Zázemí Závodí festu přibližuje dramaturg Tomáš Suchý  

V sobotu 4. srpna se konal na levém břehu již tradiční jednodenní festival Závodí fest. V rámci něho vystoupily kapely takové kapely jako Vladivojna La Chia, Houpací koně nebo Mucha. Berounský deník se na podrobnosti o multižánrovém festivalu zeptal jednoho organizátorů celé akce - Tomáše Suchého.

Závodí fest se koná již od roku 2013.Zdroj: Deník/Jan Podhorník

Tomáš Suchý (vpravo) v rozhovoru s moderátorem festivalu

Přiblížil byste nám Závodí fest?
Je to tradiční jednodenní festival, myslím, že letos je to šestý ročník festivalu. První ročník jsme tedy pořádali už v roce 2013. Závodí fest probíhá v rámci Berounského kulturního léta, které běží od června až do konce prázdnin, kdy zpravidla na náměstí Joachiam Barranda a v zahradě Muzea berounské keramiky probíhají různá divadelní představení, nedělní koncerty, loutkové pohádky pro děti a podobně. Závodí fest je tedy součástí téhle velké akce. Co se týče hudebního charakteru festivalu, tak hlavní osa nebo linie festivalu se nese na takové akusticko-alternativní větvi české poprockové scény.

Ilustrační foto.
Do lomu Malá Amerika spadl muž. Zasahovaly dva vrtulníky

Jak probíhá výběr kapel?
Vždy se snažíme v Berouně představit kapely, které tady u nás ještě neměly tu možnost vystupovat. Z těch cirka pětačtyřiceti kapel, co tu za těch šest let hrály, v Berouně ani jedna předtím nevystupovala. Protože je to akce bez vstupného, tak máme přesně daný rozpočet, do něhož se musíme vejít.

Letos byla nejzvučnější jména Houpací koně a Mucha, měli jste jasno s jejich výběrem?
Co se týče Houpacích koní, u nich jsem měl jasno už zhruba od loňska, ovšem tam jsme se bohužel nesetkali termínově. Letošním headlinerem měla být původně kapela Priessnitz, ale jak jsem se dozvěděl, skupina si dává zatím roční pauzu, takže ty si snad poslechneme za rok.

Považujete nějakou kapel při pohledu do minulosti za takový „úlovek“?
Mám velkou odezvu asi každý rok od těch kapel, co tu hráli. Chválí si dramaturgii, přičemž tady mnohdy zůstanou a poslechnou si ostatní kapely, protože je samy chtěli slyšet, to je pro mě asi ta největší pochvala. Těch kapel se tu jinak vystřídalo dost, namátkou vzpomenu na ty známější jako Už jsme doma, The Plastic People of the Universe nebo Zrní.

Při srovnání prvního a letošního roku, posunul se festival někam?
Když pominu vyladění technický věcí, tak na začátku jsme byli víc folkoví a za těch šest let to šlo spíš do takové rocku. Pořád je to zkrátka jednodenní festival pro šest až sedm kapel na příjemné sobotní odpoledne.

Hladiny Berounky, Litavky a Červeného a Stroupinského potoka jsou značně pod průměrem.
Pro údržbu veřejné zeleně mají zatím města dostatek vody. Obce jsou na tom hůře