„S nápadem založit rodinnou čokoládovnu přišel můj tatínek. V roce 2010 jsme dovezli první kontejner s kakaovými boby, kakaovou hmotou a kakaovým máslem a začali jsme testovat domácí výrobu čokolády. První pokusy se odehrávaly u mého bratra doma v kuchyni. Jakmile jsme vychytali receptury, začali jsme řešit strojové vybavení. První stroj dovezený z Asie se nám během pár týdnů porouchal, ale bratr je původním povoláním strojař, takže navrhl stroje sám a používáme je dodnes,“ vzpomíná na začátky rodinné čokoládovny Jitka Bačíková.

Bačíkovi vyrábějí svou čokoládu tradiční metodou v melanžérech, kde dochází k tomu, že se kakaové boby a další ingredience zpracovávají několik desítek hodin.

Zdeňka Poštulková s dobrotami z jejich rodinné Tvarůžkové cukrárny v Lošticích.
Vypadají jako sladké, ale nejsou. Zdeňka Poštulková peče zákusky z tvarůžků

Nejdůležitější surovinou pro čokoládu jsou kvalitní kakaové boby. V Troubelicích si vybrali ty ekvádorské, které patří k nejkvalitnějším a nejznámějším na světě, pro své výjimečné aroma a chuť. „V Ekvádoru žije náš otec už téměř čtyřicet let. My jako rodina jsme měli možnost tam také nějaký rok žít. Strávili jsme tam kus krásného dětství a Ekvádor se tak stal naším druhým domovem. Máme k němu velmi silné citové pouto,“ říká Jitka Bačíková.

Zajímavostí je, že ke slazení nepoužívají v troubelické rodinné čokoládovně bílý ani hnědý cukr, ale panelu. To je ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. S tímto nápadem přišli jako první v republice.

„K velmi kvalitním kakaovým bobům by byla škoda přidávat klasický cukr. Panela se získává lisováním šťávy z cukrové třtiny a na rozdíl od klasického třtinového cukru obsahuje přirozeně melasu a má také daleko více přírodních minerálních látek. Díky tomu má potom čokoláda velmi zajímavou chuť,“ vysvětluje.

V čokoládovně se koná i jarmark 

Výrobna čokolády se nachází v Troubelicích na Olomoucku, jen kousek od Uničova, v areálu zrekonstruovaného bývalého statku. Z dřívější hospodářské budovy je dnes výrobna čokolády. Navštívit zde můžete celoročně i jejich prodejnu s malou kavárnou.

Zakladatel Retro muzea Na Statku v Brně Jiří Fajtl dal dohromady největší kolekci předmětů ze druhé poloviny minulého století u nás.
Začalo to jedním trabantem. Dnes má sběratel z Brna celé retro muzeum

Pro milovníky kvalitní čokolády připravili Bačíkovi jarmark, který se bude konat v sobotu 28. května od 10 do 17 hodin přímo v areálu čokoládovny. „Bude připravené čokoládové mlsání i regionální výrobky. Děti se mohou zabavit v tvořivých dílničkách a na atrakcích. Ochutnat budete moci třeba palačinky z bezlepkových mouk, které také dovážíme,“ zve k návštěvě Jitka Bačíková.