Vládl jen devět let, ale zůstal nesmrtelný. Král Tut, jak Tutanchamonovi přezdívají někteří badatelé, se zrodil z incestu faraona Achnatona a jeho sestry (tehdy nijak neobvyklého). Jeho matkou nebyla slavná Nefertiti, Achnatonova hlavní žena. Definitivně to prokázal nález jeho hrobky roku 1922, jejíž bohatství zajistilo Tutanchamonovi věčnou slávu.

Cesta věčností

Zemřel v pouhých 18 letech, ale stihl výrazně obnovit zemi, chátrající chrámy a náboženskou svobodu. Jeho manželka reagovala pragmaticky. „Můj manžel zemřel. Ty máš dospělé syny. Pošli mi jednoho z nich. Provdám se za něho a udělám z něj krále," napsala znepřátelenému chetitskému králi s cílem spojit obě království.

Páteční Deník s TV magazínem.Zdroj: Deník

Osudy faraona, včetně údajné kletby na ty, kdo otevřou jeho hrob, lákaly filmaře i spisovatele. Jedním z nejzdařilejších děl je kanadsko-americká minisérie z roku 2015.

Aktuální výstava Tutanchamon RealExperience v Národním muzeu přibližuje egyptského faraona prostřednictvím originálních artefaktů i nejnovějších multimediálních technologií. V historické budově i tak návštěvníci mohou vychutnat díky moderním technologiím reálný zážitek z dávné historie. Včetně temné, matně osvětlené chodby, zavádějící hosty na cestu věčností prostřednictvím animací obrazů nejdůležitějších hrobek panovníků.

Výstava z roku 2013:

První část výstavy, jež vznikla ve spolupráci s italskými partnery Civita Mostre e Musei a Laboratoriorosso, nabízí originální exponáty dokládající představu starých Egypťanů o posmrtném životě. Většina z nich není běžně přístupná, pochází ze sbírek Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur. K vidění je i jedinečná socha mladého faraona zapůjčená z Musea August Kestner v Hannoveru.

Výstava na březích Nilu.
Tip Deníku: Mumie čápa, psa i krokodýla. Muzeum láká na novou výstavu

Údolím králů

Druhá část nahlíží pomocí multimediálního systému do posmrtného života faraona a jeho poddaných. Podíleli se na ní světově proslulí egyptologové a umožňuje exkurzi do egyptské civilizace od Théb až po Údolí králů. Svůj prostor tu dostal i Jaroslav Černý (1898–1970), jedna z klíčových postav české egyptologie, která většinu života zasvětila studiu starověké vesnice královských řemeslníků Dér el-Medína.

Výstava bude otevřena do 31. ledna 2020.

Faraon Tutanchamon panoval (přibližně v letech 1333-1323 př. n. l.) v době jedné z nejvýznamnějších egyptských dynastií (osmnácté), jež znovu sjednotila Egypt a stala se zakladatelkou Nové říše. Tutanchamon vládl Hornímu a Dolnímu Egyptu (a dalším zemím, podmaněným Egyptem). Zemřel v osmnácti letech pravděpodobně na malárii nebo gangrénu po zlomenině stehenní kosti (následkem pádu z vozu). Pohřben byl v Údolí králů u Luxoru.

Židovský náhrobek, který při stavbě silnice v 80. letech zachránil od zalití asfaltem herec a politik Vítězslav Jandák, putuje na své původní místo.
Jandák zachránil židovský náhrobek. Kámen se teď vrátil na Slovensko