Tradiční turistická akce Pochod krajem Oty Pavla bude spojena s pietní vzpomínkou na oblíbeného spisovatele Otu Pavla. Záštitu nad akcí převzali mj. hejtman Středočeského kraje Josef Řihák a senátor Marcel Chládek.

Účastníci se mohou registrovat od 7:00 do 10:00 v obci Branov u sokolovny. Vyznačeny jsou pro ně tři trasy o délce 10 km, 15 km a 25 km. Ve 14:00 se pak za účasti pamětníků uskuteční pietní akt u pamětní desky Oty Pavla, jímž si pořadatelé i veřejnost připomenou letošní 40. výročí spisovatelovy předčasné smrti. Promluví hudebník Karel Vágner a dále účast přislíbili televizní sportovní redaktor Ota Černý a předseda Klubu sportovních novinářů Zdeněk Pavlis.

Připraven je také doprovodný kulturní program. V 10:00 se v sokolovně otevře fotografická výstava „Očima Miloslava Anderleho", která zachycuje proměny obce Branov a jejího okolí, jak je zachytil místní fotograf Anderle. V dopoledních a odpoledních hodinách vystoupí hudební skupina Studio-R, šermíři ze Zbiroha, taneční klub Luna z Loun a pěvecký sbor Základní školy z Broum. Večerní program zajistí skupina Ideal Band. Občerstvení ve formě zabijačkových hodů připravila obec Branov.

Okolí Berounky poznal Pavel díky svému otci, Leovi Popperovi, který sem rodinu přivedl ve 30. letech 20. století. Zájem Oty Pavla přetrval do dospělosti a do křivoklátských lesů se vracel i v posledních letech svého života.

Ota Pavel se narodil 2. července 1930 a po otci byl židovského původu. Celé rodině se podařilo přežít druhou světovou válku. Ota Pavel se v dospělosti věnoval sportovní žurnalistice. Jeho knižním debutem byly sportovní prózy Dukla mezi mrakodrapy (1964), který vznikl na základě reportážní cesty s československými fotbalisty do USA. Zatímco sportovní publicistika Oty Pavla je podle literárních historiků ve svém celku kvalitativně kolísavá, nesporným uměleckým vrcholem jeho tvorby jsou autobiografické povídky ze souboru Smrt krásných srnců (1971). Druhá osobně laděná kniha Jak jsem potkal ryby (1974) vyšla až posmrtně. Ota Pavel zemřel v souvislosti s dlouhou duševní nemocí v březnu roku 1973 ve věku 43 let. Po své smrti se stal uctívaným spisovatelem a jeho knihy bývaly v knihkupectvích pravidelně vyprodané.