Proč jsou ovesné vločky zdravé

Proč jsou ovesné vločky pro člověka dobré? Pokud je zařadíme do svého jídelníčku, zlepší kvalitu naší stravy a nabízejí řadu zdravotních výhod. Dodají tělu vlákninu, řadu vitaminů i minerálů a mají schopnost ovlivnit v organismu procesy, které prospívají našemu zdraví.

„Oves je vysoce výživný: poskytuje nejen důležité mikroživiny, jako je zinek, měď, selen a vitaminy skupiny B, ale je také bohatý na cenné rostlinné sloučeniny, peptidy, lipidy a vlákninu, včetně speciálního typu vlákniny zvaného beta-glukan,“ uvádí portál BBC Good Food, který se zaměřuje na zdravou výživu.

Sýrovo-šunkové placičky z ovesných vloček:

| Video: Youtube

U rozpustné vlákniny beta-glukan bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Umí se navázat na cholesterol v trávicím traktu, a pak napomáhat jeho vylučování z těla. A to není vše. Beta-glukan pomáhá řídit hladinu cukru v krvi.

Oves má i řadu dalších významných účinků na organismus: je dobrý na snižování krevního tlaku, podporuje trávicí funkce a zdraví střev. „Jisté složky v ovsu, včetně peptidů, vlákniny a rostlinných sloučenin, mohou nabídnout podporu při prevenci některých druhů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva,“ upozorňuje portál Good Food.

„Konzumace ovsa je prospěšná pro lidské zdraví tím, že podporuje imunomodulaci a zlepšuje střevní mikroflóru. Kromě toho konzumace ovsa pomáhá při prevenci nemocí, jako je ateroskleróza, dermatitida a některé formy rakoviny,“ dokládá také výzkum zveřejněný ve studii Přehled zdraví prospěšných vlastností ovsa.

Oves může tělu pomáhat:

  • zvládat cholesterol

  • vyrovnat hladinu cukru v krvi

  • podporovat zdraví střev

  • snižovat krevní tlak

  • regulovat hmotnosti

  • minimalizovat břišní tuk

  • podporovat imunitní funkce

  • podporovat trávicí funkce

  • pomoci v boji proti rakovině


Nahrává se anketa ...

Jak jíst a nejíst ovesné vločky

Nasadit do jídelníčku ovesnou kaši je fajn, ale i ta nejzdravější věc na světě se dá zkazit špatným užíváním. Nic se totiž nemá přehánět. „Nabádání lidí, aby jedli ovesné vločky, může povzbudit jejich bezduchou a nadměrnou konzumaci,“ varuje zdravotnický web Everyday Health.

Lidé, kteří to přeženou, mohou za měsíc přibrat až jeden kilogram. K nabírání váhy může přispět i ochucování kaše příliš velkým množstvím sladkých doplňků. Přehnané množství zkonzumované vlákniny navíc u lidí, kteří na ni nejsou zvyklí, vyvolává nadýmání.

close Ovesné vločky jsou výborné i naslano. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Ovesné vločky jsou výborné i naslano.

Opačným extrémem je takzvaně přísná ovesná kaše. „Někdy si lidé svou kaši dostatečně nezpestří ze strachu, že bude nezdravá. Nesedejte si k misce ovesné kaše jen se dvěma malinami navrchu. Nebudete se cítit spokojeně a můžete být později náchylnější k přejídání,“ podotýká web Women´s Health, který se zabývá zdravým životním stylem žen.

Pro naše zdraví i zažívání je dobré k ovesným vločkám přidat bílkoviny a zdravé tuky v podobě mléka, jogurtu, ořechů či semínek.

Pečená ovesná kaše

Ale i ta nejzdravější ovesná kaše se může přejíst, a pokud si chceme vločky v jídelníčku zachovat, je dobré si jejich konzumaci zpestřit a jíst je i v jiných jídlech.

Web EatingWell doporučuje slanou variantu: povařit ovesné vločky ve vývaru, osolit, a pak do nich přidat kousky opečené klobásy, rajčat, nasekanou petrželovou nať a opražené piniové oříšky.

Můžete z nich upéct zdravý chléb nebo sušenky, přidávat je do lívanečků, polévek, sekané, karbanátků či zeleninových placiček. Skvělé a osvěžující je ovesné mléko, vločky jsou výborné i v drobence na ovocných koláčích.

Odrazovým můstkem může zůstat obyčejná kaše, kterou však dáte upéct. Podle milovníků ovesných vloček je rozdíl v chuťovém zážitku opravdu velký.

Co budete potřebovat:

  • hrnek ovesných vloček
  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky mleté vanilky nebo vanilkové esence
  • 70 ml mléka
  • trochu prášku do pečiva
  • podle chuti ovoce čerstvé, sušené nebo mražené, ořechy, semínka, čokoládu

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia. V míse smíchejte ovesné vločky, prášek do pečiva a vanilku. Rozmačkejte banány a vložte je k vločkám. Přidejte vejce a mléko a promíchejte. Přidejte oblíbené ovoce, výborné jsou například sušené brusinky, případně oříšky, semínka nebo čokoládu.
  2. Malou formu vyložte pečicím papírem a vlijte do ní směs. Povrch můžete posypat sekanými ořechy.
  3. Pečte 20 minut na 180 stupňů. Servírujte po vychladnutí. Můžete doplnit bílým jogurtem a čerstvým ovocem.
  4. Vanilku lze nahradit skořicí. Do těsta je možné přidat trochu másla nebo roztopeného kokosového oleje.

zdroj: Allrecipes

Křupavé bramboráčky

Co budeme potřebovat:

  • 8 brambor
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček
  • 1 mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • pepř černý mletý
  • sůl
  • olej na osmažení

Postup:

  1. Brambory oloupeme, mrkev očistíme, stroužky česneku oloupeme a vše nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Směs ochutíme solí, majoránkou a pepřem a zahustíme ovesnými vločkami. Těsto musíme zpracovávat velmi rychle, aby nezačalo černat.
  2. Těsto můžete vylepšit přidáním šunky od kosti nakrájené na kousky.
  3. Připravené těsto lijeme po částech do pánve s rozpáleným olejem a bramboráčky smažíme z obou stran dozlatova. Po usmažení pokládáme bramboráčky na papírovou utěrku, abychom z nich odsáli přebytečný tuk.
  4. Ještě teplé bramboráčky zabalíme do alobalu, podle chuti k nim zvlášť do krabičky přibalíme na kousky nakrájenou zeleninu, například mrkev nebo kedlubnu, a můžeme vyrazit na výlet. 

zdroj: Gurmet

Ovesný jablečný koláč:

Ovesné sušenky s ořechy a semínky

Co budeme potřebovat:

  • 170 gramů mouky pšeničné hladké
  • 180 gramů ořechů a semínek
  • 100 gramů ovesných vloček
  • 5 lžic mletých lískových oříšků
  • 100 gramů cukru třtinového
  • 120 gramů másla
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • sůl

Postup:

  1. Všechny sypké suroviny vsypte do mísy a promíchejte. Přidejte změklé máslo a rukama hněťte, dokud nezískáte těsto konzistence drobenky. Nakonec přidejte vejce a promíchejte - výsledkem by mělo být kompaktní, dobře tvarovatelná hmota.
  2. Tvořte kuličky velikosti asi pingpongového míčku a vyrovnejte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Těsně před pečením je můžete ještě lehce zploštit. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 10 až 12 minut, dokud lehce nezezlátnou. 

zdroj: Gurmet