„První kontakt s kytarou byl u mě asi v patnácti letech a když jsem zjistil, že mi všichni nadávají, že neumím hrát a zpívat tak, jak by to mělo být, začal jsem skládat vlastní písničky. Nechodil jsem do žádné umělecké školy, takže se dá říct, že jsem samouk,“ říká Arnošt Frauenberg.

Hru na kytaru i zpěv začal brát vážně před deseti lety, kdy absolvoval i první veřejná vystoupení. „Začátek byl docela složitý a těžký, protože pokud člověk není nějaký obrovský talent, což se ani ve folku moc nestává, je to dlouhodobý proces. A tak jsem začal sám sebe nabízet, posílal nahrávky a obvolával koncerty. Každému, kdo začíná, doporučuji open scény, které dají člověku hrozně moc zkušeností,“ radí Frauenberg.

V roce 1996 vydal vlastním nákladem demosnímek Mraveniště a hodně koncertoval. Potom přišla pauza, která trvala zhruba pět let a jak sám říká, návrat byl opravdu těžký. „Bylo to, jako kdybych znovu začínal. Měl jsem ale docela štěstí, protože jsem v roce 2002 prošel konkurzem do sdružení Krychle, které je dnes legendární záležitostí a dost mi pomohlo se prosadit,“ říká. V roce 2004 objevil Textovou dílnu Slávka Janouška a prošel konkurzem na festival Zahrada, kde hrál několikrát.

Nyní vydává desku, která vznikla ve studiu Jardy Samsona Lenka Jambo v Plzni a která vyjde 1. června. Pak bude následovat série křestů, a to například v Praze, Lomnici nad Popelkou či v Žebráku v sobotu 9. června.

Vizitka Arnošta Frauenberga

- Narodil se 6. září 1970 v Děčíně a vyučil se jako automechanik.
- Když mu bylo patnáct let, objevil kouzlo kytary, kterému propadl.
- V roce 1992 dělal předskokana před koncertem Jiřího Dědečka.
- V roce 1996 vystupoval na festivalu Lomnická struna. Tentýž rok začal pravidelně koncertovat a vydal demosnímek Mraveniště.
- Po pětileté pauze se opět vrací na hudební scénu, a to jako člen sdružení Krychle.
- Nyní vydává nové cédéčko Rozednívání, které představí 9. června v Žebráku, kde žije se ženou, dvěma dcerami a synem.