A nikdo z nich určitě toho, že se sobotní odpoledne rozhodl strávit s Kelty, nelitoval. Organizátoři akce, Ústav archeologické památkové péče středních Čech a Obecní úřad Nižbor pro ně připravil bohatý a zajímavý program.

„Zdá se to nedávno, co jsme uhasili ohně v rámci svátku Samhain a již je tu Beltain a očistné ohně budeme znovu zapalovat. Letos oslavou jednoho z nejdůležitějších keltských svátků zahajujeme již desátou návštěvnickou sezónu v Informačním centru keltské kultury na zámku Nižbor. Keltové a my slavíme příchod jara bez ohledu na klimatické stále ve stejném termínu," uvedla k akci ředitelka Ústavu archeologické památkové péče středních Čech Irena Benková.

Návštěvníci keltské slavnosti Beltain strávili příjemné odpoledne plné hudby, her a poučení o životě Keltů. Kdo chtěl mohl se sám v keltských tancích zdokonalit. Ukázky tance spolu s výukou předvedla návštěvníkům zámku taneční skupina Gall Tír.

„Děti jsou nadšené hlavně z keltských řemesel a z ukázek dravců. Dcera si vyzkoušela práci kováře a moc se jí to líbilo," poznamenala k akci Marie Takáčová z Chrustenic. Z keltských řemesel návštěvníci viděli také ražbu mincí, tkaní a jiné z keltských dovedností.

„Pro děti jsme také připravili spoustu her. Jen oblíbenou archeologickou dílnu musí letos oželet, a to nejen kvůli rekonstrukci nádvoří, která zde nyní probíhá," poznamenala Irena Benková.

Odpolední zábavný program a slavnostní zahájení jubilejní sezóny v Informačním centru keltské kultury zakončila stejně jako v uplynulých letech ohňová show v podání Orbis de Ignis.

„Bylo to moc hezké odpoledne, které mě stálo dost peněz. Děti se přejedly pražených mandlí a já si nakoupila domácí klobásy. Už se na ně těším domů," okomentovala návštěvu keltských slavností Magda Slámová z Berouna.