Domácí kouč Michal Bílek jásal. Spartu, kde dříve působil jako hráč i trenér, porazil vůbec poprvé. Na sladký triumf čekal dlouho. Řečí čísel, devět utkání. Po porážkách a remízách se konečně dočkal „Bilance nebyla úplně dobrá, proto jsem nesmírně rád, že jsem Spartu, která je pojem a velký klub, porazil. Na to se nezapomíná,“ prohlásil Michal Bílek.

Prvoligové fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) ve 13. kole doma hostili pražskou Spartu.
Zlín ve šlágru přemohl Spartu. Strhující bitvu rozsekl Beauguel

Bývalý kouč národního týmu v sobotu večer prožíval obrovský pocit uspokojení a radosti. Fastav podobný úspěch i tři body moc potřeboval. „Pro mě je každý zápas proti Spartě svátkem, mimořádnou událostí. Do zápasu jsme šli s tím, že pokud se na nám povede soupeře porazit, budeme na to vzpomínat celý život,“ líčí třiapadesátiletý trenér.

Ševci si vážně budou sobotní sváteční duel nejen kvůli výročí sta let od založení republiky dlouho pamatovat. Už první poločas leccos naznačil, druhá půle teprve byla pořádná jízda. Prostě mazec. Fofr, kterému ani Sparta nestíhala. „Od začátku jsme hráli poctivě, bojovali. Nedostali jsme se ale až tolik do kombinace. V tom byla druhá půle podstatně lepší. Soupeře jsme nenechali hrát, napadali jsme ho v rozehrávce,“ říká Bílek.

Bílek hráče chválil

Moravané po přestávce ještě přidali na obrátkách, zvýšili úsilí i aktivitu, prostě dřeli na krev. „Kluci se vydali ze všech sil,“ ocenil zlínský kouč. „I v Olomouci jsme hráli sedmdesát minut dobře. Věděli jsme, že pokud budeme rychle přistupovat k soupeři a nenecháme ho hrát, může to fungovat. Hráči se toho drželi, plnili pokyny výborně. Sparta neměla čas hrát směrem dopředu, aktivitou jsme ji dostávali do problémů,“ přidal.

V závěrečné půlhodině už fotbalisté Fastavu favorita přehrávali. Na mokrém terénu se lépe pohybovali, byli nebezpečnější. Prostě dominovali. „Mužstvo je kondičně slušně připravené, což hráči potvrzují ve všech zápasech. Několikrát jsme v závěru otáčeli zápasy. Fyzická kondice je dobrá, kluci si víc dovolí,“ uvedl Bílek.

Fotbal MFK Karviná - SK Sigma Olomouc
Beznaděj střídá euforie. Sigma otočila zápas v Karviné

Jeho tým zastavil nepříjemnou sérii bez výhry, po měsíci znovu bodoval naplno. Výborně připravený Zlín nezaskočilo ani sparťanské rozestavení 3-5-2 nebo absence zraněného Kangy. „Je to nepříjemný, ale dobrý hráč. Proto nám nevadilo, že nehrál,“ přiznal s úsměvem Bílek.

Obraně šéfoval Hnaníček

Fastav se naopak skvěle vypořádal s absencemi stopera Buchty a útočníka Poznara. „Petr má přetržený vaz v kotníku a Tomáš si na tréninku natrhl sval. Nebyly to dobré zprávy, ale kluci, kteří dostali šanci, zahráli dobře,“ chválí svěřence kouč Zlína.

Tříčlenné obraně perfektně šéfoval Hnaníček, jenž plnohodnotně nahradil zraněného stopera Buchtu. „Je to post, na kterém může v pohodě hrát. Byla to nejlepší varianta středního obránce ze všech stoperů,“ prohlásil Bílek.

Na hrotu poprvé v základní sestavě od přestupu do Zlína dostal šanci Jakubov. I když se statečně rval, proti urostlým zadákům Sparty se pořádně neprosadil. Po přestávce se na trávníku zase objevil Vyhnal, jenž odehrál větší porci minut po tři čtvrtě roce. „Ukázal se velmi dobře. Umí přidržet míč, zklidnit hru,“ oceňuje Bílek.

Zkušený stratég překvapil nejen protivníka nasazením Libora Holína na nezvyklém postup ofenzivního středního záložníka. Dvacetiletý mladík důvěru kouče Fastavu splatil výborným výkonem. Po utkání se Spartou to vypadá, že ševci našli náhradu za Traorého. „Dostal příležitost na nezvyklém postu. Je to spíš krajní hráč. Zato pracovitý, zodpovědný. Šanci chytil, odehrál dobrý zápas a odvel výbornou práci,“ dodal Bílek.

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905
Boleslav žádné body Klokanům nenechala, vyhrála 3:0