Druhé mistrovství světa hostí od pátku do třetí říjnové neděle Tunisko. Čeští reprezentanti odstartují základní skupinu A v sobotu večer v Nabeulu proti Francii, v pondělí narazí na Austrálii a ve středu se utkají s Argentinou.

Ve výběru manažera Luďka Zelenky a trenéra Radka Pokorného ani tentokrát nechybí František Hakl a Stanislav Mařík, dvojice hráčů, která se v aktuální sezoně velkého fotbalu sešla shodou okolností v jednom týmu. Obránce Hakl zamířil do Benátek z konkurenčních Záp, útočník Mařík z rakovnického Tatranu.

„Už když jsme je v létě dělali, tak jsme o mistrovství světa věděli, a rovnou jim řekli, že jim nebudeme dělat problémy. S tím jsme do toho šli,“ počítá trenér Benátek Pavel Jícha, že bude muset hráče oželet v jednom či dvou zápasech třetí ligy, podle toho, jak si česká reprezentace povede.

Focení FK Teplice - Petr Lukáš
Můj první gól? Hlavou dorážka do prázdné, vzpomíná sváteční střelec Lukáš

Pro žádného trenéra určitě není příjemné, když mu vypadnou dva hráči základního kádru. Pavel Jícha není výjimkou. Oba hráči navíc podle jeho slov v novém mužstvu perfektně zapadli.

„Samozřejmě, že bychom je potřebovali. Na druhou stranu je to ale velmi pozitivní reklama Benátek, že mají dva zástupce v reprezentaci,“ myslí Jícha spíše na kladnou stranu pomyslné mince a reprezentaci přeje co největší úspěch. „Držím palce. Zápasy bych sledoval, i kdyby tam naši kluci nebyli.“

Se sedmadvacetiletým obráncem Haklem, který je s malým fotbalem už na několikáté velké akci, si termín mistrovství trochu hořce zašpásoval. O nadcházejícím víkendu totiž zmešká právě zápas proti Zápům, s nimiž postupoval už z krajského přeboru.

„Samozřejmě ho to mrzelo, protože i u něj je motivace ukázat se proti bývalému klubu velká. Ze Záp odcházel v dobrém. Jen tam byl sedm let a potřeboval změnu. Celkově je to oblíbený člověk, který s každým bez problémů vyjde,“ poznamenal k tomu kouč Benátek.

Navzdory absencím věří, že je v silách týmu, aby i proti výše postaveným Zápům zabodoval.

„Dostali jsme se na dvanáct bodů, které jsme loni neměli za celý podzim, ale potřebujeme sbírat další. Vnímám to tak, že doma, kde jsme bodovali už několikrát po sobě, je naše šance větší než venku, kde se nám nedaří. Proti Zápům se o to musíme poprat.“

Kladno - Hostouň 2:1.
Smělý plán, nebo utopie? Vesnický klub chce na divizi tisíc lidí

Češi se v Africe musejí poprat s rolí favorita
Česká reprezentace malého fotbalu bude v severoafrickém Tunisku navazovat na pátou příčku z premiérového světového mistrovství v Americe. Na evropských šampionátech byla čtvrtá v Chorvatsku, třetí v Maďarsku a druhá doma v Brně letos v červnu. „Víme, co má výsledkově následovat. Věřím, že se šestnáctého října ve zdraví vrátíme s pohárem a medailemi a završíme naši sérii. Na tom si budeme zakládat. Je to jenom sport, nesmíme z toho bláznit, úspěch však chceme maximálně,“ uvedl před čtvrtečním odletem vedoucí týmu a trenér českých gólmanů Jakub Štefek.

V porovnání s evropským šampionátem udělal realizační tým pět změn, tedy v třetině kádru. Do branky vzal Jaroslava Belladu, zkušenosti přidají navrátilci do reprezentace Jiří Novák s Tomášem Kounovským a dravé mladí zastupují evropští šampioni do 21 let Daniel Kavka s Janem Rosůlkem.

„Tým je jiný, přesto věříme, že dobře optimalizovaný. Vzali jsme hráče s aktuální formou i pozitivním myšlením, protože tlak bude enormní. Od prvních zápasů hrajeme play-off, skupina je extrémně těžká, věříme však, to kluci zvládnou. Budeme silní a hráči, kteří byli v Brně, mají v zádech zážitek obrovského tlaku, což můžou přetavit ve zkušenost. Navíc jsme všichni kamarádi, parta je výjimečná, na ni stavíme,“ prozradil Štefek.

Jako úřadující vicemistr starého kontinentu je český výběr považován za jednoho z favoritů. S výjimkou úvodního soupeře Francie na zbylé – Austrálii a Argentinu – ještě nikdy nenarazil. Ze šesti čtyřčlenných skupin postoupí do osmifinále vždy první dva a čtyři nejlepší týmy ze třetích míst.

V porovnání s premiérovým mistrovstvím světa ve Spojených státech před třemi lety, které vyhrál domácí výběr, nastávají v Tunisku změny v pravidlech. Už se nebude hrát s mantinely. Hrací doba bude dvakrát 25 minut, každý poločas tak bude delší o pět minut v porovnání s červnovým Eurem v Brně.

Všechny zápasy vysílá přímým přenosem ČT sport.

DUEL STŘELCŮ. Libišský Zdeněk Šenkeřík (vlevo) ve Slaném svou devátou podzimní branku nepřidal, prosadil se naopak domácí Josef Galbavý. Oba patří mezi nejlepší kanonýry přeboru.
V kraji pálí borci z ligy i mladé pušky. Nejlepší už pokořili desítku