Po podzimu máte s Královým Dvorem na kontě osmnáct bodů. Jak byste zhodnotil první část sezony?

Kdyby mi někdo před začátkem sezony řekl, že po polovině budeme mít osmnáct bodů, tak bych byl nevrlý a řekl bych, že to tak určitě nebude a že budeme mít daleko více bodů. Když ale teď podzim skončil a my máme osmnáct bodů, tak jsem za ně rád, protože jsme strašně špatně začali a špatně se nám to dotahovalo. Už jsme měli odskok na střed osm bodů. Samozřejmě to není nic slavného, ale je to o bod méně než vloni. Já spoléhám na to, že jarní část vždy máme lepší než podzim, kdy dáváme mužstvo dohromady. Takhle je více času na přípravu. Nejsem spokojen, ale není to kritické.

Kde jsou vůbec příčiny, že ten podzim vypadal tak, jak vypadal?

Nad tím jsem se ještě nezamyslel, ale určitě v některých zápasech jsme měli i smůlu, když jsme dostávali góly v poslední minutě. Například s Kolínem jsme dostali na 2:1, nebo na Vltavínu, kde jsme vedli, to domácí otočili. Samozřejmě to mělo vliv na psychiku mužstva. Každý zápas jsme chtěli, ale pokaždé nám to nevyšlo. Na začátku, kdy jsme měli po sedmi kolech jeden bod, tak to určitě má vliv na mužstvo. Hlavní příčinou ale jsou zranění klíčových hráčů, kteří tady v minulosti hráli všechny zápasy, ale zranili se. Jako například Petr, který nám kope standardní situace, a my jsme se s tím nevyrovnali.

Když jsme spolu dělali rozhovor před sezonou, mluvil jste o tom, že chcete prohánět špičku. Nakonec je z toho šestnácté místo po podzimu. Nepřecenil jste trochu síly mužstva?

Já už jiný nebudu. Myslím, že jsem je nepřecenil, protože vím, co v některých těch hráčích je. Ta zranění nás ovlivnila. Nebudu říkat, že tam nahoře skončíme, ale určitě se budeme prát o to, abychom se přiblížili tomu, co jsem říkal před sezonou.

Před sezonou jste testovali útočníka Paprčiaka, který ale za cábelíky nakonec začal hrát až po sedmém kole a střelecky doslova zářil. Nebylo s odstupem času chybným krokem, že jste ho nevzali již od prvního kola?

Je to střelec, má to v sobě, to je vidět i na tréninku. Ale on byl nerozhodný a pak si ještě něco hledal v Německu. Říkali jsme si, že nebudeme pořád někoho přemlouvat. Když mi pak ale zavolal a my jsme byli v krizi, tak jsme ho rádi uvítali. Poznali jsme, že že to je dobrý kluk a dobrý parťák. A samozřejmě jeho góly nám hodně pomohly. Jsme rádi, že jsme ho tu měli, i když ho tu asi jen těžko udržíme.

Když jsme u vašich předsezonních výroků, také jste se obával, že mužstvo nebude dávat dost branek. To se vlastně potvrdilo a do toho osmého kola, než začali hrát za cábelíky Šilhan a Paprčiak, byla produktivita hodně slabá. Byl příchod těchto útočníků klíčovým faktorem, že se vám nakonec povedlo podzim jakž takž zachránit?

Tak určitě. Před sezonou se zranil Michal Novák, který je celkem gólový. Pak tu z útočníků máme Romana Fulína, který je neskutečný dříč a hráč pro mužstvo, ale je pro něj obtížné dávat góly. Míra Šilhan je vyloženě hráč do vápna a Paprčiak, to je střelec. Určitě nám to strašně pomohlo. Jsem moc rád, že Míra Šilhan tu bude hrát i na jaře. Pak se uvidí. Tady ti nově příchozí hráči perfektně zapadli do mužstva i povahou a to je také strašně důležité.

Zmínil jste, že Šilhan zůstane v Králově Dvoře. Jak to tedy bude s Matějem Paprčiakem?

Měli jsme hostování do konce podzimu. On je hráčem Slavie. Když už dá ve třetí lize ve dvanácti zápasech devět branek, to už všichni sledují. Myslím, že teď je na zkoušce ve střížkovské Bohemce. Samozřejmě mu přeji ať to dotáhne do ligy, kam to jednou určitě dotáhne. Na to má i hlavu. Těžko ho tu asi na jaře budeme mít, ale věřím tomu, že kdyby se někam nevešel, že by se vrátil, protože si myslím, že tu byl spokojený.

Jak už jste zmínil, téměř celý podzim kvůli zranění chyběl kapitán Milan Petr. Je tato absence také jednou z příčin, proč podzim nakonec nedopadl lépe?

Já jsem o tom stoprocentně přesvědčen, ale byla tu i další zranění, například Sabou. V určité fázi sedm stabilních hráčů nemohlo hrát, to se někde muselo projevit. Kádr máme úzký a ten širší kádr, a nechci ty kluky podceňovat, ale tam je trochu výkonnostní skok. To je jen příčina. My jsme skončili šestnáctí z osmnácti, i když ty dva za sebou máme na velký odstup. Na to se vymlouvat, to by nešlo.

Když se ohlédneme za začátkem sezony, tam vlastně nešlapalo nic. Brankáři byli nejistí, obrana nefungovala, záloha byla špatná, útok nebyl produktivní. Čím si vysvětlujete, že ten vstup do sezony byl takhle špatný?

Já už jsem v červnu říkal, že mám vždy strach ze začátku nové sezony, protože jednak uděláme nějaké nové hráče, kteří sem hned třeba nezapadnou, ale také jsem se obával, že na tom budeme kondičně špatně, což se mi jevilo už na konci minulé sezony a za to léto se to stihnout nedá. Ještě s některými povahami kluků, se mi to na sto procent potvrdilo. Víme, že třeba Petr Dochtor je výborný fotbalista, má to od boha, ale kondičně je na tom špatně. Toporčák, na kterého jsme v loňské sezoně sázeli a byl naprosto klíčovým hráčem, přijel absolutně nepřipravený. To nebyl ani čtvrtinový hráč. Spíše chodec. To se vše nasčítá, ta soutěž je o kompaktnosti týmu a my jsme kompaktní nebyli. Samozřejmě, že se ne tak stoprocentně dařilo brankářům, ať to byl Mokrohajský nebo Michňa. Pak naštěstí se to vytříbilo a Michňa odchytal zbytek podzimu nadprůměrně. Jsou to dobří brankáři, ale my jsme tady dříve měli top brankáře jako Čaba nebo Kudrna. A to nám strašně pomáhalo, že chytili i co neměli.

Michňa se ovšem v závěru podzimu na tuto úroveň dostal taky. Předvedl řadu skvělých zákroků…

Přesně tak. Škoda, že to nebylo už v začátku podzimu, kdy jsme opravdu zbytečně poztráceli body. Na druhou stranu bylo pořád o co hrát. Nakonec jsme to jakž takž zvládli.

Určitě je potřeba zmínit i obránce Kvídu, který také přišel až v průběhu podzimu a podával kvalitní výkony.

Na něj nesmíme zapomenout, protože přišel sem jako mladý kluk, který měl chvilkovou zkušenost v lize. Do kolektivu zapadl výborně a myslím, že z něj bude výborný hráč a jednou bude hrát pravidelně ligu. Moc bych mu to přál.

Jak to vůbec vypadá s dalším angažmá Kvídy v Králově Dvoře?

Určitě se vrátí do Příbrami. Uvidí, jestli se tam prosadí. Pokud by se ještě neprosadil, a já bych mu moc přál, aby se prosadil, chtěl bych, kdyby mu to nevyšlo, aby ještě půl roku byl tady.

Zhruba po polovině podzimu se vám povedlo posílit útok i obranu a rozchytal se Michňa. Záloha ale i nadále moc nefungovala. Je neoddiskutovatelné, že Petr hodně chyběl, ale kromě zmiňovaných Toporčáka s Dochtorem se nedařilo ani ostatním záložníkům… Čím to, že záloha nefungovala?

Přitom my paradoxně drtivou většinu zápasů hrajeme na tři obránce a v záloze bychom měli mít převahu. Ale nebylo to tak, jak by to mělo být. Útočníci nedostávali tolik příležitostí ke skórování. Samozřejmě se nemůže dařit všem, nám se to ale prostě nepovedlo.

Když vezmete veškeré okolnosti, které se udály během první poloviny soutěže, berete těch osmnáct bodů jako úspěch?

Určitě to neberu jako úspěch. Měli jsme uhrát alespoň o čtyři body více, aby to bylo trochu klidnější. Na druhou stranu v konečném důsledku fotbal je vždy spravedlivý. Někdy jsme měli smůlu, ale nesmíme zapomínat, že někdy jsme měli štěstí a body jsme uhráli. Asi za této konstelace jsme na víc neměli.

Já jsem to spíše myslel v tom kontextu, že po sedmi zápasech jste měli bod. A pak se to povedlo zachránit.

Jasně. Přesně toto jsme ale měli na podzim minulého roku. Na jména nebo kvalitativně jsme měli ještě lepší mužstvo a v prostředku podzimu jsme pětkrát za sebou prohráli. Ale to není tak strašné, jako teď, kdy jsme sedmkrát nevyhráli hned z kraje a rázem jsme se ocitli v dolních patrech. Je to sport, i když my to bereme někdy až moc vážně. Teď se musíme na jaře rvát, protože sestupovat podle mě budou čtyři družstva. Opava se podle mě zachrání. Ještě máme co dělat. Možná je lepší mít o bod méně než mužstva před námi, než mít o bod více než oni a pořád se strachovat, že nás doženou.

Kdybyste měl vybrat nejlepší a nejhorší zápas podzimu, které by to byly?

Těch nejhorších bylo moc. Když si vzpomenu, že jsme v Kunicích dostali sedm branek. To strašně přisuzuji absenci Šilhavého. Výborný zápas jsme sehráli doma s Příbrami. Vlastně s Pískem. Já říkám Příbram, protože tam měli asi sedm hráčů z Příbrami. My jsme je porazili 5:1, myslel jsem si, že nás to trochu více nakopne.

Zatímco na půdě soupeřů se vám vcelku dařilo, když jste si připsali osm bodů, doma vám to ale stejně jako vloni na podzim vůbec nešlo. Čím to je?

Nechápu to. Byla doba, kdy se do Králova Dvora všichni báli jezdit a říkali, že ještě když jsou na dálnici, tak už prohrávají, že sem jedou s ohromným respektem a někteří hráči se báli, protože jsme hráli důrazný a agresivní fotbal. Teď se nám doma nedaří a když jsme měli něco tvořit, tak to bylo špatné. Já bych moc chtěl, aby na jaře to opět byla naše domácí tvrz, aby chodilo opět více diváků. Na to budeme teď důrazní. Já to vše podmiňuji kondicí, když jsme doma soupeře zatlačili v prvních patnácti minutách, tak jsme většinou vedli. Teď to bylo takové, že jsme hráli takový fotbal – nefotbal.

Již jste zmínil Paprčiaka, Šilhana a Kvídu. Můžete přiblížit jaké změny v kádru chystáte?

Chystáme určité návraty hráčů, kteří už tu byli. Například Bureš nebo Tlustý. Uvidíme, jak to dopadne. Máme vyhlédnuto asi šest hráčů z místního okresu, kterým zkusíme dát šanci. Ale já říkám, že když se prosadí jeden, bude to dobré. Budeme samozřejmě také čekat, jak dopadnou ostatní ligová nebo druholigová družstva. Jsme v kontaktu i s několika hráči ze třetí ligy. Uvidíme, co dotáhneme. To nechci předpovídat. Samozřejmě někteří hráči tady skončí, i když ještě mají hostování. Já prostě chci vsadit na tým, na týmový duch, aby to tady klapalo a aby se sem všichni těšili na trénink a aby tady byla pohoda. To tady v některých fázích na podzim nebylo. Věřím, že to dáme dohromady a že to bude Králův Dvůr, jako byl v minulých letech.

Kdy vůbec začnete se zimní přípravou a jak bude probíhat?

Začneme asi 4. ledna. Neplánujeme žádný turnaj. Máme domluvené pravidelné přátelské zápasy na umělce v Berouně, abychom nemuseli nikam dojíždět. Máme tam druholigové až divizní soupeře, ale konkrétní jména nevím. Možná před sezonou první ligy bude i ligový soupeř, aby to bylo trochu zpestření pro hráče. Plánujeme také soustředění do Egypta, ale jestli to dotáhneme nebo ne, to teď budeme vědět kolem 15. prosince. To už budeme vědět, jestli kádr budeme mít pohromadě, abychom to zpestřili něčím výjimečným, aby až se tady hráči sejdou za třicet let, aby si měli o čem popovídat.

Před sezonou jste říkal, že toto bude vaše poslední sezona v Králově Dvoře. Platí toto rozhodnutí i nyní?

Platí to stále. Nevím, co by se muselo stát, abych toto rozhodnutí změnil. Když jsme skončili posledním podzimním zápasem, tak jsem byl strašně šťastný, že mám opět klid. Je to časově náročné a je to strašný stereotyp.