OHROŽENÉ DOTACE

Nejvyšší vedení fotbalu tvrdí, že jde o likvidaci. Pro menší kluby je velkým nebezpečím fakt, že nemusí dostat přislíbené dotace. „Tady je odpověď úplně jednoduchá a jednoznačně zní: ano, ohrozí nás to. Pokud zůstane fotbal bez státních dotací z MŠMT, které tvoří 65 % plánovaného, téměř miliardového, rozpočtu FAČR pro letošní rok, je jasné, že se to podepíše nejen na chodu asociace jako takové, ale zároveň i na chodu klubů, soutěží a tak dále," uvedl hráč Freyburgu Jakub Porsch.


„Našeho klubu konkrétně se přímo pozastavení dotací nedotkne nijak výrazněji, jelikož jsme od fotbalové asociace vždy dostávali jen malé částky," přidává optimistický názor trubínský předseda Karel Vávra.

Ilustrační fotografie.
Za týden běžci vyšplhají na Točník

Peníze hrají velkou roli, vždyť se využívají třeba na dopravu a vylepšování areálů. V poslední době se zdálo, že se fotbal posune kupředu, neposkytnutí dotací může mít velký vliv i na činnost menších klubů.


„Peníze budou chybět a bude se šetřit, kde to půjde. Některé kluby nebo spolky, kterým byly odsouhlaseny investiční dotace na projekty, jako jsou rekonstrukce areálů nebo nové stavby, navíc s těmi financemi počítaly, rozhodnutí ministryně Valachové je určitě nepovzbudilo," mračí se Jakub Porsch.

NEPROSTUPNÝ VOLEBNÍ SYSTÉM


V pátek se rozhodovalo, kdo bude kandidovat na předsedu fotbalového svazu. „Rád bych zmínil, že je podle mého názoru škoda, že možnost volit nemá každý člen, nebo že volebním právem nedisponují alespoň všechny členské kluby. Volební systém FAČR, jak je nastaven nyní, je pro změnu, která je podle mě nutně potřeba, neprostupný," tvrdí Jakub Porsch.


Předseda klubu přidal svou vizi, kdo by se měl ujmout vlády ve fotbale. „Ve vedení FAČR bych nejraději viděl někoho z bývalých reprezentantů. Napadají mě lidé jako Ivan Hašek nebo Jozef Chovanec. Právě oni mají podle mého k fotbalu nejblíže, a proto by se měli podílet i na jeho řízení," uvažuje Karel Vávra.


Jak by to řešil jeho podřízený na hřišti? „Můj názor je jednoduchý. Ty, co fotbal řídí, by měli volit ti, co ho hrají. Teď to funguje tak, že ti, co fotbal řídí, jsou zároveň voliči. Proto bych byl pro, aby se do vedení fotbalové asociace dostala současná předsedkyně České asociace fotbalových hráčů Markéta Haindlová," prozradil Porsch.
Ten tedy našel jméno, které by se na kandidátce mělo objevit. „Hlavní důvod jsem už uvedl, slečna Haindlová si totiž velmi dobře uvědomuje, co je nejdůležitějším prvkem fotbalu – jsou to hráči. Jejím hlavním cílem je ochrana jejich práv a snaha o to, aby se právě hráči podíleli na fotbalové vládě a mohli vyjádřit svůj názor.

Na rozdíl od členů současného vedení asociace jsou podle ní hlavní zájmy fotbalistů a fotbalu jako takového, ne její osobní zájmy," řekl Porsch, který dodal: „Předsedkyně ČAFH je navíc ambiciózní, perspektivní a na zkorumpovaném prostředí českého fotbalu nezávislá osoba. Její podpora by byla transparentní a nezpochybnitelná, i to jí odlišuje od toho, co nás čeká a nemine. Z osobní zkušenosti navíc mohu říct, že má o fotbalovém dění skvělý přehled, hovoří plynule několika světovými jazyky, má mezinárodní zkušenosti a byla by schopna sestavit tým schopných lidí." Jenže Heindlová včera kandidaturu odmítla!


NEJVĚTŠÍ PROBLÉM MÁ FOTBAL

I když je podle policie do celé kauzy zapleteno více sportů a některé politické subjekty, nejvíce se dotýká fotbalu. „Kauza se týká investičních dotací MŠMT v celkové výši 454 milionů korun. Projektů v rámci tohoto programu, kterým byla dotace přidělena, je celkem padesát. Na začátku se mluvilo o tom, že ovlivněno mělo být ale „pouze" devatenáct z nich. Myslím si, že není náhodou, že devatenáct je i projektů, které se týkají fotbalu. To by mohla být první indicie, proč právě fotbal, je to ale jen moje spekulace. Dnes se už objevila informace, že podle zákonných kritérií nebyl vybrán ani jeden z projektů," míní Jakub Porsch.

Ilustrační obrázek
Kam za fotbalem na Berounsku?

Fotbal je bez předsedy, který je ve vazbě. Je to jeden z důvodů, proč se v celé kauze mluví nejvíce o fotbale? „Nejvýznamnějšími důvody bude osoba Miroslava Pelty, který je s fotbalem spjat, a také množství financí, které do fotbalu z MŠMT proudí. Už částka samotná z neinvestičních programů MŠMT, 632 milionů korun, která je nepoměrně vyšší než dostávají jiné sporty, vzbuzuje podle mého názoru podezření. A to i přes to, jak velkou má fotbal členskou základnu a jak je populární v porovnání s konkurencí," míní Jakub Porsch. Svůj názor, proč právě fotbal, přidal i Karel Vávra: „Jednoznačně proto, protože je to nejsledovanější sport u nás. Do fotbalu jde nejvíc peněz, má nejvíc pozornosti, fotbalové prostředí je v médiích často probíráno, jména, která se v něm pohybují, zná každý. To jsou podle mě hlavní důvody."