Část zdi pod terasou na třetím nádvoří se sesunula a byla natolik narušená, že se nakonec rozhodlo o jejím kompletním odstranění. „Pod zdí se našly zbytky starého schodiště s dlažbou. Už byly archeologicky zdokumentovány a ve čtvrtek k nám přijedou památkáři, aby vyřešili, co s ním. Budeme tady mít takové památkářské kolokvium," řekl Berounskému deníku kastelán hradu Petr Zemánek.

Před Královským palácem tak vznikla kvůli bádání velká jáma. Částečně omezuje nejen návštěvníky, ale třeba i svatebčany. Prostor, který vede do kaple, je zúžený. Sesunutá zeď omezuje vstup do černé kuchyně a oplocené staveniště zasahuje do části nádvoří a horní terasy.

Ilustrační foto.
V nemocnici přibudou nová lůžka i márnice

„Jinak ovšem návštěvníci všechny ostatní přístupné prostory hradu uvidí," ubezpečuje Zemánek.

Výběrové řízení na stavitele nové zdi může být vypsáno až poté, když památkáři rozhodnou, co se bude s nálezem dít.

„Jen zajištění, aby se k nalezenému schodišti dalo vůbec chodit a aby se dal třeba rozčlenit materiál, vyjde asi na 370 tisíc korun. Další peníze bude stát nová výstavba, suma se tak může klidně zdvojnásobit," podotýká kastelán hradu.

Ten by ocenil, pokud by se podařilo zpřístupnit čtvrté a páté podlaží Královského paláce. Vše je připraveno k rekonstrukci, ovšem práce dosud nezačaly. „Čekáme na nějakého zhotovitele. Veškeré nabídky jsou zatím vyšší než peníze z dotace," mrzí Petra Zemánka.

Ilustrační foto
Ahoj! Před plavbou míří vodáci do půjčoven

Podle něj jde o atraktivní prostory hradu. Rekonstrukcí by se veřejnosti zpřístupnilo nejen točité schodiště, které je zavřené od roku 1999, ale také další prostory a místnosti, které by mohly sloužit pro výstavy či jiné kulturní akce či velký sál, z něhož se dá projít na terasu.

„Jsou to hezká místa, naskytly by se nám nové možnosti," uzavřel kastelán Petr Zemánek.