Je to běh na dlouhou trať, neshody jsou delšího trvání. Na jedné straně jsou současní fotbalisté, kteří měli, a dále mají, zájem klub vést, na straně druhé je „staré“ vedení v čele s Josefem Boreckým. Ten stál u vzestupu litolského klubu, A tým dostal až do divize, kde hrál sedm let. Říkali tomu „Litolská pohádka“. Pak ale Litol z divize odstoupila. A tady právě začaly spory.

Před časem byla svolána Valná hromada, na které bylo stanoveno nové vedení. Proti tomu se ale ohradil Borecký a celá věc je nyní u vrchního soudu. Co bude dál, je ve hvězdách.

Nyní hráčům, kteří v současné době nastupují ve III. okresní třídě, došla trpělivost, jednání jsou na bodu mrazu. „Hledáme řešení, chceme, aby fotbal v Litoli fungoval. Teď ale nevíme, co se stane. Hledáme nějakou variantu, míček je ale na druhé straně kurtu,“ říká jeden ze současných hráčů Michal Jareš, který však odmítá, že by byl nějakým iniciátorem vzpoury. „V celé aféře se cítím spíše jako prostředník. Na Valné hromadě, která se uskutečnila minulý týden, ale rodičům a hráčům došla trpělivost a v reakci na aktuální dění si nepřejí, aby jejich děti hrály za FK Litol,“ uvedl Jareš, který je trenérem několika mládežnických týmů. „Momentálně klub nemá předsedu ani výbor, čekáme na výrok soudu, který by do celé situace vnesl jasno. Zájemci z řad dospělých hráčů chtěli klub na přání bývalého předsedy převzít a takto celá situace dopadla a naprosto zbytečně se z mého pohledu vyostřila. Je to nešťastné“ dodal Jareš.

Ilustrační foto.
Litol vyfasovala pokuty

Chuť dohodnout se měl i Borecký. Ale podle jeho slov to nebylo možné. „Měl jsem tu chuť dvakrát, ale vždycky mě to zklamalo,“ řekl muž, který byl dlouhá léta duší litolské kopané. „Já jsem všechny dohody dodržel. Zaplatil jsem tři sta tisíc pokutu za odstoupení z divize. Deset let jsem dělal správce zadarmo, udělal jsem tribunu, střídačky, zrenovoval kabiny. Myslím, že se ke mně měli zachovat jinak, mohli mě to nechat dodělat a ne mě hned odvolávat. To mě naštvalo a urazilo a proto je to nyní u soudu,“ řekl rozčileně Borecký. „Nyní chtějí vést klub lidé, kteří nedali do fotbalu ani korunu,“ řekl Borecký.

Nejenže ale nenastoupili muži, své mistrovské zápasy nehráli ani dorostenci, dokonce ani mladší a starší žáci a přípravka. To už se zdá být za hranou. „Je to jednoznačně dost drastické řešení, ale je to je vůle rodičů a je třeba toto rozhodnutí respektovat,“ uvedl Michal Jareš.

Kauzu sleduje také bývalý činovník Miroslav Bohdan, který byl nejbližším spolupracovníkem Boreckého. „Tři roky už tam nejsem, takže do věcí nevidím. Borecký dotáhl tým do divize a udělal nové hřiště za deset milionů. Měli by se snažit dohodnout, aby fotbal v Litoli fungoval,“ uvedl Bohdan.

Svůj postoj zaujal také Okresní fotbalový svaz. „Pokud tým nenastoupí třikrát k soutěžnímu utkání, bude ze soutěže vyloučen,“ uvedl předseda Okresního fotbalového svazu v Nymburce Radomil Noll. Klub dostal pokuty za všechny týmy, které nenastoupily k utkáním a zápasy byly kontumovány ve prospěch soupeřů. 

Prohlášení A týmu FK Litol
My, hráči týmu mužů, odmítáme nadále nastupovat v soutěžních utkáních za mužstvo FK Litol z následujících důvodů:
- Lživé a mstivé chování lidí, kteří se považují za vedení klubu
- Rozhodování o chodu klubu bez našeho souhlasu i vědomí, jako například odložení či změna času soutěžních utkání
- Ignorace potřeb mládežnických družstev klubu
- Absence snahy o rozvoj klubu
- Netransparentní hospodaření klubu
- Napadání snahy hráčů ze strany samozvaného vedení organizovat akce pro veřejnost, jako například pálení čarodějnic
Omlouváme se tedy našim fanouškům, ale následující utkání budou odehrána jako přátelská pro vás, protože si vás vážíme, ale odmítáme se již podřizovat svévoli lidí, kteří se považují za vedení.
Děkujeme za pochopení a „sršni do toho!!!“

Ilustrační snímek.
Zbuzanští volali na rozhodčího policii