Stalo se již příjemným zvykem, že jeho součástí nejsou jen samotné koncerty, ale i řada doprovodných akcí. Hudební festival každoročně přiláká stovky návštěvníků. Někteří z nich si pořídili i abonentky, aby měli jistotu, že se dostanou na všechny jeho koncerty. „Oceňuji zájem a účast abonentů. To jsou totiž ti, kteří Talichův Beroun udržují na úrovni a my se snažíme o to, aby ta úroveň byla rok od roku vyšší. Mým osobním cílem je svébytnost Talichova Beroun, aby vstoupil do podvědomí širšího regionu, nejlépe celé České republiky. U některých koncertů se to už daří, což mě velmi těší,“ uvedl Ivan Kůs.

Ilustrační foto
Města letos investují do modernizace škol desítky milionů

Podle jeho slov je proto potřeba, aby kromě začínajících umělců vystupovali v rámci festivalu i věhlasní hudebníci. „Letošní ročník je zásluhou dramaturga Petra Kadlece na vysoké úrovni,“ míní Ivan Kůs. Renomé festivalu potvrzuje fakt, že nad ním převzal záštitu ministr kultury Daniel Herman. „Další potěšující zprávou je skutečnost, že Středočeský kraj poskytl na jeho pořádání dotaci ve výši 100 tisíc korun,“ upozornil starosta.

„Městské kulturní centrum, které je organizátorem festivalu a zajišťuje jeho financování, má tak o starost méně,“ dodal. Co konkrétně nás tedy čeká? Festival bude mít v letošním roce prolog. Ten se uskuteční 8. Října v kostele sv. Jakuba v Berouně. Od 19:30 hodin vystoupí Vladimír Roubal, který zahraje na varhany a následovat budou Trubači Pražského hradu. Další koncerty v rámci festivalu Talichův Beroun si budete moci opět vychutnat v hlavním sále Kulturního domu Plzeňka. Zakoupit si můžete abonentku nebo vstupenku na jednotlivé koncerty.

Předprodej zajišťuje městské informační centrum. Závěrem jedna novinka. Koncertní řada Talichova Berouna se letos rozrostla ještě o jeden termín. „Prezident festivalu Jan Talich má letos životní výročí, takže bude mít Talichův Beroun i epilog. Poslední, osmý koncert tedy bude patřit Janu Talichovi, který je výborný houslista a mimo jiné vede Jihočeskou filharmonii. Lidé tak budou mít možnost vidět a slyšet na jevišti prezidenta festivalu,“dodal Ivan Kůs.

V Holandském domě v pondělí začala už druhá letošní výstava fotografií členů Fotoklubu Beroun.
V městské galerii vystavují fotografové