně ověřit jejich schopností.

Je tým po tak dlouhé pauze připraven?
V rámci možností. V týdnu jsme po dvou měsících začali se společným tréninkem. Do té doby hráči trénovali individuálně.

Je možné, že by se z Letní ligy stala tradice i v dalších letech?
Původně jsme si to nemysleli. Zájem týmů i médií nás ale příjemně překvapil. Je tedy možné, že budeme pokračovat i v dalších letech. Zřejmě v jiném formátu, spíše turnajovém. Za předpokladu, že nám vše i ve standardní situaci bude dávat smysl. Nejen z hlediska sportovního, ale i z pohledu atraktivity pro diváky a sponzory.

A co případná zimní varianta. Neuvažujete nad ní?
Mohu prozradit, že po skončení Letní ligy máme v plánu si sednout a začít organizovat Zimní ligu. Máme v Benešově velmi kvalitní hřiště s umělou trávou, navíc jsme na strategicky výhodném místě - blízko Prahy, takže věříme, že jsme schopni připravit a realizovat zajímavou soutěž i v zimě. Opět by se jednalo o atraktivnější alternativu přípravných zápasů.

Fotbal Viktoria Plzeň – Slavia Praha
Fotbal má zelenou! Ale pozor, nejde o definitivní razítko