Jako hráč má za sebou Uwe Krupp obdivuhodnou kariéru. Bývalý obránce v zámoří odehrál přes 800 zápasů. S týmem Colorado Avalanche slavil i Stanley cup, o který se dokonce přičinil rozhodujícím gólem v posledním zápase sezony. Ocenění se dočkal i od Mezinárodní hokejové federace IIHF, která ho přivítala mezi členy Síně slávy.

Když pověsil brusle na hřebík, postavil se na lavičku německého národního týmu a dotáhl ho zpět z první divize do elitní skupiny mistrovství světa. Zajímavým úspěchem německého hokeje pod Kruppem bylo překvapivé čtvrté místo na mistrovství světa 2010 hraném právě v Německu.

Od letošní sezony přijal nabídku pražské Sparty a převzal tak její trenérské otěže. V rámci své práce se přijel i s asistentem Jaroslavem Nedvědem podívat na zápas kladenských Rytířů s Třebíčí. Ve svém nabitém programu si našel chvilku, aby se o své dojmy podělil se čtenáři Deníku.

Co vás přivedlo do Kladna?
Máme se Spartou volno, tak jsem se přijel podívat v první řadě na zápas, ale nebudu zastírat, že i na několik mladých hráčů z obou týmů.

Můžete prozradit konkrétní jména?
Přiznám se, že přesně nevím. Ale slyšel jsem, že oba týmy mají mladé nadějné hráče, tak jsem se chtěl přesvědčit na vlastní oči. Navíc na Kladno padla volba proto, že to máme blízko a autem jsme tu rychle a pohodlně.

Mluvil jste s Jaromírem Jágrem, proti němuž jste odehrál v kariéře spoustu zápasů?
To vůbec ne. Rozhodli jsme se přijet inkognito (usmívá se). Navíc vím, že má dost své práce, hodně lidí s ním chce mluvit, tudíž jsem ho nekontaktoval.

Co soudíte o kvalitě druhé nejvyšší soutěže?
Pro mě to byl první zápas, který jsem viděl. Líbilo se mi tempo utkání. Mladí hráči zde můžou získat cenné zkušenosti a využít tuto soutěž jako odrazový můstek pro svou kariéru v extralize. Musím říct, že mě zápas zaujal. Zejména to tempo, kdy se hra přelévala nahoru dolů. Také se mi líbilo, že je v Kladně menší hřiště. V Severní Americe je tedy ještě menší, ale já mám menší hřiště rád.

Zaujalo vás něco ve hře? Poradil byste trenérům něco?
Vůbec ne. Zjevně jsou na obou stranách kvalitní trenéři, kteří dělají svou práci dobře. Co jsem viděl, tak Kladno hrálo velmi dobře organizovaně. Soupeře výborně napadalo v rozehrávce, ale kvalitně zahrálo i směrem dozadu.

Jak se vám celkově líbí český hokej?
Jsem ohromený. V extralize jsou všechny zápasy vyrovnané. Navíc jsou to rychlé zápasy a týmy hrají pohledný útočný hokej. Co více si můžete v hokeji přát.

Rytíři Kladno jasně porazili na domácím ledě Třebíč.
Výborní hokejisté přehráli vysoko Třebíč



Jan ŠEJHL