„V minulosti se zásnuby skládaly ze dvou kroků, v prvním z nich ženich požádal rodiče své vyvolené o svolení, a pokud souhlasili, druhým krokem bylo veřejné oznámení zasnoubení. Zásnuby byly vlastně poselstvím určeným hlavě „obecenstvu“ příbuzným, známým a především rivalům. Později nastalo přechodné období, kdy se zásnuby téměř vynechávaly a budoucí manželé se prostě dohodli, že se vezmou,“ uvedla majitelka svatebního salónu a poradkyně svatebčanů Lenka Vostradovská.

Svatba. Ilustrační foto
Netradiční svatba? Trendem na Teplicku je balón

V současné době sice není na zásnuby kladen zásadní důraz, není to nezbytný krok ke svatbě, přesto se pomalu vracejí se vším, co k nim patří a možná i nepatří. Rozdíl mezi dnešními a historickými zásnubami je hlavně v přidání jednoho důležitého kroku, nyní naprosto samozřejmého. Jde o vyjevení záměru tedy té části, kdy muž žádá o ruku svou vyvolenou.

Je pro vás ve vztahu svatba důležitá? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

„Některé slečny dnes zásnubám přikládají tak velký význam, že trvají na tom, že se nevdají, pokud muž nepřinese přesně ten správný prsten přesně tím správným způsobem,“ pokračovala odbornice.

Podle autorky knih o vztazích a docentky psychologie Laury Janáčkové je žádost o ruku symbolem romantické lásky, kdy muž projevuje více či méně oficiálně svůj zájem o dlouhodobý vztah.

Žádost o ruku je důležitější pro ženy

„Každá žena touží po dlouhodobém vztahu a žádost o ruku pro ni představuje ujištění, že její partner má v úmyslu investovat svou lásku i své zdroje do ní a do jejích eventuálních potomků. Praxe ukazuje, že žádost o ruku je ve vztazích daleko důležitější pro ženy, které jí přikládají symbolický význam než pro muže, kteří se spíše tomuto zvyku přizpůsobují s přáním udělat své protějšky šťastné,“ vysvětlila psycholožka.

A to je právě důvodem odklonu od tradic. Najdou se však regiony, kde staré zvyky stále platí. Tradice, kdy ženich žádá o svolení nejdřív nevěstiny rodiče, přetrvává například na Českokrumlovsku. Muž tu za rodiči přichází s květinou v ruce. 

Svatební hostina
Svatební hostina? Nejlepší je české menu, u kterého nikdo nezůstane hladový