Vše bude ukázáno velmi srozumitelnou formou tak, aby si všichni návštěvníci odnesli spoustu zajímavých poznatků a jedinečných dojmů. K vidění budou unikátní předměty, které kdysi tvořily například pohřební výbavu starých Egypťanů nebo byly používány v každodenním životě.

Stejně tak reprodukce dvourozměrných vyobrazení z egyptských a núbijských chrámů a hrobek, historické a současné fotografie a také dochované písemnosti na papyrech a ostrakách. Velkým lákadlem budou bezpochyby zvířecí mumie. Návštěvníci si tak prohlédnou například mumii čápa, psa nebo krokodýla či dokonce mumifikované vejce.

„V souvislosti s Egyptem si většina lidí představí jen pyramidy a lidské mumie, ale tato výstava poukazuje na fakt, že je toho mnohem více, co můžeme na starověkém Egyptě a Núbii obdivovat. Výstava je jedinečná mimo jiné tím, jak komplexně zachycuje tehdejší přírodu a zejména pak to, jak ji člověk žijící na březích Nilu vnímal,“ řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Páteční Deník s TV magazínem.Zdroj: Deník

Výstava může být doplňkem výuky

Výstava Na březích Nilu jistě osloví všechny návštěvníky bez ohledu na věk, avšak lze ji díky své srozumitelnosti využít i jako doplněk výuky dějepisu, přírodopisu a ekologie již pro žáky druhého stupně základních škol.

Kromě unikátních předmětů z domácích i zahraničních sbírek je výstava bohatá i na doprovodný obrazový materiál, který přibližuje prostředí starověkého Egypta, a to pomocí jak reprodukcí původních staroegyptských vyobrazení prostřednictvím maleb, tak i fotografií dokumentujících přírodu Egypta a Súdánu.

Výstava se koná při příležitosti 50. výročí vzniku samostatné egyptologické sbírky v rámci Národního muzea – Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur a prezentuje zápůjčky ze sbírek Súdánského národního muzea, Egyptského muzea – Georg Steindorff – Univerzity v Lipsku, Roemer und Pelizaeus Museum v Hildesheimu, státního zámku Kynžvart, Městského muzea v Moravské Třebové, Ústavu pro klasickou archeologii FF UK a paní Diany Sternbergové.

Starý pecky s Oldou Burdou na králodvorském zámku.
Starý pecky hrál DJ Olda Burda na králodvorském zámku
Luboš Odháněl.
Luboš Odháněl: Jsem z půlky kejklíř. A taky komediant