Tentokrát ale s několika novinkami. Poprvé se totiž slavnostní večer odehrával v sále Kulturního domu Plzeňka. Oproti kinu Beroun, kde byly dříve ceny těm nejlepším předávány, zajistila Plzeňka dostatečnou kapacitu i pro ostatní zájemce z řad obyvatel Berouna.

Kdo se na Plzeňku v sobotu večer nevydal, mohl předávání cen Trilobit Beroun 2016 sledovat v pohodlí svého domova. To byla totiž další novinka, kterou se pořadatelé akce mohli letos pochlubit. Poprvé byl totiž záznam z Trilobitů přenášen v televizi, konkrétně na ČT art, a to se zpožděním pouhých několika desítek minut, tedy téměř na živo.

„Z letošního hodnocení hlavní a dětské poroty vzešlo udělení celkem dvanácti cen, jejichž společným jmenovatelem je poukázat na kvalitu umělecké výpovědi, společenský a kulturní přínos audiovizuální tvorby zejména v českém, ale i mezinárodním prostředí. Hlavní cenu Trilobit Beroun 2016 si ze sobotního ceremoniálu odvezli režisér a spoluscenárista filmu Schmitke, Štěpán Altrichter, dále režisér Petr Václav za dokument Zpověď zapomenutého a bratři Kryštof a Matěj Hádkovi za herecké výkony v hojně skloňovaném celovečerním dramatu loňského roku Kobry a Užovky," uvedla za pořadatele Barbora Dušková. Rozdávaly se ale i další ceny, například Cena Vladislava Vančury, Václava Havla a Josefa Škvoreckého. Jednotlivé oceněné najdete v info-bloku u článku.

„Přínos Trilobitů i letos vidím v naplnění rozpětí od upozornění na „nenápadné" filmy až po jejich největší přednost proti všem stávajícím cenám – jejich občanského a morálně-politického přesahu, který odráží Mimořádná cena nespravedlivě vězněnému Olehu Sencovovi, Cena Václava Havla i Zlatý citrón," bilancuje nad letošním ročníkem Vladimír Just.

Ocenění si odnesli tradiční křišťálovou sošku trilobita. Ta i tentokrát vznikla v nižborské sklárně Rückl Crystal.

Kromě oceněných snímků, filmových a jiných osobností stála v centru pozornosti organizace slavnostního večera jeho scénografie. „Té dominovala gigantická projekce vytvářející holografický efekt nebo speciálně pro tuto příležitost ztvárněná tzv. audiovizuální kulička, která svým pootočením na bílou či černou stranu symbolizovala opačné polarity," konstatovala Barbora Dušková.

O zábavu se mimo jiné v mezičasech postarala tanečně-hudební skupina Jelení loje.

Už potřetí se do udílení cen zapojila i dětská porota složená z berounských dětí a vedená výtvarnicí Andreou Borovskou. Cena dětské poroty – Berounský medvídek náleží tentokrát režisérovi Radku Beranovi za loutkový snímek Malý Pán.