Letošní ročník byl specifický v tom, že šestnáctku hráčů vybral Deník ve spolupráci s OFS Beroun a čtenáři mohli další jména přidat. Kupony s hlasy obdrželo sedmnáct fotbalistů, z nichž by se sestavil určitě skvělý tým. Vítěz odpovídal na dotazy Deníku.


Vzpomenete si, kdy jste poprvé kopl do míče?
To už asi ne, ale určitě u těch prvních doteků byli oba mí dědové a táta.


A teď ještě jednou nazpět časem. Kdy jste dal první gól?
Možná za Rudou hvězdu Cheb na stadionu Lokomotivy. Tuším kolem roku 1987.

Peníze. Ilustrační foto.
Beroun rozdělil sportovní granty na letošní rok

Kde jste s fotbalem začínal a kdo vás provázel při prvních krůčcích?
Mým prvních klubem byla Rudá hvězda Cheb, ale začínal jsem, jak bylo dříve zvykem, s kamarády ze sídliště na louce za barákem.


Nyní jste vyhrál anketu Fotbalista okresu Beroun 2016. Máte nebo jste měl doma nějakou vitrínu s poháry a kterého si ceníte nejvíce?
Na vzpomínky jsem si nikdy moc nepotrpěl. Nikdy jsem si ani neschovával dresy a možná bych už ani nenašel medaili za vítězství v Českém poháru se Slavií, což je určitě ten největší úspěch, u kterého jsem měl to štěstí být.

Vyjmenujte všechna svá angažmá před Královým Dvorem.
V mládežnických kategoriích jsem byl v Rudé hvězdě Cheb, Uhelných Skladech Praha, Slavii Praha, Boby Brno a brněnských Maloměřicích. V mužích pak ještě Blšany, Ústí nad Labem, Břevnov, Vlašim a nakonec Králův Dvůr.


Na které angažmá vzpomínáte nejraději, bylo něčím zvláštní?
Nikdy nezapomenu na brněnské Maloměřice. Přestoupil jsem v dorostu z Boby Brno do malého klubu, kde jsem potkal výborné kluky a trenéry pány Venhodu a Vávru. Tam mě fotbal bavil jako nikdy předtím a ani potom. Byli jsme taková parta odpadlíků, ale téhle roční zastávce vděčím za to, že fotbal ještě dnes hraji a že jsem se tenkrát na fotbal nevykašlal.

Ilustrační foto
Tipy na víkend: na koncert nebo do kina

Jak dlouho jste vůbec v Králově Dvoře a kdo vás sem přivedl?
Tuším, že sedm nebo osm let. Přivedl mě Jirka Sabou, který mi zavolal, když se dozvěděl, že končím ve Vlašimi. Vím, že jsem se rozmýšlel mezi Vyšehradem a Kralovákem, ale ta energie, kterou Sabina rozdává, je někdy nakažlivá a po rozhovoru s ním jsem měl jasno. Dnes nelituji, jsem tu rád a Sabi se zařadil mezi mé nejlepší kamarády.


Nastupujete na stoperu, bylo to tak vždy?
Ještě ve Slavii v C dorostu jsem hrál útočníka, ale v dospělé kategorii už jen ten stoper.

"Já mám na věci svůj pohled a ten Jirkovi říkám. On je pak ten, co dělá konečná rozhodnutí, která já plně respektuji. Při hodnocení je to pak on, kdo bývá více kritičtější, ale možná se budete divit, také ten, který hráče dokáže pochválit víc než já."


Jaký zápas v dresu Králova Dvora berete ze svého pohledu jako nejpovedenější?
Určitě všechny pohárové zápasy s ligovými celky. Ty navíc sedly celému mančaftu.

Loňský rok byl hodně úspěšný, co vám daly postupy v poháru?
Byly to ty krásné okamžiky po zápasech, kvůli kterým se profesionální sport dělá. Ukázalo se, že vždy je důležitý tým a nějaká soudržnost a vůle uspět. Samozřejmě, že jsme měli v těch zápasech i kus štěstí, ale ze čtyř zápasů s ligovými týmy (Sparta, Teplice, Jablonec, Bohemians) jsme prohráli pouze jeden, takže bych nerad zase mluvil jen o nějaké náhodě.

Ilustrační foto.
Na Berounsku zvedli mzdy řidičům až v dubnu

I letošní jaro jste začali dobře. Chcete zaútočit na pohárové příčky?
Ano, úvod nám celkem vyšel, i když ve Štěchovicích to dobré nebylo. Nicméně protože dál než na sobotní zápas s Vyšehradem nevidíme, nechceme určitě vyhlašovat nějaké cíle na konečné umístění. Soutěž je strašně vyrovnaná a každý bude body ztrácet. My jich chceme samozřejmě ztratit co nejmíň.


Vy sám jste postoupil také do funkce asistenta trenéra. Jak jste k tomuto rozhodnutí dospěli?
V létě to bylo hrozně rychlé. Přemýšlel jsem i o konci kariéry, ale když se pan Hrabák rozhodl, že fotbal v Králově Dvoře pokračuje a nabídl pozici trenéra Jirkovi Sabouovi, který ji přijal, bylo to takové logické rozhodnutí. S Jirkou jsme velcí kamarádi a lákalo nás zkusit si trénování. Je to něco jiného než být jen hráč, ale určitě si myslím, že ani jeden z nás nelituje. Strašně nám pomáhá nastavení oddílu a předsedy pana Hrabáka, který se chová absolutně rozumně, ne jako většina funkcionářů v českém fotbale.

Kdo je ve vaší trenérské dvojici hodný a kdo je zlý?
Takhle bych to určitě nerozděloval. Já mám na věci svůj pohled a ten Jirkovi říkám. On je pak ten, co dělá konečná rozhodnutí, která já plně respektuji. Při hodnocení je to pak on, kdo bývá více kritičtější, ale možná se budete divit, také ten, který hráče dokáže pochválit víc než já.

Přijímací zkouška. Ilustrační foto
Školáky čekají přijímačky, poprvé jsou všude stejné

Dnes vás čeká Vyšehrad, kterému máte co vracet. S jakou taktikou do utkání půjdete a jaký výsledek se vám bude zamlouvat?
V sobotu jsme odehráli slušný zápas na horké půdě Převýšova. Pokud se nám podaří navázat a zopakovat týmový výkon a nasazení, tak věříme, že by to na Vyšehrad mohlo stačit.