„Od svého působení v pražské Slavii sleduji FK Mladá Boleslav. S jeho prezidentem panem Dufkem jsem v kontaktu od konce působení v hokejové Kometě Brno. Potkávali jsme se často a bavili o tom, jak by se dal mladoboleslavský fotbalový klub rozvíjet,“ přiblížil rodák ze Štemberka své námluvy s nejvýše hrajícím fotbalovým klubem ve Středočeském kraji.

Jak zmínil, zkušenosti má i z hokejového prostředí. A dokonce za hranicemi. Bývalý hokejista odstartoval svou manažerskou dráhu ve Švédsku. Po návratu působil necelý rok v roli generálního ředitele v pražské Slavii. Do Edenu přišel ještě za předchozího majitele Aleše Řebíčka, který na podzim prodal tehdy zadlužený klub novým vlastníkům, společnosti CEFC a miliardáři Jiřímu Šimáněmu.

Jiří Balcárek
Bylo to šílenství, vzpomíná Balcárek na tažení Unionu ze 3. ligy do Poháru UEFA

Od fotbalu se na tři roky vrátil k hokeji a pracoval ve vedení Komety Brno. V posledních dvou letech byl ředitelem tenisového klubu Sparta Praha, kde připravoval mimo jiné koncept rozvoje akademie, navíc se podílel na uspořádání několika prestižních světových turnajů organizace WTA. Domluví se osmi různými jazyky (česky, anglicky, německy, švédsky, norsky, dánsky, rusky a polsky), což nepovažuje za mimořádnost v porovnání s vlastním dědečkem, jenž mluvil dokonce jedenácti různými jazyky.

Do Boleslavi přichází s jasnou vizí, ale podle svých slov v podstatě jednoduchou vizí: „Je důležité říct, že chceme vybudovat klub, který bude hráče vychovávat, rozvíjet a nabízet jim vzdělání, aby mladí fotbalisté, kteří sem přijdou, kvalitně trénovali pod vedením profesionálů od útlého dětství až po juniorskou kategorii s perspektivou přestupu do dospělého týmu a s vidinou zaměstnání po skončení hráčské kariéry. V Mladé Boleslavi jsou podmínky pro vytvoření sportovní akademie zcela jinak, než je obvyklé ve většině tuzemských klubů."