Během týdne absolvovali na přírodním koupališti v obci Vyžlovka třídenní výcvik v rámci pravidelné odborné přípravy pro práci na klidné hladině. A tohle není kratochvíle, ale povinnost, připomněl velitel říčanské stanice profesionálních hasičů Roman Hejzlar. „Podle předpisu se výcvik provádí minimálně v rozsahu tří hodin teoretické přípravy a čtyř hodin praktického výcviku,“ konstatoval.

Přírodní koupaliště, ilustrační foto
Hurá k vodě! Středočeské venkovní koupání je aktuálně na jedničku

Na místech, která většina lidí zná jako odpočinkovou lokalitu a jako výbava jim postačí pouze plavky a nanejvýš ještě sluneční brýle, hasiči uplatnili i záchranné vesty, přilby – a dokonce vyzkoušeli takzvané suché obleky, do nichž se oblékli figuranti představující tonoucí osoby. A provětrali i rozmanité záchranné prostředky pro práci na vodě: házecí pytlík, plovoucí lano, paddleboard, který při záchraně může být velice efektivní nejen na klidné hladině, ale hasiči mají vyzkoušené i jeho použití na tekoucí vodě či na ledě, stejně jako různá plavidla. Byly to raftový člun bez motoru (přičemž hasiči nezapřeli soutěživost: určenou dráhu se nejrychleji podařilo zdolat českobrodské posádce pod vedením Jaroslava Vindušky) i plavidla s motory turbínovým a vrtulovým. Vedle nácviku manévrování i samotné záchrany došlo také na přestupování mezi plavidly či na vlečení nebo tlačení jiné lodě.

„Dalším úkolem týmů byla instalace sorpčních hadů kolem plovoucího mola uprostřed vodní plochy,“ připomněl Hejzlar, že nechyběl ani nácvik zásahu v případě úniku ropných látek.

Zmínil také, že výcvik na vodě bude pokračovat. Ještě do konce června čekají zásahy na klidné vodě zbylé dvě stanice kolínského územního odboru: Kolín a Ovčáry. Jejich týmy budou trénovat na Labi kousek od Kolína – na jezu Klavary mezi Novou Vsí I a Hradišťkem I.