Mezinárodně uznávaný houslový virtuos Pavel Šporcl rád hraje i v malých sálech, divadlech a klubech. Oceňuje skutečnou komorní atmosféru a to, že na svoje publikum „dobře vidí“. Důkazem toho je i jeho návštěva Berouna, kde dnes vystoupí v rámci hudebního festivalu Talichův Beroun, a to od 19.30 hodin v sále České pojišťovny. Zazní zde převážně skladby Antonína Dvořáka, ať už ty notoricky známé nebo naopak slýchané jen zřídka.

Proč jste se rozhodl vyrazit do menších měst? Celebrity z oblasti klasické hudby se většinou „spokojí“ jen s vyhlášenou koncertní síní.

Mým cílem vždy bylo a je přinášet klasickou hudbu všem. I proto jsem hrál v menších městech, mnohdy i na vesnicích. Tentokrát se vracím do míst, kam jsem se ke své lítosti již několik let nedostal. Letošní turné navazuje na mé loňské „Dvořák turné“ po větších městech.

Osobní rozpoložení může mít zásadní vliv na prožitek interpreta, pojetí skladeb a jejich podání. Popřípadě i na výběr repertoáru. Myslíte, že čerstvé otcovství nějak ovlivní váš přístup k muzice?

Zatím asi konkrétně ne, vždyť mojí dceři Violetce byl v době zahájení turné teprve měsíc. Ale určitě to je velká životní změna. Ta se na mém hraní projeví, jako všechny ostatní životní zkušenosti.

Na turné vás bude doprovázet klavírista Petr Jiříkovský. Spolupracujete s ním již dlouhou dobu. Není to tak trochu už „hudební manželství“? Jak si na cestách rozumíte?

Jsme dobří kamarádi, a tak se nám spolu cestuje a hraje dobře. Je pro mne důležité, aby se mnou na pódiu byl člověk, na kterého se mohu spolehnout a o kterém vím, že ho hraní strašně baví.

Program Talichova Berouna:

  • 4. koncert – 30. října od 19.30 hod. – Pavel Haas Quartet

(program: Ludwig van Beethoven, Sergej Prokofjev)

  • 5. koncert – 6. listopadu od 19.30 hod. – Laureáti Concertino Praga 2007

(program: Sergej Rachmaninov, Fryderyk Chopin, …)

  • 6. koncert – 13. listopadu od 19.30 hod. – Jihočeská komorní filharmonie

(program: Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, …)