Ráno 7. srpna měli pořadatelé dosti napilno. Obnovená tradice pouti se letos pořádala již 3. rokem a program oslav byl opět velmi rozmanitý. Oproti loňsku přibylo více prodejních stánků nejen s pochutinami, ale i jiným zajímavým zbožím, z čehož byli návštěvníci mile překvapeni.

Stejně tak z toho, že si všichni mohli prohlédnout kostel Nejsvětější trojice, kde bylo úžasným zážitkem vystoupení hudební skupiny Gutta. Dalo se využít i komentované prohlídky jak svatostánku, tak Lorety na Palackého náměstí. Otevřen byl i evangelický kostel (dříve synagoga) ve Valdecké ulici.

Z Rybářských slavností v Lochovicích.
Podívejte se: V Lochovicích si lidé pochutnali na rybích specialitách

Mezi stánky se hlavně pro děti hrály popletené pohádky, na prostranství pod kostelem bylo možné nejen nahlédnout do kufříku s maňásky Milana Brtníka Horvátha, ale za sladkou odměnu si u něj namalovat obrázek nebo házet balonky.

Ti zručnější zase vyrobit i něco v dílničkách u stánku Korálkárny. Po celou dobu se střídaly také hudební skupiny různých žánrů. Byla to dechové hudba Hořovická osma, plzeňská středověká kapela Gutta a hořovičtí Srubaři. Před koncem oslav pak zařinčely historické zbraně, když své umění předvedla historická skupina Gladius.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Slavnost se opravdu vydařila, pouť navštívila řada lidí nejen z Hořovic, ale i z okolí. Příjemná, jakoby rodinná atmosféra, oproti minulému ročníku i krásné počasí, prostě nic nemělo chybu.

Proč se slaví Porcinkule, osvětlila jedna z organizátorů Marcela Flídlová. „Slaví se každoročně 2. srpna na počest události, která se udála ve stejný den v roce 1223, kdy sv. František z Assisi posvětil nedaleko italského města Assisi malý kostelíček Panny Marie s anděly a nazval ho Porcinkule. Je to slovo z latinského slova portio, česky porce a zdrobněle je to porcinkule. Tedy malý kousek, skromnost, atribut františkánů,“ popsala s tím, že porcinkule se slavila a slaví ve městech, kde právě františkáni působili.

„Protože se v minulosti slavila i v Hořovicích, rozhodl se spolek Horovize uvedenou slavnost obnovit a my všichni doufáme, že tomu tak bude ještě po dlouho let,“ dodala.