Petr Bendl, středočeský hejtman, si na hrad pozval purkmistry měst a rychtáře obcí rakovnických. Na nádvoří hradu zavítá také Vladimír Čech, známý český herec, který na počátku června ztvárnil roli císaře římského a krále českého při královském průvodu z Prahy do Karlštejna. S jistotou též do Křivoklátu dorazí i výprava z Karlštejna vedená tamním rychtářem a purkrabím.

Co se bude tento den na Křivoklátě dít?

Koná se čtvrtý ročník Křivoklátského panování. Jestliže je panování vyhlášené zajímavým programem a vyznačuje se pohodou a dobrou náladou kostýmovaných účastníků i všech dorazivších návštěvníků, tak letos tomu bude obzvláště. Bohatý jarmark začíná již od deváté. V deset hodin započne dobový spektákl, ve kterém se až do šestnácté hodiny vystřídají muzikanti ze středověkého bigbítu Quanti minoris, muzika Holba, kejklíř Vojta Vrtek, fakír Ben Ghan, šermíři Adorea, herci z divadla Klouzák, střelci Silmarion, renesanční tanečnice, a umělecký soubor ze ZUŠ Nové Strašecí. To hlavní začne na dolním nádvoří kolem jedenácté.

Nejdříve dorazí z královského průvodu proslulý křivoklátský formanský vůz, který přiveze základní kámen k obnovení hradního pivovaru. Hejtmana Petra Bendla poté doprovodí na hrad jezdci na koních vedeni královským Ohnivcem. Pak již bude očekáván příjezd císaře a krále, který Křivoklátu udělí právo opět na tomto bytostném místě vařit pivo. Jakmile rakovnický vikář Ján Petrovič skončí své žehnání, rozběhnou se bujaré oslavy a zábava. Do nich ještě vstoupí po hodině další slavnostní akt. Kolem půl jedné budou postupně představeny nejvýznamnější rakovnické produkty. Krušovické a rakovnické pivo, mutějovická keramika, Matějovy vánoční františky a zejména pak vyhlášená Luženská medovina z manufaktury Vladimíra a Evy Slanařových. Ta bude díky své výjimečnosti poprávu vyhlášena výrobkem Rakovnicka pro rok 2007. Připraveny budou i zákoutí pro dětské hry a zábavu.
Nádvoří bude plné dobrého jídla a pití, včetně akurátního moravského burčáku, chmelového čaje a likéru z Bavorska i drobných dárků k užitku, na památku či pro potěšení. K mání budou i dvě vyvedené pohlednice s razítkem letošního panování. Našince zdaleka i zblízka zve na Křivoklát Svazek měst a obcí a Správa státního hradu Křivoklátu i díky tomu, že panování podpořil Středočeský kraj. Na Křivoklátské panování je volný vstup pro všechny, kteří se chtějí bavit.