Jeho hudební věhlas začal kvést v kapele Danger, která hrála především na Mnichovohradišťsku. Tam se hudebně potkal s tehdy už zkušeným a známým hudebníkem Vladislavem Fantou, který svoji slávu zažil v té době už v neexistující rockové skupině Diskant. A právě Fanta, s ním a Františkem Brunclíkem, dalším bývalým členem Diskantu, založili trojici, která si začala říkat Nastarýkolena. Po vydání několika cédéček a nespočtu tanečních zábav, kde jejich muzika plnila sály do posledních míst v severních, východních a především ve středních Čechách, se kapela rozpadla a on si založil svoji kapelu W.I.X. Čas se posunul, píše se rok 2018 a on vystupuje s partou hudebníků, o kterých říká: „Není to stále stejná sestava. Hraje ten, kdo má čas a chuť. Což je prima, protože si všichni sedíme.“

Narodil se v roce 1971, žije v Dolní Krupé na Mnichovohradišťsku. Zpívá a hraje na kytaru. Poprvé se na pódiích objevil s kapelou Danger, stál u zrodu uskupení Nastarýkolena. Pak si založil i vlastní kapelu W.I.X.

Luboš Odháněl na pódiu už trémou netrpí. S kytarou v ruce k mikrofonu přistupuje v pohodě. Zcela jinak tomu je ale v soukromí. Tam občas bývá nervózní. Na začátku letošního roku mu do jeho života vstoupil nový člověk - jeho přítelkyně Daniela porodila Lubošovi prvorozeného syna. A jeho jméno? Luboš.

Hrajete už hezkou řádku let, mění se fanouškovská základna? Fanouškovské nálady?

To, že se fanouškovská základna mění, je normální vývoj. To si, myslím, potvrdí každá kapela, která hraje minimálně deset let. Těší mě, že na nás stále ještě chodí i fanoušci z dob, kdy jsem hrál v kaple Nastarýkolena, a to už pár let opravdu je. 

Start do letošního roku byl pro vás atypický, netradiční, ojedinělý. Druhého ledna se vám narodil první potomek, syn Luboš. Jak moc se vám změnil život?

Abych pravdu řekl, tak samozřejmě trochu ano. To ale zná asi každý, kdo je rodičem. Navíc mně není už dvacet, tak si každý den vychutnávám naplno. Je to prostě nádhera ten nový život.

Loni oslavila kapela Wohnout dvacáté výročí založení skupiny.
Honza Homola z Wohnoutů se ve třinácti opil mělnickým vínem

Bude letošní hudební rok jiný než loňský, než ty předešlé? Mám tím na mysli, zda třeba budete omezovat hraní?

Vzhledem k tomu že jsem počet vystupování zredukoval už předloni a vloni, tak to nemám v plánu. Na rovinu říkám, že mám i jiné zájmy a priority než jen hraní. Prostě se snažím chodit hrát jen tam, kde si to všichni parádně užijeme.

Známý mladoboleslavský zpěvák Luboš Odháněl (47) se stal poprvé otcem. Na začátku ledna se jeho přítelkyni Daniele narodil syn Luboš.Zdroj: archiv LO

V jaké partě a s kým nyní vystupujete?

Máme kapelu jak bigbítovou, tak i akustickou. V těchto kapelách se různě střídají bubeník Zdeněk Hlaváček, basoví kytaristé Martin Nováček a Jarda Vedral, klávesák Pepa Žalud, kytaristé Honza Veselý, Roman Procházka, Martin Čermák a Lukáš Maruška. Všechno to jsou nejen zkušení muzikanti, ale i prima chlapi.

S kapelou Nastarýkolna jste vydal několik cédéček, další pak s partou W.I.X. Delší dobu byl klid, nechystáte další „placku“?

Doba pro cédéčko není ideální, i když písní bych v šuplíku měl na to dost. Ale máme v plánu letos vydat singl, kde budou dva songy, a také natočit klip.

Letošní sezona je před svým startem. Mohou vaši fanoušci očekávat nový program?

Zcela nový ne, ale změny jistě fanoušek zaznamená.

Jak často budete letos vystupovat?

Tak dvakrát do měsíce, přes prázdniny těch her bude o trochu víc.

Chystáte nějaké netradiční štace?

Držíme se prověřených akcí, ale člověk nikdy neví, kam ho osud zanese. 

Několik let jste hrál v triu s Vladislavem Fantou a Františkem Brunclíkem ve skupině Nastarýkolena. Jak na tuto dobu vzpomínáte?

Krásný čas strávený s bezvadnými lidmi. Moc rád na tu dobu vzpomínám a myslím, že na tuhle dobu se nedá nikdy zapomenout.

Zdeněk Piškula
Herec Zdeněk Piškula: Seriál Lajna? Užil jsem si ho. Jiří Langmajer mi radil

A jak vzpomínáte na vaše začátky ve skupině Danger?

Vždy s úsměvem. Byla to dobrá škola, protože jsme měli dobrého učitele. Právě Láďu Fantu. Velká škoda, že jsme tenkrát začali v době, kdy rocková muzika byla na ústupu a dominovaly diskotéky.

Složil jste po narození Luboška nějakou písničku, která by nesla právě cosi, co je ovlivněno novým životem?

Zatím ne, ale třeba múza zaťuká na okénko.

Stále pracujete v pivovaru Holba, kde jste obchodním zástupcem pro střední Čechy? Jak se daří?

V této společnosti pracuji už devět let. Myslím si, že se pivu v těchto končinách daří dobře. Právě proto jsem zde takovou dobu. Ale nerad bych to zakřiknul.

Když máte volno, jak s ním nakládáte?

Teď je to zcela jasné. Věnuji se rodině a zbytek času věnuji kapele.

Potkáváte se jak v práci kolem piva, tak v hudbě na koncertech se spoustou lidí. Co vás na světě kolem nejvíce štve?

Těžká otázka. Nejsem negativista, ale i tak bych toho vyjmenoval dost. Tedy jen krátce vytrácí se úcta člověka k člověku, narůstá agresivita a závist. To pochopitelně plodí další zlo. Ztrácí se pokora, láska, jak k lidem, tak ke zvířatům.

A z čeho máte největší radost?

V současné době samozřejmě z malého Luboška. A pak vždy z toho, když potkám třeba nějaké fajn lidi, se kterými si rozumím. I když mi občas také není do zpěvu, tak je na tom světě vážně fajn a budu moc rád, když to tak bude i nadále. To přeji i všem čtenářům.

Mladým sportovním nadějím gratulovala hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná i Jaromír Jágr.
Medailisty z olympiády mládeže překvapil na hejtmanství Jágr