Bývalý obránce Sparty, Dukly, Bohemians, či Tatry Smíchov platil za výtečného fotbalistu, kterého ovšem předčili ve slávě jeho dva synové. Starší Jirka si zakopal za Atlético Madrid, mladší je kapitánem české fotbalové reprezentace a záložníkem Arsenalu. A jedním z nejlepších českých fotbalistů všech dob.

Tváří Tipsport ligy byl Jiří Rosický již v minulosti a pro rok 2013 se do této role vrací. „Nový organizační tým v čele s Lukášem Tučkem mě znovu oslovil a po výborných zkušenostech turnaj opět rád podpořím," říká Jiří Rosický. „Považuji turnaj za dobrý koncept, kdy si celá řada předních prvoligových a druholigových klubů zahraje s kvalitními soupeři."

Všechna utkání se navíc hrají na nejmodernějších generacích umělých trávníků, které umožní i v nepříznivých klimatických podmínkách odehrát zápasy na vysoké úrovni. „Hřiště s umělým povrchem má své drobné nevýhody, ale přednosti především v dlouhém zimním období jsou k nezaplacení," zdůrazňuje Rosický starší.

Poukazuje třeba na Rusko, vždyť v Moskvě se na umělce hraje i Liga mistrů. „Doby škvárových hřišť a igelitových pytlíků v kopačkách jsou prostě nenávratně pryč," dodává s úsměvem. „Také zázemí kolem hřišť je dnes nesrovnatelné. Mladí kluci už si to dneska ani nedovedou představit, měli by si toho mnohem víc vážit."

A přidává konkrétní vzpomínku na doby, kdy ještě sám hrával na Tatře a Jirka s Tomášem čutali do balonu jako malí kluci. „Kolikrát se u nás v zimě praly věci černé od škváry i dva dny."

Jiří Rosický vzpomíná, jak se byl kdysi podívat na staršího syna Jirku na Atlétiku Madrid a v dresu soupeře ho zaujal sedmnáctiletý mladík. „Při každém doteku s míčem přesně věděl, co dělá. Jeho hra mě nadchla. Obrovský talent. Byl to Raúl…"

Na fotbalech v Česku je Jiří Rosický pravidelným návštěvníkem. Především na Spartě a Slavii jej můžete potkat často, ale sleduje i nižší soutěže a soutěže juniorů. Že by vyhlížel následníka svého syna Tomáše, dalšího geniálního záložníka pro českou reprezentaci?

„Člověk vidí řadu talentů, ale právě přechod z dorostu a juniorů mezi dospělé je asi nejkritičtějším místem kariéry fotbalisty. Velmi záleží na rodičích, klubu, trenérovi, agentovi… Řadě kluků se z vidiny úspěšné kariéry zamotá hlava. Jen se podívejte, co zbylo ze slavné reprezentace do 20 let, která vybojovala na MS v Kanadě stříbrné medaile. Tehdejší tahouni dnes nehrají, snad jedině Pekhart a Vácha nakukují do velkého fotbalu.

Na Máchovně bylo odstartováno

Z včerejší sedmizápasové porce v Tipsport lize se na berounské umělce hrálo jediné. Šlo o pražské derby mezi Duklou a Žižkovem. Běžela teprve čtvrtá minuta, když se k míči dostal Marek a po jeho střele k tyči vedla Dukla 1:0. Po přestávce ale bylo brzy srovnáno po parádním lobu Surynka. Už to vypadalo, že zápas skončí remízou 1:1, ale příznivce Dukly v 81. minutě podruhé v zápase rozjásal Marek. Slova z lavičky „hlavně to udržte" si ale hráči z Julisky nevzali k srdci a z trestňáku se parádně trefil Šťastný – 2:2.

Dukla – Žižkov 2:2 (1:0). Branky: 51. Surynek, 90. Šťastný – 4. a 80. Marek.