Turnaj konaný pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové měl vynikající úroveň, vždyť dorazil i německý Ingolstadt nebo slezský Třinec. Kraj vůbec výrazně pomáhá hokejovému růstu mládeže a Jaromír Jágr to ocenil nedávno při podpisu smlouvy ve Slaném. „Po revoluci byl hokej dražší a dražší, až si ho mohlo dovolit jen pár rodin. A možná i kvůli tomu máme pořád horší výsledky. Za podpory krajů, státu a měst se můžeme dostat zpět, kde jsme byli,“ řekl tehdy Jágr.

Kladno dalo dohromady dva týmy, v nichž ale chtělo dát možnost i borčíkům z dalších tréninkových center – Slaného, Berouna a PZ Kladno. I tam v minulosti vyrostly velké hokejové talenty jako Skuhravý, Valský, M. Růžička, Podlešák a další.

„Chtěli jsme i kluky z Kralup, kteří nemohli, ale také s jejich klubem spolupracujeme. Vsadili jsme na trochu mladší kluky, aby si osahali boje s většími a vyšlo to, mnozí se ukázali v opravdu dobré světle,“ těšilo kouče Jana Kregla, který občas s individuálním tréninkem pomáhá i Jaromíru Jágrovi.

Na lavičkách obou kladenských výběrů však stáli i borci, kteří dokázali mnoho i v hráčské kariéře. Kreglovi pomáhal někdejší útočník Toronta Zdeněk Nedvěd, na lavičce Rytířů byli zase dnes už v mládeži hodně ceněný Radek Gardoň (se svým mužstvem osmáků vyhrál letos regionální ligu) nebo Jiří Burger.

Tým SCM Kladno měl trochu štěstí při postupu do semifinále, protože na úvod podlehl silné Plzni a pak i na nájezdy Litvínovu. „Porazili jsme ale Třinec a ten nám pak pomohl, když přehrál Litvínov. Naši kluci se na začátku museli trochu srovnat s tím, že soupeři jsou o něco starší a větší, a sehrát se. Postupně se hodně zlepšovali,“ chválil Kregl.

Ve druhém semifinále narazili na Mladou Boleslav, která po výtečných výkonech vyhrála skupinu B, ale na SCM Kladno nestačila – padla 1:4. „To byl výborný zápas. Rozhodly proměněné šance našeho týmu,“ komentoval semifinále Kregl a pochválil vynikajícího gólmana Suka.

Skvěle čapal i Gabriška ve finále, které Kladno vyhrálo nad Chomutovem 3:1. Naopak Boleslavští v souboji o bronz neuspěli, nestačili na Plzeň. Pátý skončil Třinec, šestý německý Ingolstadt, sedmý Litvínov a osmí Rytíři Kladno.

„Konkurence byla obrovská, takže si prvního místa hodně ceníme a kluci měli obrovskou radost. Užívali jsme si ji všichni,“ dodal Jan Kregl s dovětkem, že obránce Jiří Ticháček byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje. Nejlepším střelcem byl boleslavský Daniel Sluka (5 branek), nejlepším brankářem Daniel Ciple z Chomutova a útočníkem Jakub Altrichter z Plzně.