Jde o finálové klání kategorie U12, který se vloni hrál v Hradci Králové a místní krajský úřad na něj poskytl pořadateli, zapsanému spolku Ondrášovka Cup – Pohár mládeže, půl milionu. Při vyúčtování byla zjištěna velká nedopatření. „Ano, mohu potvrdit, že jsme zahájili kontrolu vyúčtování této dotace,“ řekl Dan Lechmann, mluvčí úřadu.

Peníze vrátili

Příjemce financí, jehož hlavní postavou je Petr Lacina, známý hokejový rozhodčí a také člen výkonného výboru středočeského fotbalového svazu, už půl milionu vrátil. „Na základě vlastního rozhodnutí,“ vysvětlil mluvčí  Lechmann.

Rudolf Řepka
Pelta? Fotbal měl v srdci. Berbr byl zlo, říká Rudolf Řepka

Přitom řízení ještě nebylo dokončeno, úřad stále nerozhodl, co bude následovat.

Každopádně je jisté, že jde výrazně pochybné jednání spolku. Při vyúčtování totiž byly nalezeny doklady se zfalšovanými podpisy.

Šlo o výplaty pro rozhodčí. Spolek vykázal, že na turnaji pískalo dvacet sudích ze středních Čech, to však není pravda. Arbitry nominoval královéhradecký krajský svaz, který vybral jedenáct svých mužů a jednoho z Libereckého kraje. Ty pak po dvoudenním turnaji, na němž triumfoval domácí FC Hradec, vyplatil Jan Míl, trenér mládeže krajského svazu.

Sumu poté krajský svaz fakturoval „velké“ republikové asociaci. FAČR se na Ondrášovku Cupu, klání šesti kategorií, podílí jako patron a také ho z části financuje. Ale zpět do Hradce.

Když byl Míl na konci roku pozván na krajský úřad, čekalo ho překvapení. Na výplatnicích pro rozhodčí, jež spolek vystavil jako doklady, byl jeho podpis. Bylo jich dvacet, všechny fingované. „Podpis nebyl můj. Hned jsem to poznal,“ říká Míl.

Nesrovnalosti v řadě výdajů

Dalšími nesrovnalostmi jsou výdaje za zdravotní péči. Podle informací Deníku si pořadatelé vyúčtovali přítomnost šesti lékařů ze středních Čech, což nesedělo.

Stejně jako platby za hřiště, rohové praporky (při turnajích na hřištích nejsou), sekání trávníku, lajnování. Ani ty ve skutečnosti nejdou za spolkem, nýbrž za asociací, která za dvoudenní pronájem areálu Háječek (se dvěma hřišti, kabinami, tribunkou) zaplatila 15 tisíc korun.

Fotbalový trenér Luboš Kořínek
Kořínek: Fotbal u nás je žumpa. Lidé naskočili do vlaku, z něhož nejde vystoupit

Zapsaný spolek zkrátka využil ve vyúčtování platby, které se ho netýkají. Proč se tak stalo, předseda Lacina nevysvětlil. Na poslané otázky týkající se konkrétních čísel i kroků neodpověděl.

Pouze vytvořil prohlášení, v němž píše: „Víme, že probíhá kontrola, avšak o jejím důvodu ani závěrech nejsme informováni a v jejím průběhu se k ní ani vyjadřovat nemůžeme.“ 

Proč tedy spolek peníze vracel?

Reakce Martina Malíka
Martin Malík, šéf fotbalové asociace, okamžitě vzkázal: „Pokud se potvrdí informace Deníku, budu okamžitě iniciovat, aby FAČR ukončila naši záštitu nad turnajem. Štve mě, že to bohužel opět odnese fotbal jako celek. Lidé už nemají energii a sílu rozlišovat, kdo a jak přesně se provinil. Uslyší slovo fotbal a mají bohužel jasno. Fakt, že se jednalo o akci, které se zúčastnilo v loňském ročníku více než 16 tisíc malých dětí, je o to smutnější.“