Bohužel i sport je politickou hrou, malí sportovci pak jejími nástroji. Kladenský zimní stadion je dalším důkazem. Co platilo do voleb, neplatí už po nich. Měnilo se sice také vedení města Kladna, ale to neucuklo a rekonstrukce začala podle plánu. Ostatní plánovaní investoři se zatím k placení neodhodlali.

Hlavně proto Rada Města Kladna na pondělní schůzi nepřidělila zhotoviteli vysoutěženou zakázku na část probíhající rekonstrukce kladenského zimního stadionu, konkrétně na výstavbu nového třetího patra s vyhovujícím zázemím pro extraligu, místy pro sponzory, novináře, televizní vysílatele a režii stadionu. "Důvodem je nejistota nad přislíbenou, ale dosud nepřidělenou dotací z programu Národní sportovní agentury (NSA)," píše se v její tiskové zprávě. SE dovětkem, že stejně by město postupovalo také v případě plánované realizace vzduchotechniky.

Mítink Kladno Indoor se v hale na Sletišti líbil. Atleti předvedli pěkné výkony
Kladno Indoor slibuje špičkovou atletiku. Staněk nejžhavějším českým želízkem

I Deník byl už toho, když v září 2020 deklarovali při návštěvě zimáku někdejší hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), předseda NSA Milan Hnilička (ANO) i ministryně financí Alena Schillerová (ANO), že pomoc z jejich stran přijde. Po roce a půl je realita jiná, město musí vše financovat samo. Středočeský kraj totiž podle jeho tiskové zprávy žádné prostředky neuvolnil a stát prostřednictvím NSA dosud také ne.

„I přes snahu Jaromíra Jágra, kterou oceňuji, jsem od začátku měl obavy, aby nezůstalo jen u slibů a celá investice nespadla na bedra města. A tak to zatím bohužel je. Věřím, že se naplní alespoň příslib od NSA, kde se ale stále nemůžeme dopátrat zdárného konce, přestože jsme už v červenci minulého roku podali žádost a předložili všechny požadované dokumenty. Dokud nebude státní dotace jistá, nemůžeme si dovolit přidělit vysoutěženou zakázku a začít další část stavebních prací. Nejpádnějším důvodem je, že se dotace dá využít pouze na dosud nezaplacené položky,“ vysvětluje kladenský primátor Milan Volf.

Rekonstrukce stadionu v Kladně má dlouhou historii. Bývalé vedení města k ní přistoupilo v roce 2014, ale střecha byla nadále v havarijním stavu a každou zimu musela být kontrolována a pokud napadl sníh, speciální čety ho musely odklízet. Jinak by hrozilo její zřícení.

Z týmu Avtomobilist Jekatěrinburg (KHL) přichází do Kladna devětadvacetiletý obránce Zachar Arzamascev.
Jágr přilákal ruskou posilu. "Přicházím kvůli němu," říká Arzamascev

Proto přišla rekonstrukce číslo 2, zásadnější. Začít měla už v roce 2019, ale nakonec se vše o rok posunulo. Plán byl vyměnit střechu, opravit nosné konstrukce, opláštění a zateplení, postavit třetí podlaží, vzduchotechniku a čpavkové hospodářství. Optimistický plán zněl stihnou vše za pár měsíců jarní a letní přestávky, ale hned od počátku bylo jasné, že stadion je v tak špatném stavu, že se vše stihne až před startem sezony. 2022/23. Ani to teď není jisté, město totiž ústy Milana Volfa řeklo, že celou částku 470 milionů, na kterou se ceny vyšplhala, nemůže hradit samo.

„Město Kladno si to nemůže dovolit. Rostou mandatorní výdaje, dochází ke zdražování téměř všeho a nikdy jsme nepočítali s tím, že budeme sami financovat celou rekonstrukci stadionu, jejíž cena navíc kvůli nepředvídatelným problémům podstatně vzrostla. Chci ale hokejové fanoušky, hráče i jejich rodiče ujistit, že uděláme všechno pro to, aby byl zimák dokončen včas a vše dobře dopadlo,“ částečně uklidňuje Milan Volf.