Nahlédnout do epochy, kdy region (včetně nedalekého oppida, nám známého pod dnešním názvem Stradonice) obývali Keltové, umožní tradiční oslava keltského svátku Samhain, pořádaná v sobotu 19. října odpoledne a až do noci na zámku Nižbor na Berounsku Ústavem archeologické památkové péče středních Čech. Oslava keltského nového roku spojená s hudbou, tancem, připomínkou keltských řemesel, výstupy bojovníků z Vousova kmene i ohňovými efekty je zde už tradičním vyvrcholením návštěvnické sezony v Informačním centru keltské kultury. A současně připomenutím dne, kdy se v keltském pojetí stíraly rozdíly mezi světy živých a mrtvých, což se ostatně dodnes odráží v podobě připomínání Památky zesnulých.

Ilustrační foto.
Kvůli bourání mostu bude o víkendu uzavřena dálnice D4

Podstatně mladší zvyky a obyčeje i posvícenské tradice přiblíží v neděli mezi 10. a 16. hodinou svatohavelské posvícení ve skanzenu v Kouřimi na Kolínsku. Tamější muzeum lidových staveb nabídne především poučení o tom, jak se kdysi na vesnici hodovalo, avšak stranou pozornosti nezůstane ani strava všedního dne v době podzimních prací. Už pozapomenuté obyčeje – včetně zvyku stínání kohouta – představí vystoupení folklorních souborů.

V neděli se také v okolí Památníku Vojna na Příbramsku koná Běh pro republiku, který krajská turistická centrála zařadila mezi sedm „top akcí“ měsíce října ve středních Čechách. Sportování připomene jak 101 rok od vzniku samostatného Československa, tak 30 let od listopadových událostí v roce 1989; ne náhodou má akce podtitul Běh proti zapomnění #svoboda30. Právě proto se akce koná v někdejším vězeňském areálu, kde se dnes nachází muzeum obětí komunismu a dějin uranového hornictví. Okružní trasa pětikilometrového běhu začíná u Památníku Vojna a přes Žežice a Lešetice vede opět k památníku. Hlavní závod startuje v 10.30 – už o půl hodiny dříve ale běhají děti a registrace účastníků začíná již o deváté.

Ze křtu publikace Podzemní památky středních Čech v dole Anna v Příbrami.
Nová knížka o podzemí je už pátým svazkem středočeské vlastivědy

Ilustrační foto.
Vyzrát na černé ubytovny se leckdy příliš nedaří