„Naše první výstava se poprvé konala v červnu 2013 a moc kočiček tehdy nový domov nenašlo. Jak roky míjely, lidé si na naše akce nacházeli cestu. Každým rokem bylo stále více návštěvníků a nový domov dostávalo stále více kočiček. Od jara roku 2016 jsme na výstavu pozvali také ochranářské spolky, které se zabývají záchranou opuštěných psů. A o nabízené pejsky k adopci byl ze strany návštěvníků velký zájem,“ uvedla za Podbrdsko Dana Javůrková.

Občanské sdružení pořádá každoročně dvě výstavy, a to jarní a podzimní. „Jsou vždy otevřené pro opuštěné kočičky i pejsky,“ dodala Dana Javůrková..

Členové zachraňují kočky a psy zejména z oblastí Podbrdska, Berounska a Povltaví. Na výstavách v Karlštejně tyto zachráněné kočky a psy pak nabízejí k adopci obyvatelům z těchto oblastí.

„Všechny kočky v naší péči jsou očkované a dospělá zvířata jsou kastrovaná. Umísťováním kastrovaných dospělých koček do domácností zabraňujeme dalšímu nechtěnému množení zvířat. Pejsci nabízení na výstavě jsou k adopci stejně jako kočičky očkovaní a dospělí jedinci též kastrovaní,“ vysvětlila Dana Javůrková.

Ilustrační foto.
Nové pacienty přijímá jen minimum zubařů
Hvězdárna Žebrák
Hvězdárna Žebrák láká na Astrologický den

Podzimní umísťovací výstavy v Karlštejně se účastní také ochranářské organizace Občanské sdružení na ochranu zvířat Podbrdsko, Chlupáči v nouzi, Srdeční záležitosti, Azyl Tylda či Psí útulek Dobříš.

Na říjnové výstavě v Muzeu Betlémů Karlštejn bude hledat nový domov asi 30 koček a 10 až 15 psů z výše uvedených organizací. Přímo z výstavy si zájemci mohou odnést zvíře domů.

„S novými majiteli sepisujeme adopční smlouvu a oni nám přispívají na kastraci a očkování našich zvířat formou adopčního příspěvku,“ upozornila Dana Javůrková.

V rámci podzimní umísťovací výstavy koček a psů v Karlštejně si budou moci návštěvníci vybrat i nějakou drobnost v obchodě s ručními výrobky, knihami a dalšími. Jejich nákupem přispějí na veterinární výdaje a další potřeby zvířat v naší péči ochranářských organizací. Na výstavě bude pro návštěvníky zajištěno také občerstvení formou volné nabídky pochutin přímo z Karlštejnské pekárny. Vstupné je dobrovolné.