Berounské hradby pořádá tento rok již počtvrté berounské pracoviště Domu dětí a mládeže Příbram a obyvatelé města se mají rozhodně na co těšit. Kromě středověkého tržiště, ve které se tento pátek promění berounské Husovo náměstí, na ně totiž čeká například šermířské vystoupení, divadla Kejklíř a Studna, ale také historický tanec skupiny Grandezza, Ponožky pana Semtamťuka a originální kapela Traband.

„Lidí, kteří chodí na Berounské hradby, rok od roku přibývá. Zvukař si letos musel dokonce přivést větší aparaturu, takže to vypadá na opětovně zdařilou akci,“ uvedla jedna z organizátorek Berounských hradeb 2007 Šárka Jelínková. Podle ní jdou někteří na akci prvoplánově, ale většina lidí jde po berounském náměstí a program je zaujme natolik, že se rozhodnou zůstat. „Loni mě hodně překvapila skupina mladých kluků, kteří šli kolem a nakonec na jedno z divadel zůstali až do deseti hodin do večera,“ vzpomínala organizátorka akce. Letošním velkým tahákem je podle ní kapela Traband, která určitě přiláká velké množství lidí.

Berounské hradby finančně podporuje město, a to částkou 120 tisíc korun. Zbytek, tedy 40 tisíc korun, do akce vkládá pořádající Dům dětí a mládeže Příbram.

V Berouně zahraje Koa i Traband

Jedinečná akce nazvaná Berounské hradby 2007 se bude letos konat již počtvrté, a to po celé dva dny. Na návštěvníky čeká bohatý program, který vypukne již v pátek ráno a skončí v sobotu koncertem originální kapely.

Na programu se jako jeden z organizátorů podílel Tomáš Suchý, který Berounské hradby vymyslel spolu s bývalou vedoucí Domu dětí a mládeže Příbram pracoviště Beroun. „Chtěli jsme dát prostor novým žánrům a také pouličním divadlům, které do té doby v Berouně vůbec nebyly a myslím, že se nám tuto myšlenku podařilo dobře realizovat,“ říká Tomáš Suchý.

Program Berounských hradeb 2007 bude opravdu pestrý a nabitý zajímavými hudebními i divadelními vystoupeními. V pátek, který je Dnem s komedianty, se v 8 hodin ráno promění berounské náměstí na středověké tržiště. Od 14 hodin pak program zahájí průvod městem s divadly Studna, Kejklíř, Orchestrem Péro za kloboukem a šermíři, kteří se představí hned po skončení průvodu. Od 15.20 hodin je na programu vystoupení tanečního souboru Základní umělecké školy Václava Talicha v Berouně.

V 15.30 hodin se divákům představí divadlo Kejklíř, které zahraje pohádku Tři zlaté vlasy děda Vševěda, a po hudebním vstupu Orchestru Péro za kloboukem lidé zhlédnou v 16.20 hodin pohádku Kocour v botách v provedení divadla Studna.

Další zajímavý program čeká na návštěvníky v 17.30, kdy se na berounském náměstí představí skupina Grandezza se svým historickým tancem. Po něm bude následovat další vystoupení divadla Kejklíř protkané hudbou Orchestru Péro za kloboukem.

Sobotní Den u hradeb bude zahájen opět ve 14 hodin, a to divadelním a žonglerským představením. Pilgrim piple zahrají svou první píseň ve 14.45 a lidé jejich balkánské, francouzské a transylvánské songy mohou poslouchat až do 16 hodin, kdy přijde na řadu vyhlášení vítězů literární, výtvarné a fotografické soutěže.

Potom bude vrcholit bohatý hudební program. Jako první se návštěvníkům akce představí skupina Ponožky pana Semtamťuka, která bude hrát od 16.15 hodin. Po ní nastoupí Koa, která slibuje zajímavou dávku world music a zlatým hřebem večera bude bezpochyby kapela Traband, jejíž koncert začne v 19.30 hodin. „Kapela vyjíždí s novým programem v rámci vydané desky Přítel člověka a Berouňákům se jejich koncert určitě bude líbit,“ dodal Suchý.