Příbram nasměroval k nečekané výhře první poločas, v němž hrála úžasně dopředu, zatímco vzadu její chyby hosté netrestali. O mladičkém Janu Matouškovi se psaly ódy už v týdnu, prý se na něj stojí fronty. Možná budou za chvíli delší, než za starého režimu na banány.

Mimochodem banány naložil na kádru netradičně v modrém nastoupivší Klokany Matoušek hned dva a oba parádní. Nejdřív si naběhl na půlce na geniální pas Slepičky a s klidem zakončil podél Fryštáka. Následně F. Hašek promrhal šanci na vyrovnání, ale ještě hůř bylo jeho týmu poté, co Fryšták sbíral pohodlně centr před dobíhajícím Rezkem, ale příliš zvedl nohu a zkušeného plejera knockoutoval úderem na hlavu. Rozhodčí Královec brankáře Bohemky vyloučil a nařídil pokutový kop.

A tak zatímco si brankář hrál na bojové umění, ten, který se z komunity bojového umění vrátil na trávník, Miroslav Slepička, zvýšil z penalty na 2:0.

Martin Berkovec.
Brankář Karviné Berkovec: Jsem rád, že už jsou roky hostování pryč


I tak ještě Pražané mohli ožít, jenže jejich posila do útoku Juliš selhala po centru Reitera. Místo toho se chvíli po přestávce podruhé proběhl obranou Matoušek a nedal náhradníkovi v bráně Valešovi naději – 3:0. Když si pak Valeš postavil neprozřetelně jen dva hráče do zdi a Roman Květ mu parádní ranou ukázal, že to na sílu jeho pravačky byla tvrdá poddimenze, bylo vymalováno.

Bohemka si ale gól zasloužila také a první Bahrajňan v historii české ligy Yusuf dotlačil do sítě Haškovu ránu odraženou od tyčky. Pro Bohemku to bylo ale Pyrrhovo vítězství, protože v závěru přišla o dalšího vyloučeného hráče Šmída. V závěru i tak přežila několik možností Příbrami a sama Filipem Haškem gólové představení zakončila.

Jakub Plšek
Střelec Plšek: Důležitá výhra! Na Plzeň teď můžeme jít v pohodě

Kouč vítězů: Matoušek? Nečeský hráč, nepište o něm

„Jsem spokojený s výsledkem i hrou, když vezmu, že jsme hráli s osmi hráči, kteří tady loni nastupovali ve druhé lize…,“ ocenil po utkání trenér vítězů Josef Csaplár. S výhledem do dalších zápasů ale zároveň hráčům vytkl lehkovážnější hru v některých fázích zápasu. „To by se nám do budoucna mohlo vymstít,“ narážel především na góly inkasované v početní výhodě.

Podobně pragmaticky se na pozápasové tiskové konferenci vyjádřil směrem k dvougólovému střelci Matouškovi. „Že je někdo neskutečný talent, se tady dříve říkalo po roce až dvou, teď se to říká po dvou kolech,“ reagoval na dotaz a navázal: „Má něco zajímavého navíc, co čeští fotbalisté moc nemají, a není to jen rychlost, umí dát góly. Ale je to hodně křehké. Kdybych mohl, nepište takhle o něm, ubližuje mu to,“ vyzval upřímně novináře s tím, že se snaží hráče držet při zemi. „Dostal ode mě hodně za uši. Když jsem mu ukazoval některé věci po minulém zápase, málem se rozbrečel. Dneska dal dva góly, super. Ale abych řekl skvělej, fantastickej? Já to tak slavně neviděl, řekl bych zajímavej.“
 
1.FK Příbram – Bohemians Praha 1905 4:2 (2:0). Branky: 6. Matoušek, 27. Slepička (PK), 51. Matoušek, 58. Květ – 66. Yusuf Helal, 88. F. Hašek. Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Flimmel. ŽK: 46. Matoušek, 60. Květ – 68. Yusuf Helal, 71. Jindřišek. ČK: 23. Fryšták, 73. Šmíd (oba BOH).

Příbram: Švenger – Nový, Nitrianský, Tregler, Skácel – Fantiš, Kilián, Květ (74. Katidis), Matoušek (77. Jandera), Rezek – Slepička (70. Průcha).

Bohemians: Fryšták – M. Dostál, Bederka, Šmíd, Švec – Reiter (66. Záviška), Jindřišek, Hašek, Vaníček (26. Valeš) – Juliš (56. Yusuf Helal), Mašek.