Loni se ve středních Čechách setkala tato akce se značným ohlasem spojeným se zapojením řady souborů. I těch amatérských, a to včetně spolků či škol. Co se bude dít letos, se teprve ukáže. Jednak se uvidí, jak se budou vyvíjet opatření proti koronaviru, jednak se soubory začaly prostřednictvím formuláře na webu nocdivadel.cz registrovat teprve před týdnem – a čas na to mají až do 26. října. „V letošním roce je bez účastnického poplatku, aby se mohly zapojit i ty soubory, pro které je situace vyvolaná pandemií koronaviru existenčně náročná,“ upozornila Míkovcová na změnu.

Šetřit jak peníze, tak planetu

Tematické zacílení na udržitelnost, zvolené ještě před pandemickou krizí s cílem s cílem připomínat závažné celoplanetární problémy jako jsou klimatická krize, nešetrné chování nebo nadprodukce, dostává v souvislosti s dopady koronaviru nový rozměr: řada divadelníků se teď od úvah, jak přispět k tomu, aby jejich hraní bylo ekologičtější, dostává k přemýšlení, jak vůbec „přežít“ nynější těžkou dobu a svoji činnost zachovat. Přičemž se ukazuje, že co je ekologické, bývá nezřídka i levnější.

Režisér Jiří Menzel.
Vzpomínky na Jiřího Menzela: Neckářovi změnil život, Liška se do něj "zamiloval"

I kvůli tomu se mezi divadelníky nyní vedou debaty, jak se chovat lépe než dřív, přičemž nemusí zůstávat jen u třídění odpadu či snah o energetické úspory nebo šetření vodou. Aktuální jsou třeba opatření pro šetrnější dopravu (třeba díky vícedenním zájezdům) či v oblasti výroby dekorací a kostýmů včetně šetrnějšího praní. Řadu konkrétních podnětů mohou nejen divadelníci najít v dotazníku IDU; snadno dostupný je třeba prostřednictvím odkazu 1url.cz/@udrzitelnost.

„Věříme, že mohou nabídnout inspiraci i pro ostatní subjekty působící v oblasti scénických umění, a to nejen pro letošní Noc divadel," poznamenala Martina Pecková Černá z IDU. S odkazem na četní další další opatření v oblasti provozu, ale i propagace. Ohleduplné k planetě (a také levnější) není jen „nesvítit zbytečně“, ale třeba i černobílý tisk či nahrazování letáků e-maily.

Připravují se také další příležitosti ke sdílení dobrých zkušeností, upozornila Míkovcová. „Kromě samotné Noci divadel chystají k těmto tématům organizátoři například také diskusní webináře Zelené čtvrtky, ve kterých se zaměří jak na ekologická témata a příklady dobré praxe v divadelním provozu, tak na situaci v oboru scénických umění a jeho adaptaci na přežití v současných kritických podmínkách sociální distance,“ konstatovala.

Třetí ročník výtvarné soutěže pro žáky základních škol, odpovídajících ročníků víceletých gymnázií i základních uměleckých škol vyhlašují při začátku nového školního roku Středočeský kraj a GASK v Kutné Hoře – tedy Galerie Středočeského kraje.
Krajská výtvarná soutěž nabízí cestovatelské téma