Keltové věřili, že v tuto tajemnou noc se přeruší hranice mezi světy živých a mrtvých a ti získají na pár hodin své tělo a přijdou se ohřát k malým ohňům, které jim živí zapalovali.


Keltové věřili, že v tuto tajemnou noc se přeruší hranice mezi světy živých a mrtvých a ti získají na pár hodin své tělo a přijdou se ohřát k malým ohňům, které jim živí zapalovali. Stejně tak, jako my dnes na přelomu října a listopadu zapalujeme svíčky, abychom uctili Památku zemřelých, Dušičky. Pro Kelty byl však Samhain ještě něčím víc, byl to počátek nového roku, ale také počátek nejistoty.

 Společnost Háta  diváky pobaví.
Háta přiveze do Berouna francouzskou komedii

S přicházející zimou bylo potřeba připravit se na nepřízeň bohů, s čímž se pojily symbolické obětiny a očistné ohně. Byla to však také společenská událost. Každoročně v Informačním centru keltské kultury na zámku Nižbor pokračují v keltské tradici. V sobotu 28. října ve 12 hodin vypukne již čtrnáctý ročník oslav Samhainu. Při té příležitosti si návštěvníci připomenou vyspělou keltskou kulturu a řemesla, tak i archeologii. Pro děti bude nachystaná archeologická dílna, dospělí se mohou těšit bohatým kulturním programem v podání Keltů z Vousova kmene.