S výjimkou Vykáně ovládli uplynulý ročník nejvyšší středočeské soutěže nováčkové na plné čáře. Letos tomu klidně může být zrovna tak. Už proto, že nových týmů je opět dost – dva z divize, dvojnásobný počet z I. A třídy. A nehodlají být pouze do počtu.

„Máme na to, abychom byli v první polovině tabulky,“ věří třeba trenér příbramského Spartaku Marek Zárybnický. „Ale až sezona ukáže, jak jsme připraveni hrát vyšší a kvalitnější soutěž. Každopádně se na tuto konfrontaci těšíme,“ dodává jedním dechem.

O postavení v horní polovině tabulky mluví také v Horkách nad Jizerou. „Bylo by to fajn. Hlavně ale chceme hrát takový fotbal, který přiláká co nejvíce diváků,“ doplňuje trenér Aleš Kohout ambice dalšího z nováčků, tentokrát z Mladoboleslavska.

Vzhledem k citelné obměně startovního pole se většina trenérů shoduje, že mezi šestnáctkou týmů není snadné nalézt vyloženého favorita. „Přibylo šest nováčků a až první zápasy ukážou více o ambicích,“ vyslovuje převažující názor Pavel Šimáček. Staronový kouč Poříčí si v minulé sezoně odskočil na lavičku třetiligového Benešova. Nyní se znovu soustředí, aby s klubem z Posázaví skončil co nejvýš. „Chceme hrát do pátého místa,“ vytyčuje ne nereálný cíl.

Karel Piták.
Hvězdné zbrojení na ČFL. Zápy zlanařily Pitáka, Štěchovice Volešáka

I Marek Zárybnický souhlasí, že hodnotit předem vyhlídky jednotlivých týmů je spíše věštěním. „Soutěž zatím tolik neznáme, ale favorité by se měli rodit ze sestupujících týmů z divize a samozřejmě z mužstev, která hrála výše v loňské sezoně,“ myslí si a ukazuje na Nové Strašecí.

O tom, že navzdory postupu kompletního kvarteta zůstalo v pelotonu dostatek ambiciózních celků, nepochybuje semický trenér Pavel Jareš. „Jmenovitě vám to neřeknu, je to pro mě zatím těžko čitelné,“ přidává svůj postřeh. Semice mezi štiky nejspíš patřit nebudou. Vzhledem k odchodu Petra Mikolandy a nevalnému posílení touží hlavně po uchování přeborové příslušnosti také po šesté sezoně v pořadí.

Poměrně jasno o černém koni naopak má František Fafejta, Jarešův kolega z Hvozdnice. „Největším favoritem jsou Rejšice, už v minulé sezoně měly hodně kvalitní mužstvo,“ zaujal kouče jednoho z loňských nováčků šestý tým konečného pořadí. Samotná Hvozdnice zdaleka tak vysoko nemíří. Spokojí se s vylepšením jedenácté příčky alespoň na deváté.

Druhý rok na stejné úrovni čeká také Poříčany. „Rádi bychom se pohybovali v horní polovině tabulky, i když víme, že druhý rok v soutěži bývá nejtěžší,“ uvědomuje si před výkopem sezony Václav Kupr, manažer poříčanského klubu.

Nejvýše postaveným mužstvem loňských tabulek jsou po odlivu prvního kvarteta do divize Tuchlovice. Kam jeden ze tří reprezentantů Kladenska zamíří tentokrát? „Předseda Pepa Bešta nám dal úkol být do třetího místa, já budu ale při zemi a prvním úkolem je pro mě záchrana. Co bude navíc, bude fajn,“ nechal se slyšet tuchlovický Daniel Drahokoupil po posledním přípravném utkání.

Velvary (v zeleném) prohrály v MOL Cupu s Hradcem Králové 0:1.
Bez překvapení. V poháru pokračují jen druholigisté

VÍTĚZ POHÁRU UEFA ZŮSTAL V PŘEBORU

Ale zpět k nováčkům. Jejich sestavy nabídnou jména, která rozhodně stojí za pozornost. Není radno je tedy podceňovat. Jedním takovým je Radek Šírl. Vítěz poháru UEFA si přebor vyzkoušel už loni za Zbuzany. Divizi už ale kvůli vyšší časové náročnosti hrát nechtěl a pro novou sezonu si plácl s vedením Nespek.

„Krajský přebor je už pro mě ideální soutěž a můj strop. Nemusím tolik trénovat, zahraju si dobrý fotbal, není to žádná řežba a žumpa, všechny týmy jsou okolo „komína“, tedy žádné dálky,“ má jasno šestatřicetiletý středopolař.

Eso z rukávu tasí také Horky. Jejich spojení s Bohumilem Nádeníčkem fungovalo už v sezoně 2015/16. Tehdy se kmenový hráč Sparty, který měl do pětadvaceti nakročeno k profesionální kariéře, blýskl nejvyšším počtem gólů napříč všemi středočeskými soutěžemi. Po roce v divizní Admiře zvolil návrat k Jizeře. Rozzáří se i v přeboru?

Zajímavé fotbalové tváře na lavičce i hřišti přebor získal sestupem Libiše. Ex-ligový útočník Zdeněk Šenkeřík se v klubu z Mělnicka na jaře zabydlel natolik, že do nové sezony povede tým v roli hrajícího kouče. Dalšího lídra jinak spíše mladý kádr získal v letní přestávce v Peteru Očovanovi.

Ani se slovenským internacionálem, v loňské sezoně ještě oporou třetiligového Hradce, Libiš nehlásá do světa okamžitý útok na návrat do divize. „Půjdeme krok po kroku. My starší máme za úkol ukázat mladým, že pokud na sobě budou pořádně makat, může z nich něco být,“ představuje Zdeněk Šenkeřík svou vizi.

Do role hlavního favorita se ostatně nestaví ani druhý ex-divizionář. „Chtěli bychom hrát v horní polovině soutěže, zhruba do pátého, šestého místa,“ předesílá Radek Kulhánek, kormidelník Kutné Hory. Počítá přitom, že i tak půjde o náročnou misi. „Nemáme mužstvo na to, abychom někoho poráželi o pět gólů. Pokud ale budeme hrát zodpovědně a dodržovat všechny taktické pokyny, tak konkurence schopní určitě budeme.“

Kola třicetidílného seriálu se poprvé roztočí už o nadcházejícím víkendu…

MOL Cup, předkolo: Neratovice/Byškovice - Admira Praha
Rozbalte to! Staňkův výběr čeká na úvod Rakovník