Třináct odehraných kol, 37 zápasů. Tolikrát se zatím letos předvedlo v akci video. Ve 173 případech došlo na takzvaný „silent check“, tedy poradu na dálku mezi sudím na hřišti a tím v přenosovém voze. Čtrnáctkrát se na popud asistenta změnilo rozhodnutí na hřišti. Průměrná doba kontroly hlavního sudího u obrazovky je pak kolem dvou minut.

Fotbalisté Slovácka ukončili dlouhou sérii bez výhry, když na hřišti v Příbrami zvítězili 3:0 a odpoutali se z posledního místa, Na snímku je v bílém dresu střelec první branky Slovácka Tomáš Zajíc.
Konec hororové jízdy. Slovácko deklasovalo Příbram

„Někdo měl obavu, že se budou neúměrně prodlužovat zápasy, ale co se týče statistik ohledně videa, jsme na tom v průměru stejně jako v zahraničí,“ řekl předseda LFA Dušan Svoboda.

Hlavním limitem je podle něj nedostatek utkání v televizní kvalitě, které přijde až na 250 tisíc korun. I kvůli tomu video zatím nemůže pomáhat všude. „Jsme na začátku něčeho nového. Když se zavedlo v tenise jestřábí oko, taky si hráči stěžovali, že je nepřesné a není na každém kurtu. Vše musí projít vývojem,“ prohlásil šéf LFA.

Konec násilí

Podle Svobody je pozitivní, že ze hry zmizely surovosti. „Zapomnělo se na to, ale takové věci se děly. Je vidět, že hráči nejsou hloupí, vědí o videu a nedělají zákeřné věci. Stejně tak nebyla třeba nafilmovaná penalta,“ pravil spokojeně.

FC Baník Ostrava - FC Viktoria Plzeň, 3. listopadu 2018
Baník s mistrovskou Plzní po boji padl, nedal penaltu

Jeden z nejvyšších mužů českého fotbalu se vrátil také k novému ligovému formátu, který zahrnuje nadstavbovou část. „Nikdo už teď nebude říkat, že chce hrát klidný střed tabulky. Nic takového už neexistuje. Jedním z hlavních důvodů tedy je, aby přibylo těžkých zápasů a týmy se v nich naučily hrát,“ vysvětlil Svoboda.

To také úzce souvisí s konkurenceschopností v Evropě a současným koeficientem, kde se český fotbal propadl až na 17. místo. „Je zásadní, abychom se brzy dostali do patnáctky,“ dodal předseda LFA.

Ondřej Kasík
Ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík: Nechci si derby užít. Chci ho vyhrát