Cesta z Radotína na okraji Prahy až do Karlštejna připomíná někdejší transporty skutečných císařských korunovačních klenotů, jež Karel IV. nechával vystavovat na nynějším Karlově náměstí (kdysi Dobytčím trhu) v rámci svátku svátostin. Tedy oslav svátku Kopí a Hřebů Páně (slovy dobových vzdělanců Festum Lanceae et Clavorum Domini), spojeného především s ukazováním relikvií. Korunovační klenoty i další poklady tak bylo nutno nejprve převážet do Prahy a pak zpět do místa bezpečného uložení na hradě Karlštejn. V tamější Kapli sv. Kříže.

Akce původně založené vedením Středočeského kraje za hejtmanství Petra Bendla (ODS) a následně tak trochu osiřelé (dalšímu hejtmanovi Davidu Rathovi z ČSSD se podle jeho vyjádření nezamlouvalo „naparovat se před lidmi v historických kostýmech“) se ujalo město Dobřichovice, které ji pořádá s dalšími partnery; slavnost k uvítání císaře s doprovodným programem je pořádána ve všech městech i obcích na trase. Vedení obce Tetín a zástupci projektu Svatá Ludmila 1100 let navíc dali v roce 2010 podnět ke vzniku druhé větve průvodu, směřující na Karlštejn z Králova Dvora u Berouna – jako poselstvo bavorského vévody Štěpána II. I to veze repliku historického skvostu: relikviář sv. Ludmily.

Oběma průvodům, jež se v neděli odpoledne setkají právě v Karlštejně, patří tento víkend. Od sobotního poledne do nedělní 18. hodiny.

Hlavní průvod, v němž nechybí jezdci, zbrojnoši, bubeníci ani praporečníci – a samozřejmě ani postavy císaře Karla, jeho choti Alžběty čili Elišky Pomořanské a příslušníků nejbližší družiny i členů dvora – slavnostně vyráží z Radotína, odkud pokračuje přes Černošice a Mokropsy do Dobřichovic; tam průvod v 18 hodin končí na louce pod zámkem a následuje přestávka na noc. V neděli průvod kolem desáté vyrazí na další cestu, aby pokračoval ke Karlštejnu přes Lety, Řevnice a Zadní i Hlásnou Třebaň.

V Karlštejně by se měl Karlův průvod mezi 16. a 17. hodinou setkat s poselstvem vévody Štěpána. I to bude mít za sebou dvoudenní putování. V sobotu vyrazí z Králova Dvora přes Beroun na Tetín, odkud se pak v neděli rovněž dvě hodiny před polednem vydá na cestu přes Srbsko do Karlštejna.

Z pirátského dětského dne na zahradě Mateřské školy na Preislerově náměstí v Králově Dvoře.
OBRAZEM: Malí piráti skotačili na zahradě školky
Natáčení nové pohádky v přerovském skanzenu.
Troška natáčí ve skanzenu novou pohádku