„Kolekci letošních jarních patnácti novinek Velkého knižního čtvrtku jsme se jako vždy snažili sestavit s ohledem na kvalitu i na rozmanitost žánrů, od světových románů, přes literaturu faktu až po knihu pro mládež. Také zastoupení autorů, z nichž někteří jsou ověnčeni zahraničními i českými literárními cenami, opravdu stojí za to," řekl Ctirad Fuchs, obchodní ředitel firmy Kosmas.

„Uplynulých deset sezón Velkého knižního čtvrtku, 130 titulů a více než milion kusů prodaných knih nám potvrdilo, že vybíráme a nabízíme tituly opravdu atraktivní, o které mají čtenáři zájem. Vkročili jsme do další desítky pokračování Velkého knižního čtvrtku s tím, že chceme zachovat vysokou úroveň kvality vybraných knih a představovat čtenářům stále to nejlepší, co v dané sezóně vychází," dodal Ctirad Fuchs.

Romám Múza slibuje strhující záhady 

A na co se můžeme 16. března 2017 těšit? Velká očekávání vzbuzují především romány, například prvotina Marie a Magdalény Lenky Horňákové-Civade, která získala prestižní francouzskou literární cenu Prix Renaudot des Lycéens. Autorka vystavěla rodinnou ságu, navzdory tragickým okolnostem velmi prostý, ale silný příběh rodové linie tří žen vyrůstajících bez otců rámovaný nacistickou okupací až po období komunistické totality.

Román Jessie Burtonové Múza slibuje strhující záhady a zvraty ve dvou liniích: první z Anglie 60. let, druhá se odehrává o třicet let dříve ve Španělsku. Autorčina předchozí kniha, světový bestseller Miniaturista, se stala v Anglii knihou roku 2014.

Letní host od Alison Andersonové

A do třetice pro milovníky silných příběhů: Skleněný zámek od Jeanette Walls, příběh čtyř dětí, které vyrůstají v nekonformní rodině v USA 60. let a byť se musejí protloukat životem samy, vzpomínají na své rodiče s láskou a pochopením.

V současné době se podle této předlohy natáčí film s Woodym Harelsonem, Naomi Watts a s držitelkou Oskara Brie Larsson. Na pomezí životopisu a románu stojí Letní host od Alison Andersonové. Anton Pavlovič Čechov a nevidomá lékařka Zina jsou hlavními protagonisty příběhu o lásce, síle fantazie a ztraceném románu.

Bestseler Ďábel v Bílém městě

Milovníci napínavých příběhů najdou ve výběru švédskou krimi autorky Hanny Lindberg Stockholm: přísně tajné, čtivý a napínavý příběh o honbě za uznáním a láskou v současném Stockholmu a dále detektivku Eugena Ovidiu Chirovici Kniha zrcadel, inteligentní a sofistikovaný vražedný hlavolam o ztraceném rukopisu i nebezpečných vzpomínkách.

Literaturou faktu a zároveň kriminálním příběhem je Ďábel v Bílém městě od Erika Larsona, kritiky oceňovaný bestseler, je beletrizovaná literatura faktu o skutečném příběhu masového vraha H. H. Holmese, který roku 1893 zavraždil v Chicagu možná stovky žen.

Obraz pařížské bohémy ožívá

Skutečné životní osudy jsou často ještě barvitější než romány či detektivky. To je případ životopisu od autorky Julie Hartwigové Apollinaire, v němž ožívá úchvatný obraz pařížské bohémy začátku minulého století.

Anglický spisovatel a autor nezapomenutelné humoristické knihy Tři muži ve člunu Jerome Klapka Jerome dopsal rok před svou smrtí autobiografii a nazval ji Čas mého života. Svým typickým duchaplným stylem a zároveň bez servítků se vrací do krásných i krušných časů svého života ve viktoriánské Anglii.

Silné příběhy českých žen

Třemi pozoruhodnými tituly je zastoupena literatura faktu. Polský novinář a esejista Mariusz Surosz se zabývá silnými příběhy českých žen, například Věry Čáslavské, Adiny Mandlové a dalších, v knize Ach, ty Češky! Jeho pohled cizince na kapitoly z nedávné české historie je pro nás Čechy rozhodně zajímavý.

Slovenský spisovatel Jozef Kollár se věnuje neobvyklým způsobům útěků ze socialistického Československa v knize 55 minut mezi životem a smrtí. Autor čtivě popisuje útěky mimořádně technicky zdatných uprchlíků, kteří použili vlastnoručně vyrobený horkovzdušný balon, tank nebo motorové rogalo.

Inspirace dílem malíře Hoppera

Mezi uprchlíky je konstruktér vrtulníků či vynálezce akvaskútru. Všechny tyto muže a mnoho dalších spojovala kromě zručnosti a touhy po svobodě také víra, že na Západě uplatní své nevšední schopnosti způsobem, jakým doma nemohli.

Jennifer Teegeová společně s novinářkou Nikolou Sellmairovou popsala v knize Můj dědeček by mě popravil vlastní trauma, s nímž se vyrovnává od svých osmatřiceti let, kdy náhodně zjistila, že ona, odložená dcera Němky a Nigerijce, je vnučkou nacistického velitele Amona Götha známého mimo jiné z filmu Schindlerův seznam.

A dvě lahůdky na závěr: Autoři povídkové antologie Ve světle nebo ve stínu, mezi nimi Stephen King, Lee Child či Joyce Carol Oatesová, se nechali inspirovat dílem amerického realistického malíře Edwarda Hoppera a na jeho motivy napsali každý svůj originální příběh.

Přes dvě stě unikátních grafik

Petr Bergmann, který se věnuje regionální historii, sestavil ze svých sbírek grafik, map, pohlednic, fotografií svoji čtvrtou knihu Krkonoše na starých rytinách a litografiích. Kniha představuje přes 200 mnohdy unikátních grafik z let 1740 až 1900, které ve své většině nebyly od doby svého vzniku již nikdy publikovány ani reprodukovány.

Na vyobrazeních tehdejších vedutistů Krkonoš jsou zachyceny pohledy i dnes již nepřípustné výhledy na jedinečná horská panoramata a zaniklé krkonošské boudy. Fotografie Jana Hrdého nabízejí srovnání se současností. Kniha umožňuje přehlédnout vývoj tohoto pohoří a jeho osídlení v průběhu posledních dvou století.

Doprovodné programy

Výběr Velkého knižního čtvrtku nezapomíná ani na mladé čtenáře. Tentokrát je spisovatelka Petra Dvořáková, nositelka prestižní ceny Magnesia Litera, zavede do světa florbalu, prvních lásek v příběhu Každý má svou lajnu.

Velký knižní čtvrtek má své doprovodné programy. Někteří autoři se opět sejdou se svými čtenáři 16. března v Městské knihovně v Praze a 23. března v Brně v Knihovně Jiřího Mahena.

Doprovodných akcí se zúčastní Mariusz Surosz (pouze v Praze), Lenka Horňáková-Civade, Petra Dvořáková, Jozef Kollár či Petr Bergmann. Informace o Velkém knižním čtvrtku 16. března 2017 a jednotlivých titulech najdete na ZDE.