Co říkáte na nové pravidlo, podle kterého musí celky hrající v Čechách divizi platit tzv. startovné a hlavně musí mít mládež? Nebyl toto také jeden z důvodů rozjetí projektu FK Hořovicko?

Václav Míšek (dále V.M.): O mládeži jsem již mluvil s tím, že by to byl pro nás ohromný problém. My jsme o tom problému samozřejmě věděli, ale zatím se to vždy nějak nechalo udělat. My jsme na losování, kde toto bylo oficiálně oznámeno, již byli dohodnuti a šli jsme tam s hracím místem, takže ta dohoda o propojení přišla již dříve. Co se týče těch peněz, to je složité. To není věcí, aby se k tomu vyjadřovaly jednotlivé oddíly. Myslím si, že to je rozhodnutí ČMFS, které ví, co dělá, ví kolik má peněz a ví, kam peníze z fotbalu utíkají. K tomu se vyjadřovat nebudu.

Jan Bežó (dále J.B.): Já se také raději vyjadřovat nebudu.

Přibližte prosím, proč ještě letos obě družstva hrají pod stávajícími názvy?

V.M.: To jsou jen regule a pravidla ČMFS. Sloučení oddílů musí být oznámeno do konce března daného roku tak, aby od nové sezony se mohlo hrát pod novým názvem. To jsou pravidla, která jsou daná, aby v tom nebyl zřejmě velký zmatek a aby se netvořila jakási účelová seskupení v průběhu soutěže kvůli přestupu hráčů.

Máte již představu, kdo usedne v čele nového klubu? Bude to jeden z vás, nebo někdo jiný?

V.M.: Každá saň musí mít několik hlav. Každý si bude muset najít svou pozici a je jedno, jestli bude z toho nebo onoho oddílu. Já se přiznám, že bych nechtěl dělat předsedu klubu. To je příliš mnoho administrativy. Mně vyhovuje pozice, kterou mám ve Bzové, čili takové trošku uvolněné libero, které si hraje s penězi a shání různé záležitosti a řeší podobné věci. Na takovou tu piplající práci jsme měli lidi, kteří to určitě dělali lépe než já.

Plánujete pro letošní sezonu pro příznivce Hořovic a Bzové hromadnou dopravu na domácí zápasy?

J.B.: My jsme to trochu sondovali z Hořovic do Bzové a zatím to dělat nebudeme. Nemá smysl to dělat pro pět lidí, ti se svezou auty například s hráči. Pokud by se ale autobus obsadil například dvaceti lidmi, kteří by se chtěli jet podívat, tak bychom o tom uvažovali. Dělali jsme sondu mezi diváky, ale zatím jsme od toho upustili.

V.M.: Na první zápas autobus ze Bzové nejel, ale my vážně uvažujeme, že ze Bzové do Hořovic na mistrovské zápasy jezdit bude, protože lidé byli zvyklí s námi jezdit a přece jen jsme u toho, je to trochu vyšší soutěž, takže oni na ní půjdou. Na vyšší soutěž si zajedou sem, což by jezdili vesměs stejně, ale tam jde o ty, jak já říkám, aby se neurazili, o ty dědky, kteří nám chodili pravidelně fandit. Od příštího zápasu s tím počítáme.

Uvažujete o tom, že po sloučení klubů byste se zaměřili na hledání tzv. generálního sponzora?

V.M.: O tom uvažuje každý. Pro spoustu z nás je to ale nedostižný cíl. Já se domnívám, že je to cesta, protože bez toho to nejde. Neřekl bych ale, že sponzor musí být přímo generální, protože najít dnes firmu, která je schopná dát do fotbalu, dejme tomu tolik peněz, aby to pokrylo sedmdesát procent rozpočtu, je opravdu složité. Já si spíše myslím, že budeme muset velmi cílevědomě a intenzivně, až projdeme tím prvním záchvěvem slučování v součinnosti s městem a dalšími institucemi, ke kterým máme vztah, oslovit tady ty podnikatelské subjekty. V tom se přiznám, že vidím tak nějak svojí pozici, kde bych se asi mohl pohybovat, kde bych byl platnější, než jakýsi administrátor oddílu. Generální sponzor by byl krásný, ale má to jedno riziko. Pokud pak odejde, tak je ten klub třeba i mrtvý.

J.B.: Já bych navázal. My si ohromně vážíme všech sponzorů a podporovatelů, kteří nás podporují, byť i nepříliš vysokými částkami, protože to opravdu není jednoduché. Je to velký rozpočet. Chtěl bych ještě touto cestou vyzvat všechny, kteří by měli zájem o projekt FK Hořovicko, ať dát do mládeže, nebo do dospělých, byť materiální, nebo finanční hodnoty, klidně nás mohou zkontaktovat. My jim vysvětlíme celý projekt, jak bude vše fungovat, aby tomu porozuměli a já doufám, že škála sponzorů se ještě rozšíří.

V.M.: Já bych ještě dodal jednu věc. Tady je jeden veliký ani ne sponzor, jako spíše instituce, která moc pomáhá, a to je město Hořovice, které vlastně z velké části pokrývá rozpočet mládežnických družstev, dopravu, nákladovou záležitost stadionu a to už je dnes veliký sponzor, který je velmi důležitý.

Budete po sloučení klubů zachovávat tři družstva mužů?

J.B.: Ano.

V.M.: Ono to má svou logiku, protože to první mužstvo bude naředěné hráči, kteří se sem dostanou. Ta A třída by měla být velmi slušným základem, právě vytvářena hráči z dorostu, právě jako příprava pro první mužstvo, ať již bude hrát divizi, nebo někde jinde. Mužstvo v okresním přeboru, případně v I.B třídě, protože pokud by to mělo růst, tak to musí růst všechno, to jsou právě místa pro lidi z oblasti, která tu je, kteří nemají na to, aby kopali vyšší soutěž, ale mají fotbal rádi. To se musí zachovat.

Bude mít nový klub vlastní logo? Jaké budou klubové barvy?

V.M.: Oba dva kluby mají barvy modro-bílé, takže to zůstane. Tímto vypisujeme výběrové řízení na nové logo. Lidé se mohou snažit.

Podle všeho je před vámi opravdu hodně práce. Neobáváte se jí trochu?

V.M.: Ne. Mě spíše již trochu utápěla částečná nečinnost u nás. Nechci říct, že to bylo tady (v Hořovicích – pozn. red.), protože zde měli s mládeží vždy hodně práce a bylo jedno, jestli první mančaft spadl. Toto je úplně jiný typ práce, který mě osobně přijde daleko zajímavější, pozitivnější a tvůrčí, to je důležité.

J.B.: Ona z nás s tím prvním mistrákem trošku ta práce spadla. Ten nápor během posledních tří týdnů byl ohromný. Teď, jak začnou mistráky, tak to bude zajeté ve svých kolejích a bude to fungovat.

Jaké jsou konkrétní sportovní cíle družstev mužů Bzové a Hořovic pro letošní sezonu?

V.M.: Já bych řekl, že je to velmi jednoduché. Ve své podstatě se pokusit nemít problémy, jaké jsme měli jeden i druhý oddíl v minulém roce, čili v žádném případě nespadnout ani z jedné soutěže a pokusit se držet klidný střed. Jediný zásadní úkol, který se domnívám, že by měl být prioritní, je, co se týče výsledků a výkonů, udržet žákovskou ligu a pokusit se dostat dorost do divize. To je věc, která je hodně důležitá.

J.B.: Samozřejmě chceme hrát dobrý fotbal, aby na něj chodili lidé a aby se jim to líbilo.

Bylo letos těžké poskládat kádry Bzové a Hořovic?

V.M.: Nebylo a nebyla to hlavně naše věc.

J.B.: Byla to věc hlavního trenéra Miloše Beznosky a myslím, že to dopadlo dobře.

V.M.: Nevěřili byste, jaká byla pracovitost mezi hráči, když se začalo trénovat 9. července a hráči pochopili, že trenér Beznoska si vybere ty nejlepší fotbalisty. Pak začali všichni šlapat. Já jsem osobně měl strach, ani ne tak ze Bzové, protože tam jsem ty kluky znal, ale měl jsem trochu obavy z hráčů, kteří přijdou z Hořovic. Přece jen byli spálení dvěma sestupy. Ale ti hráči, co přešli do divizního celku Bzové, byli suproví. Na druhou stranu jsme vysvětlili těm hráčům, kteří se nevešli do divizního mužstva v této situaci, že v I.A třídě musí být kdykoliv připraveni, že může pro ně být sáhnuto, takže musí pracovat.

Jak jste spokojeni s přípravou A mužstev Bzové a Hořovic?

J.B.: Výsledkově určitě. Přípravy jsou specifické zápasy. Jsme spokojeni, i když se třeba nevyhrálo, hlavně jsme spokojeni s přístupem hráčů v některých zápasech. Pak to byla věc trenéra, který to hráčům rozebral, kde dělají chyby. Ti, kteří nemakali, to dostali natvrdo jak v divizi, tak i v A třídě. Já si myslím, že příprava byla dobrá a to se odrazí v mistrovských zápasech.

Nesmíme opomenout mládež. Plánujete do budoucna soustředit se hlavně na výchovu mládeže? Bude vaší prioritou?

V.M.: Já bych řekl, že komplex, ne jen mládež. Všechno musí sloužit všemu. Pokud nebudete mít kvalitní první mužstvo, neudržíte mládež. Jestliže neudržíte mládež, nemůžete mít kvalitní první mužstvo. To jsou propojené nádoby, to jinak nejde. Nejde říct, že priorita je to, nebo ono. Oboje je priorita jako celkový balík, který tu existuje od přípravek přes žáky, dorosty, B mužstvo a A mužstvo, když to pojmeme, jak to jednou bude fungovat. B mužstvo by mělo fungovat jako jakási přípravka pro A mužstvo, jakési rozehrávací místo pro hráče z dorostu, aby se jich tam dostalo co nejvíce a aby se poté z nich dalo vybírat do A mužstva. To třetí mužstvo bude sloužit víceméně pro místní starší kluky, kteří již nebudou mít tu výkonnost na to, aby kopali vyšší soutěž. Aby si mohli zahrát fotbal tam, kde vyrostli.

Co byste vzkázali fanouškům obou klubů?

J.B: Přijďte se podívat, uvidíte sami a doufám, že nám budete fandit.

V.M.: Chce to věřit, že to bude fungovat, je to jen na nás.