Dalo by se říci, že kabiny pro rozhodčí jsou v rámci okresu dostačující, většinou pohodlné, ale najdou se i výjimky, kde tomu tak není.

„Zlepšit by se měly kabiny rozhodčího na hřištích SK Osov, TJ Ostrovan Zadní Třebáň, FK Liteň a nejvíce kabina rozhodčího na hřišti TJ Srbsko,“ našel nedobré zázemí jeden z oslovených sudích. „Horší je to třeba v Srbsku,“ přitakává mu další.

Když jsme u výpočtu těch horších v rámci berounského okresu, tak se dalšímu z rozhodčích nelíbí na východě okresu. „Nejhorší? Jednoznačně TJ Zaječov,“ našel rychle jemu nevyhovující kabinu. Sudí vychází ale také z toho, jak kluby mohou kabiny vylepšit. „Každý klub má jiné finanční možnosti a od toho se odvíjí jeho zázemí,“ řekl jeden z mladších rozhodčích.

Kdo má třeba důvod k zasmání? Příklad najdeme v Praskolesích. Když postoupily do krajské I. B třídy, museli místní rozšířit kabinu rozhodčích a vystavěli pro ně zvláštní sprchu. Což o to, byla pěkná. Nápis nad ní ale zněl: „Teplá voda pouze v případě výhry domácích!“ Rozhodčí to většinou rozesmálo a nápis tam visí dodnes, i když Praskolesy hrají nejnižší soutěž.
Všem je jasné, že zázemí klubů a tím i pohodlí pro rozhodčí je odvislé od příjmů. A ty se nehledají lehce. Někde vypomůže obětavý sponzor z řad členů klubu, jinde obecní nebo městský úřad, což je patrné třeba ve Stašově.

Bohužel, na dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy většina fotbalových klubů nedosáhne. Podmínky pro obdržení dotace na údržbu jsou hodně nesrozumitelné a položek potřebných k vyplnění je přehršel.

Ilustrační foto
Hořovicko hraje i ve středu

Snad bude lépe. Podívejme se ale, kde si rozhodčí pohodlí pro jejich zázemí pochvalují. „Nejlepší zázemí rozhodčím nabízí SK Tlustice, FK Olympie Zdice a FK Hořovicko,“ tvrdí oslovený sudí, na něhož navazuje jiný: „Kvalitní zázemí je určitě ve Zdicích.“

Ještě jeden stadion našel další z rozhodčích: „Nejlepší to je na stadionu Český lev-Union Beroun.“ Polemiku uzavřeme zajímavým názorem. „Lepší zázemí nabízejí týmy, které mají blíže k vedením měst,“ dodal další z mužů v černém.

Příště se podíváme na to, na jakém hřišti rozhodčím nejvíce chutná, kde mají výtečné občerstvení.

Lidl Kolín
Město upraví křižovatku u Lidlu