Po několika letech založili v roce 1994 hudební skupinu Akcent a společně vystupovali deset let. Desítka označuje i další významné mezníky kapely. Po deseti letech se kapela vrací na pódium. Její koncert se koná v pátek 10. 10. v hořovickém klubu Labe. Na jaké písně se mohou fanoušci těšit? Nejen to prozradil v rozhovoru Petr Kasík.

Začínali jste hrát opravdu jen ve třech?
Ano. Jeden kamarád hrál na bicí, další chodil do lidovky na klavír a já se učil hrát na saxofon a klarinet. Postupně se přidali hráči na baskytaru a kytaru. Vše se událo v šesté třídě.

Jak jste si v té době říkali?
Název jsme neměli, šlo v podstatě o školní sdružení. Akcent vznikl v roce 1994, kdy některým z nás bylo patnáct let a dva členové kapely byli jen o pár let starší. Vydrželi jsme hrát celou dobu bez přerušení až do roku 2004.

Kde jste vystupovali?
Od začátku jsme tvořili vlastní tvorbu. Šlo o melodické rytmické skladby s autorskými texty i muzikou. Hráli jsme především na tanečních zábavách v okolí Zaječova. Téměř všichni odtud i pocházíme, jen Martin je z Komárova.

V průběhu let se Akcent představil jako host či předkapela skupin Katapult, Kečup, Mňága a Žďorp, Kryštof nebo Chinaski. Kdy přišel ten moment, ve kterém jste se postavili na pódium vedle hudebníků těchto výrazných hudebních seskupení?
Vše navázalo na spolupráci s pořadateli tanečních zábav, na kterých jsme vystupovali. Když si pozvali známější kapely, jako je například Mňága a Žďorp, Děda Mládek Illegal band nebo Katapult, tuto možnost jsme získali.

Co vám koncertování se známými kapelami přineslo?
Na každé vstoupení jsme se důkladně připravovali. Chtěli jsme někam postoupit. Na druhou stranu jsme hraní stále brali jako zábavu a koníček. To byl nakonec i důvod, proč jsme činnost kapely v roce 2004 ukončili. V té době se také někteří kluci rozhodli hudbě věnovat profesionálně. Například bubeník David. dodnes hraje s několika kapelami. Další natáčí CD jiným umělcům a je profesionálním zvukařem. Byl to přirozený vývoj.

Část členů u hudby tedy zůstala.
V podstatě se s ní nerozloučil nikdo, všichni začali hrát v jiných kapelách. Kamarádi jsme ale zůstali dál.

Kdy přišel nápad si znovu zahrát?
Už po pěti letech. V té době ale většina z nás zakládala rodiny. Také přišly děti, nebo jsme stavěli domy. I z toho důvodu nápad vyzrál až nyní, po deseti letech.

Kdo patřil mezi fanoušky Akcentu?
Určitě to byli naši vrstevníci. Na naše koncerty začali chodit spolužáci ze středních škol, pak jsme si vytvořili posluchačskou základnu právě na zmíněných tanečních zábavách. Občas jsme vystoupili i jako překvapení na maturitních plesech. Nebo jsme pořádali v hořovickém Labi koncerty.

Koho byste rádi oslovili pátečním koncertem?
Budeme hrát pro potěšení našich kamarádů i nás samotných. Budeme rádi, když dorazí i noví posluchači, kteří nás třeba ještě ani neslyšeli.

Jakou hudbu návštěvníkům Labe nabídnete?
Zazní původní tvorba, řada skladeb ale dostala novou podobu. Jsou upravené na novodobý styl s ohledem na to, že hudební trendy se posunuly. I my jsme prošli vývojem. Zapracovali jsme i na zvuku. Návštěvníkům zahrajeme i několik nových písní a do programu jsme zařadili i převzaté skladby.

Kdo bude vaším hostem?
Večer zahájí Michal Šindelář a Martin Juha. V akustickém provedení zahrají na dvě kytary světové hity.

Jaké jsou další plány Akcentu?
Je možné, že pátečním koncertem v Labi vše skončí. Už na začátku jsme se dohodli, že jdeme do jedné akce, které věnujeme maximum, a to s tím vědomím, že se bude jednat pravděpodobně o jeden večer.

Řekněte dva důvody, proč by lidé měli přijít v pátek do Labe.
Aby prožili příjemný večer bez starostí a zažili atmosféru neopakovatelného večera.

Složení kapely Akcent:

Miloslav Kořán – klávesy zpěv
Petr Kasík – saxofon, zpěv
Martin Svoboda – basová kytara, zpěv
Jiří Braun – kytara, zpěv (do roku 2004)
David Švandrlík – bicí
Jiří Krajzinger – kytara (od roku 2014)