„Fotbalová asociace České republiky vyjadřuje hlubokou soustrast pozůstalým. Jako výborného kamaráda a skvělého člověka si ho budou pamatovat určitě nejen fotbalisté Dukly," stojí v prohlášení FAČR.

Macela odehrál za reprezentaci osm zápasů, dalších sedmnáct utkání si připsal za výběr olympioniků. V československé lize nastupoval za Duklu, s níž vybojoval tři mistrovské tituly. V nejvyšší soutěži odehrál na postu krajního a středního obránce 267 utkání a dal 12 gólů. Patří do Síně slávy Dukly Praha.

Po skončení hráčské činnosti vykonával v letech 1999 až 2001 funkci třetího místopředsedy a generálního sekretáře fotbalového svazu. Od roku 2002 byl čtyři roky šéfem mládeže ve Spartě a poté působil pět let jako předseda Komise rozhodčích. Později stál v čele Nadace fotbalových internacionálů.

Nezapomenou na něj ve středočeských Černolicích, kde se dlouhé roky o fotbal staral a i pomocí bývalých kamarádů z ligy zde vytvořili tým, který lákal do hledišť středočeských stadionků stovky zvědavých diváků. „Znal jsem Luďka jako super chlapa, který byl vždy upřímný a férový. On byl vždycky nadšený, když se nám s Černolicemi povedlo někoho porazit nějakým větším rozdílem, to pak mu úplně zářily oči a byl plný elánu, i když už byl nemocný. Ohromně mě tahle zpráva zasáhla," vzpomíná na Macelu bývalý ligový borec Blšan, Kladna, Jablonce a bundesligových Duisburgu a Bochumi Pavel Drsek, který v Černolicích na závěr kariéry už třetím rokem vypomáhá.

„Byl férový, rovný chlap. Pro fotbal na všech úrovních toho udělal hrozně moc," řekl pro sport.cz Macelův bývalý spoluhráč Petr Rada.