Antonín Holub to uměl na České Budějovice už jako záložník ligového Kladna, dokonce jim dal i důležitou branku. V sobotu se mu to povedlo znovu. Už ale v dresu divizních Velvar a byl to zásah vpravdě historický. Slovan poprvé ve své historii vyřadil ligový klub po výsledku 1:0 a postaral se o největší překvapení 1. kola MOL Cupu.

Sám Holub označil za hlavního hrdinu zápasu bezpochyby brankáře Jiřího Měsíčka, protože Jihočeši sice většinu zápasu koncovku pomíjeli, ale v závěru měli čtyři jasné šance. „Náš brankář byl skvělý, jemu patří hlavní díky. Já dal gól dost snadno, vlastně stačilo je stát na správném místě a pak to trefil,“ dodal Holub.

Čáslav v MOL Cupu končí. Příbrami podlehla 1:2
Čáslav těsně podlehla druholigové Příbrami a v poháru končí

KOLÍN KONČÍ

Na konci loňské sezony porazili Ústí nad Orlicí a potvrdili roli nejlepšího týmu v jarní části divizní skupiny C. O pár týdnů déle došlo na další jejich vzájemný duel, tentokrát v rámci Mol Cupu. Fotbalisté Kolína první kolo nezvládli a na domácím hřišti prohráli s nováčkem ČFL 1:3. „Z utkání mám smíšené pocity. Nebyli jsme horší, ale doplatili jsme na nemohoucnost v koncovce,“ posteskl si trenér Jaroslav Havrda.

Kolín od začátku hýřil aktivitou. Za ní byl odměněn. Janecký jako první rozvlnil síť. Na začátku druhé měl Kolín několik možností na navýšení skóre, žádnou příležitost ale již neproměnil. A za to také pykal.

Hostům pomohly standardní situace. V nich ukázal mistrovskou kopací techniku Opina. Poprvé zaskočil Karbana z 25 metrů, podruhé si dorazil vlastní pokus a střelou k tyči obrátil skóre na stranu Ústí.

Domácí hráči se po druhé inkasované brance hecovali. Chtěli s výsledkem něco udělat, jenomže chvíli po rozehrávce zapomněli na Vaňouse, který přidal třetí gól hostů.

„Utkání se mi hodnotí strašně těžko, protože jsme ztratili vyhraný zápas,“ konstatoval Jaroslav Havrda.

„V první půli jsme kontrolovali hru. Vytvářeli si slušný brankový příležitosti. Bohužel jsme řešili špatně předfinální i finální fázi. Pak se nám podařilo dát krásný gól. Výhoda byla na naší straně. Ve druhé půli, asi v 55. minutě se to lámalo. Měli jsme tři obrovské příležitosti, myslím si, že se i proti Ústí dala pískat penalta, ale na to se nechci vymlouvat. Díky nemohoucnosti jsme ztratili zápas. Ústí vzápětí dalo ze tří střel tři góly a postoupilo dál. Snad jsme si smůlu vybrali v tomto zápase a v mistrovské sezoně se k nám zase otočí čelem,“ dodal Havrda.

VEDENÍ NEUDRŽELI

Brzy vedli o dva góly, nadějné vedení ale neudrželi. Fotbalisté Českého Brodu (divize) propásli dobrou šanci na zisk cenného skalpu a v prvním kole Mol Cupu prohráli na domácím hřišti s třetiligovým Loko Vltavín 3:4.

„Soupeř zaslouženě postoupil. Přesto bych svoje hráče za přístup a bojovnost pochválil,“ uvedl trenér Zdeněk Šmejkal starší.

Zápas začal Český Brod velmi dobře. Na soupeře doslova vlétl a již ve druhé minutě skóroval. Makovského ve vápně fauloval brankář hostí a Hrdlička se z penalty nemýlil. Za čtyři minuty bylo z pohledu domácích ještě veseleji. Michálek předložil míč do velkého vápna Moravcovi a bylo to 2:0.

Vltavín se ze šoku postupně otřepal a převzal iniciativu. Ve 28. minutě se trefil Maione ze 30 metrů přesně do horního růžku. Zanedlouho Valíček střelou z hranice vápna vyrovnal.

Přestávka domácím uškodila. Čtyři minuty po změně stran se po rohovém kopu prosadil hlavou Vokoun. Po hodině hry bylo s Brodem ještě hůř. Po trestném kopu z pravé strany se hlavou trefil Podzimek.

Domácí se nepoložili. V závěru přidali na obrátkách.  Deset minut před koncem se jim zásluhou Hrdličky z trestného kopu podařilo snížit. Ke kýženým penaltám to ale nedotáhli. Po bojovném výkonu nakonec s favoritem prohráli těsně 3:4.

„Stínem utkání bylo zranění Cardy, který si po nezaviněném souboji vyhodil levé rameno a byl odvezen na vyšetření do nemocnice,“ podotkl vedoucí mužstva Jan Křen.

NERATOVICE BEZ ŠANCE

Úvodní kolo se nepodařilo ani divizním Neratovicím. Klub z Mělnicka se do hlavní fáze poháru probojoval přes pražskou Admiru. Jeho cesta ale skončila dříve, než pořádně začala, Převýšov zvítězil díky parádní první půli 2:0.

Bývalý kat pražské Slavie potvrdil roli favorita a ukázal, že je právoplatným účastníkem ČFL. Převýšov se tedy může těšit na dalšího soupeře, kterým může být při troše štěstí i ligový tým.

Neratovice naopak na větší úspěch v českém poháru nadále čekají, za posledních sedm let FK došel nejdále do druhého kola.

„Převýšov byl jasně lepším mužstvem. Zasloužili si vyhrát, předvedli kvalitní výkon a konečné skóre je spravedlivé. Ty dva pohárové zápasy nás před sezonou hodně prověřili, už Admira ze sebe vydala v předkole maximum. Ani my jsme se ale neprezentovali špatnou hrou,“ zhodnotil dvě utkání Neratovic v poháru Tomáš Staněk, kouč týmu.

HORÁK SUNDAL BENÁTKY

Fotbalisté Benátek vypadli z poháru hned v prvním kole na hřišti divizního Turnova. Jejich katem byl Matěj Horák, bývalý útočník mladoboleslavské juniorky. Gólový účet zápasu otevřel i uzavřel.

Za nerozhodného stavu se už vše chystalo na penalty, jenže kopala se jen jedna. V souboji střídajících hráčů v 87. minutě Jäger stáhl za dres Houžvičku a Horák pokutový kop proměnil.

Stejný hráč se po důrazném nástupu Turnova trefil už v 11. minutě, kdy dorazil Dlouhého střelu. Benátkám se v pohledném zápase plném šancí povedl obrat. Knoblocha zakončujícího z úhlu pod břevno ještě Hyka jednou rukou vychytal, ale když Sudek skluzem stihl míč na hrací ploše, zakončil Stanislav Mařík do prázdné brány. Jediná benátecká posila z Rakovníka se tak uvedla při debutu gólem. „Je spíš střední záložník, na hrotu jsme ho zkoušeli jako alternativu, několik hráčů nám nepřijelo,“ uvedl trenér Benátek Pavel Jícha.

V 57. minutě umístil Kocourkův centr hlavou do sítě Walter a zdálo se, že má favorit utkání pod kontrolou. „Turnov potrestal naše čtyři neproměněné tutovky na 1:3, co bychom chtěli víc. Budiž nám to ponaučením do mistráků,“ prohlásil Pavel Jícha. Kocourek ani Knobloch zblízka nepropálili Hyku, naopak turnovský exligista Cigánek trefil tyč a dorážku vykopával z brankové čáry obránce Sudek.

V 80. minutě Matěj Horák marně reklamoval Hošťálkovu ruku ve vápně, jeho spoluhráč Miroslav Petrlák se místo hádek s rozhodčím opřel do odraženého míče a z 30 metrů vymetl šibenici – 2:2. Následovala penaltová tečka.

„Turnov má dobré mužstvo, v týdnu porazil i Zápy. Já beru pohár jako součást přípravy. Zrovna tady jsem zažil, že jsme vyhráli iks zápasů v přípravě a poháru, pak jsme párkrát prohráli v soutěži a už jsem se pakoval,“ zavzpomínal na své bývalé působiště Pavel Jícha.

Benátkám v létě odešli Kamlach (Meteor), Radosta (Zbuzany) a angažmá si hledá Šíma. Vedle Maříka se naopak vrátil Lukeš a přestupy nejsou u konce. „Už v týdnu by nás měl na devadesát procent posílit krajní obránce a sháníme ještě hrotového útočníka,“ prozradil benátecký kouč.

DOBŘÍŠ SENZAČNĚ DÁL

Ve svém druhém pohárovém utkání nastoupili dobříšští fotbalisté proti týmu z ČFL. Překvapivě, ale zaslouženě postupují do druhého kola soutěže. První půli poznamenalo brzké odstoupení Dorta a tak i když favorizovaní hosté neměli nijak výraznou převahu, přesto byli nebezpečnější. Ve druhé půli pak se hrál vyrovnaný duel, ve kterém domácí fotbalisté za svým soupeřem nezaostávali a vypracovali si více gólových příležitostí. O výsledku tak rozhodla jediná branka z penalty, která rozradostnila opět početnou návštěvu dobříšských fanoušků.

Litoměřičtí hráči byli v úvodu nebezpečnější, naopak dobříšské hráče rozhodilo zranění Dorta, který musel odstoupit již v desáté minutě. Jelínek nevyužil centr z pravé strany, vedle branky zamířil z otočky Šlehofer a po přihrávce Šimkovského se neprosadil zblízka Procházkou tísněný Surmaj. Následně přišly i šance Dobříše. Po úniku Maryšky se neprosadil Junek a brankář hostů Starczewski se vyznamenal při šanci stejného hráče. Stejně si na druhé straně vedl i Šedivý, když vytáhl přímý volný kop Hanuše. V konci první části utkání přišly i další možnosti Dobříškých, avšak unikajícímu Maryškovi stačil obránce ukopnout míč aj. Šrain nezužitkoval narážečku Maryšky.

Ve druhé půli čekali domácí diváci nápor favorizovaných hostů, to se však nestalo. Naopak nejprve přímý volný kop Rychlíka lehce tečovaný Talůžkem jen těsně minul branku a v 50. minutě byl v pokutovém území faulován Maryška. Penaltu bezpečně proměnil Talůžek. Ani za tohoto stavu, nepustili domácí hosty do výrazného tlaku. Domácí stopeři si opět zopakovali svou akci z úvodu druhé půle, avšak ani tentokráte nemířil Talůžek hlavou na branku. Dobříšští se ubránili při závaru po rohovém kopu Šimkovského a mohli zápas rozhodnout několika vyloženými příležitostmi. Střela V. Šraina minula branku, po úniku Maryšky dvakrát atakoval hostujícího gólmana J.Šrain. Nejnebezpečnější příležitost Litoměřicka připravil nechtěně domácí Procházka, jehož „malou domů“ musel Šedivý vykopávat z branky. Masopust po té zabránil v šanci Surmajovi a dobříšští si připravili další velké šance. Po akci Procházky neuspěl V. Šrain, dorážku jeho bratra vykopl protihráč z brankové čáry před „šestnácku“ odkud O. Puchmajer trefil břevno. Nebezpečně z dálky střílel i V. Šrain těsně vedle tyče. Ani v závěru se hosté neprosadili. Obránci stačili odvrátit centr Hanuše a střelu Surmaje vychytal Šedivý.

Dobříšští tak mohou čekat na los druhého kola, který by měl přivést na Dobříš ještě atraktivnějšího soupeře. „Samozřejmě jsem spokojen nejen s výsledkem, ale hlavně z bojovností a obětavostí hráčů. Ukázalo se, že to je cesta k dalším úspěchům. Jen bych trochu brzdil přílišnou euforii z výsledků v poháru, která může mít i negativní dopad na hráče,“ řekl domácí kouč Jiří Rychlík.

MOL Cup – 1. kolo

Meteor Praha – Vlašim 1:4 (1:1)
Branky: 10. Hrdina – 21. a 78. Fotr, 66. a 89. Hadaščok. Rozhodčí: Ginzel. ŽK: 1:3. Diváci: 123.

Zbuzany – Písek 2:3 (1:0)
Branky: 38. Radosta, 59. Brodský – 68. a 90.+4 Froněk, 80. Slepička. Rozhodčí: Vojtěch. ŽK: 1:2. Diváci: 210.

Kolín – Ústí n. Orlicí 1:3 (1:0)
Branky: 41. Janecký – 65. a 70. Opina, 72. Vaňous. Rozhodčí: Trska. ŽK: 1:0. Diváci: 150.

Neratovice – Převýšov 0:2 (0:2)
Branky: 24. Věchet, 42. Hynek. Rozhodčí: Pekař. ŽK: 2:1. Diváci: 200.

Roudné – Benešov 0:5 (0:2)
Branky: 36., 38. a 80. Turek, 57. Balata, 90. Zákostelský. Rozhodčí: Dujsík. ŽK: 2:0. Diváci: 200.

Velvary – České Budějovice 1:0 (0:0)
Branka: 55. Holub. Rozhodčí: Klíma. ŽK: 1:0. Diváci: 560.

Ostrá – Zápy 1:2 pk (1:1)
Branky: 45. Herzán, 36. Macek. Rozhodčí: Martínek. ŽK: 6:1. ČK: 120. Kouba – 120. Novák. Diváci: 250.

Vykáň – Ústí nad Labem 0:4 (0:0)
Branky: 80. a 81. Kacafírek, 59. Pilík, 67. Matějka. Rozhodčí: Matějček. ŽK: 2:0. Diváci: 400.

Hořovicko – Štěchovice 1:4 (0:1)
Branky: 61. Bělohlávek – 29., 63. a 66. Batka, 88. Štědronský. Rozhodčí: Duchoň. ŽK: 2:0. Diváci: 170.

Mšeno JBC – Dobrovice 4:2 (2:1)
Branky: 16. a 58. Krejčík, 8. Chropůvka, 79. Váňa – 32. Žaloudek, 75. Tvaroha. Rozhodčí: Šimek. ŽK: 1:3. Diváci: 150.

Český Brod – Vltavín 3:4 (2:2)
Branky: 2. z PK a 80. Hrdlička, 6. Moravec – 28. Maione, 33. Valíček, 49. Vokoun, 59. Podzimek. Rozhodčí: Šob. ŽK: 1:0. Diváci: 70.

Turnov – Benátky n. Jizerou 3:2 (1:1)
Branky: 11. a 87. Horák, 80. Petrlák – 35. Mařík, 57. Walter. Rozhodčí: Baum. ŽK: 0:1. Diváci: 150.

Čáslav – Příbram 1:2 (0:2)
Branky: 57. Hannich – 23. Tregler, 33. Grajciar. Rozhodčí: Berka. ŽK: 3:2. ČK: 59. Růžička (Č). Diváci: 250.

Sedlčany – Táborsko 0:5 (0:4)
Branky: 19. a 25. Musiol, 20. Prošek, 35. Navrátil, 60. Nešický. Rozhodčí: Severýn. ŽK: 2:1. Diváci: 302.

Karlovy Vary – Kr. Dvůr 0:3 (0:1)
Branky: 38. Eliáš, 75. Břížďala, 78. Hájek. Rozhodčí: Kyncl. ŽK: 2:3. Diváci: 100.

(jb, rv, rm, jp, rw, jed)