Toto je její plné znění:

"Vážení, rád bych se vyjádřil k události, která se odehrála při fotbalovém zápase starších žáků ( SK Nižbor vs AFK Loděnice ) na hřišti AFK Loděnice dne 20.5.2018.

Chtěl bych se ohradit proti chování rozhodčího pana Marxe. Při zápase došlo ke zranění mého syna brankáře SK Nižbor Šimona Kougla. Na první pohled bylo evidentní, že zranění je vážné, mimo jiné došlo k prudkému nárazu do hlavy. Syn zůstal ležet v malém vápně. Společně s oběma nižborskými trenéry jsem se rozběhl k němu. Místo okamžité pomoci chlapci, který byl zjevně ve velkých bolestech a nevstával ze země, bylo jediným zájmem rozhodčího vykázat nás ze hřiště.

Chápu, že fotbal má svá pravidla a nijak nezpochybňuji nutnost jejich dodržování, jsem ale přesvědčen, že v některých situacích, kdy je ohroženo zdraví, případně život, je třeba jednat okamžitě, zvláště jedná-li se o děti. Jako rodič zraněného chlapce jsem nemohl ani jednat jinak, než mu spěchat na pomoc.

Chtěl bych tímto apelovat na kompetentní osoby, aby zvážily, zda je v zájmu dětského fotbalu, aby v něm působili lidé bez základního lidského přístupu."

S pozdravem
Jaroslav Kougl

Rozhodnutí disciplinárky OFS Beroun:
35 / 2018 2017212E1A1804 Loděnice B – Nižbor (OPstŽ)
NIŽBOR ID 2020311 klub: rozhodnutí DK: Na základě provedeného šetření, výpovědi zúčastněných osob, lékařské zprávy bylo s klubem zastaveno disciplinární řízení. Prokázáno, že divák z Nižboru, otec zraněného hráče Šimona Kougla, jednal v krajní nouzi, když vnikl na hrací plochu.
34 / 2018 2017212E1A1804 Loděnice B – Nižbor (OPstŽ)
LODĚNICE ID 2020251 klub: rozhodnutí DK: Na základě provedeného šetření, výpovědi zúčastněných osob, přihlédnutí k polehčujícím okolnostem bylo s klubem zastaveno disciplinární řízení. Nebylo prokázáno porušení povinností pořádajícího klubu jako organizátora utkání.

Předchozí zveřejněné texty:

Do redakce došla rozhořčená reakce člena AFK Loděnice, ve které i přes výhru svého týmu v utkání okresního přeboru žáků s Nižborem je nespokojen s udělením pokuty pro klub soupeře. „Nechápu, na jakém základě dostal Nižbor pokutu tisíc korun za nesportovní chování AR 2, asi na základě zápisu rozhodčího Marxe,“ uvedl Václav Vaněk.

„Ten pomezní jenom odmával aut a rozhodčí to otočil, tak se zeptal proč, a odpověď byla, že on rozhoduje o tom, kdo bude vhazovat a pomezní má jenom signalizovat aut, načež ho vyhodil z lajny, že mu do toho kecá a to nesmí,“ popsal situaci Vaněk. „Ve 33. minutě byl vykázán z pomezní čáry pomezní rozhodčí hostů pan Nejedlý Petr za urážky HR, při odchodu přes hřiště neustále pokračoval v urážkách. Jelikož hosté již neměli jiného PR, tak funkci převzal pan Vaněk Václav,“ vyplývá ze zprávy rozhodčího Ivana Marxe.

„Já byl potom ten, který to musel domávat, dostal jsem předtím takové školení, jak se to má dělat, že jsem si připadal jako když jsem byl na základní škole v kabinetu na koberečku,“ zlobí se Václav Vaněk.

Při utkání došlo také ke zranění nižborského hráče, které vlilo další zlou krev na trávník. „Hlavně by se mělo řešit to, když se v prvním poločase srazil náš útočník s gólmanem Nižbora a on zůstal ležet na zemi, Marx hru nepřerušil, načež tam vběhl otec toho kluka a trenér, aby zjistili, co mu je,“ přiblížil situaci Vaněk.

„Ve 30 min. došlo k nezaviněné srážce obránce hostů a útočníka domácích před brankářem hostů a oba na něho upadli. Hráč byl vystřídán a utkání nedohrál, byl odvezen do nemocnice na ošetření. Při zranění hráče hostů číslo 1 se na hrací ploše objevil pán v civilu (později jsem zjistil, že se jedná o otce zraněného hráče), který nebyl označen jako funkcionář hostů a nebyl uveden v ZOU, a častoval mi urážkami: ty debile, to mu nedáš ani kartu, proto jsem jej ihned vykázal z hrací plochy a on odmítal opustit hrací plochu, kde stále pokračoval ve stejných urážkách a výhrůžkách, že si mi v Berouně najde. Teprve po upozornění, že do dvou minut neopustí hrací plochu, utkání ukončím, tak odešel. Chápu, že zranění hráče hostů je nepříjemné, ale bylo skutečně nezaviněné po srážce dvou protihráčů v souboji o míč a následně pádu hráčů na brankáře hostí. To ale neopravňuje vstupovat nezúčastněným osobám na hrací plochu, byť se jedná o otce zraněného hráče. Chování funkcionářů hostů bylo celkově neukázněné a určitě nedávají dobrý příklad mladým hráčům,“ dodal ve své zprávě Ivan Marx.

S tím ale nesouhlasí popis loděnického Václava Vaňka: „To, co předvedl Marx, nemá obdoby. Hrubým způsobem vykazoval oba (otce a trenéra) ze hřiště, že on posoudí jeho zdravotní stav a poté rozhodne, jestli ho můžou ošetřit, začal řvát, ať vypadnou, že tam nemají co dělat. Hráč byl odvezen do nemocnice a tam se zjistilo, že má otřes mozku a dva zlomené prsty na ruce. Já být tím otcem, tak bych se asi neudržel a jednu bych mu vrazil. Tak dál pokutujte ty blbce, co to dělají dobrovolně ve svém volném čase a zadarmo, a chraňte rozhodčí, jako je Marx,“ v závěru přidal Václav Vaněk vzkaz okresnímu fotbalovému svazu, když své vyjádření zaslal i berounskému vedení. Vše se ještě bude řešit.


PLNÉ ZNĚNÍ DOPISU VÁCLAVA VAŇKA (bez oprav):

Zdravím, nechápu,na jakém základě dostal Nižbor pokutu 1.000,-Kč za nesportovní chování AR2, zápas okresního přeboru žáků,

asi na základě zápisu od nejlepšího rozhodčího na okrese, možná v kraji Marxe, ten pomezní jenom odmával aut a Ivánek to otočil, tak se zeptal proč, a odpověď byla, že on rozhoduje o tom, kdo bude vhazovat a pomezní má jenom signalizovat aut, načež ho vyhodill z lajny, že mu do toho kecá a to nesmí.Já byl potom ten, který to musel domávat, dostal jsem předtím takové školení, jak se to má dělat, že jsem si připadal jako když jsem byl na základní škole v kabinetu na koberečku.

Hlavně by se mělo řešit to, když se v prvním poločase srazil náš útočník s golmanem Nižbora a on zůstal ležet na zemi, Marx hru nepřerušil, načež tam vběhl otec toho kluka a trenér, aby zjistili, co mu je.To co předvedl Marx, to nemá obdoby, hrubým způsobem vykazoval oba ze hřiště, že on posoudí jeho zdravotní stav a poté rozhodne jestli ho můžou ošetřit, začal řvát ať vypadnou, že tam nemají co dělat. Hráč byl odvezen do nemocnice a tam se zjistilo, že má otřes mozku a dva zlomené prsty na ruce. Já být tím otcem, tak bych se asi neudržel a jednu bych mu vrazil.

Tak dál pokutujte ty blbce, co to dělají dobrovolně ve svém volném čase a zadarmo a chraňte rozhodčí jako je Marx, nejlepší z nejlepších.

Václav Vaněk

AFK Loděnice

PLNÉ ZNĚNÍ VYJÁDŘENÍ IVANA MARXE (bez oprav):

Musím se ohradit proti dopisu pana Vaňka, který byl zveřejněn v BD v pátek 25.5.2018. Nevím, co vedlo pana Vaňka k tomu, aby napsal dopis, plný nepravd a lží. To co se stalo v utkání jsem detailně popsal v zápise a o trestech pak rozhoduje příslušná komise na základě řádů.

Tak předně pomezní rozhodčí byl vykázán z lajny za urážky na moji osobu a v těch pokračoval i při odchodu. Jestli toto chování před dětmi pan Vaněk schvaluje, tak to nechápu já. Jelikož hosté neměli jiného pomezního, dodali jej tedy domácí a to v osobě pana Vaňka. Ten utkání domával v pořádku. Až na to, že jak uvádí, že jsem mu udělal školení jako ve škole. To je naprostá lež !!! Další lež je uvedena, že jsem hru nepřerušil při zranění hostujícího brankáře. Naopak jsem hru ihned přerušil a šel hned zjistit rozsah zranění hráče. Na můj dotaz jestli se mu netočí hlava, či něco ho nebolí a nebo jestli nemá něco rozseklého ,mi chlapec odpověděl že nic. Chápu , že byl asi v tu chvíli otřesen. Najednou se na hr.ploše objevil pán v civilu , neoznačen jako funkcionář hostů a častoval mi urážkami před dětmi, které nejdou veřejně popsat a proč nedám hráči ŽK. Jemu jsem jen sdělil, že nemá na hrací ploše co dělat, on pokračoval v urážkách, vyhrožováních a odmítal opustit hr.plochu. Teprve po upozornění, že pokud neodejde, utkání ukončím, odešel .I tady pochopím, že to byl jeho syn, ale jeho chování bylo neadekvátní . Zranění brankáře bylo samozřejmě nepříjemné, ale nezavinněné, došlo k němu po nezavinněné srážce obránce hostů a útočníka domácích, když oba potom dopadli na brankáře a způsobili mu zranění. Ten byl pak vystřídán a odjel do nemocnice na vyšetření.

Dále není pravda, že bych hrubým způsobem vykazoval otce a trenéra. V žádném případě jsem na ně neřval ať vypadnou. A to jak pan Vaněk uvádí, že to dělají zadarmo, je neopravňuje k tomu, aby uráželi HR slovy nejhrubšíhu zrna před dětmi a sami porušovali pravidla a řády.A jak píše pan Vaněk o pokutování těch b...…ů jak napsal, tak i tito dobrovolníci musejí respektovat řády a pravidla a ne se chovat jako zvířata. Já jsem neudělal nic proti pravidlům fotbalu a jsem dalek toho , abych ubližoval dětem, když jsem se věnoval jako předseda KM 16 let vedením komise a myslím si, že s velkými úspěchy.

Jako rozhodčí jsem působil na úrovni ČFL a 2.ligy a to 15 let až do konce věkové hranice, což se povedlo málokterému rozhodčímu a pak ještě 17 let na úrovni krajů.

Ale teď, jak se zvyšuje agresivita a nesportovní chování všech hráčů,funkcionářů a diváků, tak už mi přestává bavit tento koníček, kterému se věnuji 42 let !!! Proto doporučuji všem, co urážejí a nadávají na rozhodčí každý víkend, že mají možnost se přihlásit na OFS v Berouně a jít si to vyzkoušet. Možná, že budou lepší než stávající rozhodčí.

Ivan Marx.

V Příbrami proběhl charitativní exhibiční duel odchovanců 1. FK Příbram.
Exhibice odchovanců 1. FK Příbram bavila a pomáhala