Jak jste si společně s dětmi zahájení premiérového ročníku festivalu užili?
Byla to nádherná akce a vydařený start cyklu koncertů. V areálu Starého zámku, kde vzniká jakési centrum místní kultury, panuje úžasná atmosféra. Strašně rádi jsme si tam zahráli. Hrát pro diváky na venkovním pódiu pro nás byl velký zážitek. Většinou totiž vystupujeme v kulturních domech.

Festival musíte jako ředitel základní umělecké školy uvítat…
Mohla by se z něj stát na Hořovicku hezká tradice. Třeba v Berouně pořádají festivaly na náměstí, my na to v Hořovicích nemám vytvořené podmínky. Na náměstí je silná doprava, tudíž není na pořádání podobných akcí vhodné. Vizi pořádání v areálu Starého zámku proto vítám, pro naše děti je to moc dobře.

Centrum Berouna letos ozdobily stovky muškátů. Oproti uplynulým letům město rozšířilo svoji letní květinovou výzdobu.
Berounští letos rozšířili květinovou výzdobu ulic

Jak moc je odlišné vystupovat v uzavřeném sále a na pódiu venku?
S koncertem venku se pojí jiná práce s mikrofonem, odlišné je ozvučení a ve venkovních prostorách je hlavně zcela jiná akustika. V sále třeba nejsou tolik slyšet krásné, ale slabší klarinety, venku se dají ozvučit pomocí mikrofonů. Zvuková stránka byla co se týče organizace zvládnutá dobře.


Zahajovací program zahrnoval i vystoupení orchestru ODDechovka složeného z žáků berounské základní umělecké školy. Odnesli si z něj něco vaši žáci?
Poslechnout si vrstevníky, kteří chodí do stejné instituce, ale jinam, je velká zkušenost. Je vidět zejména práce učitelů. Důležitý je v tomto směru i počet žáků a pochopitelně možnosti školy. Pokud jsme menší škola, tak máme menší možnosti a musíme volit repertoár a obsazení, na jaké máme. Na větší orchestr u nás nemáme možnosti. Je to znát, ODDechovka z Berouna předvedla opravdu kvalitní projev. Pro naše děti šlo i o motivaci, aby se zlepšovaly.

Na zahájení festivalu nechyběla ani kapela HORband složená z žáků Základní umělecké školy Josefa Slavíka v Hořovicích. Foto: Informační centrum Hořovice
Kulturní léto zahájili žáci uměleckých škol i baskická skupina