V ateliéru ve Svaté vznikají portréty a plastiky sochaře Jiřího Vydry, který je zhároveň i malířem a fotografem.

Jiří Vydra se vyučil zámečníkem a jeho původní profesí, které se věnoval sedm let, je strojvedoucí. Přišlo období hledání a ve 44 letech je přijat na Pražskou konzervatoř. „Zde jsem se setkal s významnými umělci. K mým učitelům patřil například sochař Miroslav Pankrác i grafik Vladimír Kašpar,“ líčí Jiří Vydra.
Jiří Vydra vytváří portréty nejen hudebních skladatelů, ale i ostatních umělců. Plastiky jsou vytvářeny pro místo, ke kterým měli umělci svůj osobní vztah. Portrét Vaclava Talicha můžeme spatřit v Muzeu Českého krasu v Berouně, plastika Josefa Poncara je k vidění ve Zdicích a Josef Jungmann v Hudlicích. „Nejhezčí práce pro mě byla na portrétech těch umělců, které jsem poznal osobně. Patří k nim například Václav Talich a Jarmila Novotná. Přímý kontakt s těmito osobnostmi přinesl větší prostor při vytváření jejich plastik,“ říká Jiří Vydra.

Nejnovější dílo Jiřího Vydry je portrét Jarmily Novotné, která byla odhalena v muzeu Svatopluka Čecha a Jarmily Novotné v Litni při zářiových oslavách ke stému výročí narození sopranistky. Pro liteňské muzeum připravuje sochař i plastiku Emy Destinové a další portrét Jarmily Novotné bude umístěn v muzeu ve Stráži nad Nežárkou.

Uměleckou náplní Jiřího Vydry je i fotografie a malování. I zde se můžeme opět setkat
s portréty. „Na mých fotografiích jsou děti i staří lidé, rád fotím kouzlo Berounky a hor,“ dodává Jiří Vydra.
Svou tvorbou se Jiří Vydra snaží přiblížit i dětem. Malí pacienti se s nim mohli setkat při pobytu v nemonici. „Před jedenácti lety jsem začal dojíždět za dětmi do motolské nemocnice v Praze. Přivítal jsem možnost, že mohu letos malování s dětmi obnovit. V práci
s těmi nejmenšími vidím smysl mé tvorby,“ líčí Jiří Vydra.